13/3/11

Ομιλία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λεμεσού με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, χθες στη Λεμεσό
13/03/2011





Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τον πρώτο εορτασμό της 8ης Μαρτίου ως διεθνούς ημέρας μνήμης των αγώνων για κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών μας φέρνει και πάλι μαζί σε αυτό το ευχάριστο συναπάντημα.

Με την ευκαιρία αυτή απευθύνω εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Αρμένισσες, και Λατίνες, καλώντας τες να συνεχίσουμε τους κοινούς μας αγώνες για επανένωση του νησιού μας, για ευημερία και ειρήνη. Οι γυναίκες της Κύπρου που αγωνίστηκαν από κοινού για τα πολιτικοκοινωνικά τους δικαιώματα ήταν παρούσες σε όλους τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών ως πολιτών, μητέρων και εργαζομένων.

Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής προς τις γυναίκες που θυσιάστηκαν στον βωμό της ισοτιμίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι η έπαλξη για συνέχιση του αγώνα για την ισοτιμία των δύο φύλων και την εξάλειψη κάθε μορφής καταπίεσης, διάκρισης και βίας σε βάρος της γυναίκας στην εργασία, τη μόρφωση, την οικογένεια, την πολιτική εκπροσώπηση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι ημέρα απολογισμού των κατακτήσεών μας αλλά και αφετηρία νέων αγώνων.

Η καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως παγκόσμιας ημέρας των γυναικών, έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος και του αγώνα των εργατών και των εργατριών. Με τις ραγδαίες μεταβολές και ανακατατάξεις που επέφερε η βιομηχανική επανάσταση, η γυναίκα, που μέχρι τότε περιοριζόταν στον ρόλο της συζύγου και μητέρας και ζούσε σε συνθήκες φτώχιας, αγραμματοσύνης και ανισότητας, απεγκλωβίστηκε. Οι ανάγκες της οικονομίας, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η έλλειψη εργατικών χεριών έβγαλαν τη γυναίκα στην παραγωγή και έτσι, αντικειμενικά, διαφοροποιήθηκε ο ρόλος της στην κοινωνία. Με την ανάπτυξη του εργατικού και ευρύτερα του προοδευτικού κινήματος, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και του γυναικείου κινήματος το οποίο, ανακινώντας τα προβλήματα των γυναικών, πέτυχε να διασφαλίσει εκείνα τα δικαιώματα που έκαναν τη ζωή τους πιο ανθρώπινη.

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα έγιναν τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση της γυναικείας χειραφέτησης. Κατοχυρώθηκε συνταγματικά η ισότητα ανδρών και γυναικών. Δόθηκαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα στη γυναίκα, εκσυγχρονίστηκε το οικογενειακό δίκαιο, λήφθηκαν κοινωνικά μέτρα για την προστασία της μητρότητας και για την προστασία των γυναικών από τη βία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί όλες οι διακρίσεις και οι φραγμοί που παρουσιάζονται στην προσπάθεια για πραγμάτωση της ισότητας.

Στον τομέα της απασχόλησης η ανισότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής στη διαφορά των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στον ιδιωτικό τομέα, στη δυσκολία πρόσβασης στην απασχόληση γυναικών με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα και στην ανέλιξη γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων ή στα δημόσια αξιώματα είναι δυστυχώς περιορισμένη και δυσανάλογη της συμβολής και του ρόλου τους στην κοινωνία. Η γυναίκα αντιμετωπίζει ακόμη ανισότητα όσον αφορά τις ευθύνες έναντι της οικογένειας.

Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο της φιλοπρόοδης πολιτικής της, θέτει σε προτεραιότητα την πρακτική υλοποίηση των δεσμεύσεών της έναντι του γυναικείου πληθυσμού του τόπου μας. Ένας από τους στόχους του προγράμματος διακυβέρνησής του είναι άλλωστε η προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών και η στήριξη του αγώνα των γυναικών για οικονομική και κοινωνική καταξίωση.

Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας, ωστόσο, απαιτεί συνολικό πρόγραμμα δράσης με όραμα, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Απαιτεί ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η παρούσα Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων που προωθούν τα ζητήματα ισότητας και πηγάζουν μέσα από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Τέτοια μέτρα είναι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια, η ενίσχυση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ώστε να μπορεί να ασκεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον ρόλο της, η αναβάθμιση και ενίσχυση του μηχανισμού επιθεώρησης της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ισότητα και η δημιουργία μόνιμης διυπουργικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα.

Ακόμη, έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχέδια που παρέχουν κίνητρα για ένταξη στην εργασία αδρανούς γυναικείου εργατικού δυναμικού καθώς και προγράμματα συνεχούς αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Σημαντικές βελτιώσεις έχουν επέλθει και σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Το πεδίο εφαρμογής του έχει διευρυνθεί με την προσθήκη δύο ακόμη επαγγελμάτων και το ύψος του κατώτατου μισθού έχει αυξηθεί σε ποσοστό πέραν του 12%. Τέτοια μέτρα αποδεικνύουν τον πολιτικό προσανατολισμό και την κοινωνική ευαισθησία αυτής της Κυβέρνησης.

Εάν, μέσα από την πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, εφαρμόζονταν και στην Κύπρο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εισηγούνται κάποιοι, η κατάσταση για τις οικογένειες, για τον πολίτη και για την κοινωνία θα ήταν κατά πολύ δυσκολότερη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων της γυναίκας, έχει ήδη τροποποιηθεί η νομοθεσία για τη γονική άδεια και έχει παραχωρηθεί κρατική χορηγία ύψους €4 εκ. προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους.

Συνυφασμένος με την ισότητα είναι και ο τομέας της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης οικογενειακής πολιτικής. Σημαντική είναι η δημιουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής που αποτελεί ακόμη μια υλοποιημένη δέσμευση.

Ταυτόχρονα με τα μέτρα που υλοποιήθηκαν στο κεφάλαιο της ισότητας, εφαρμόστηκαν σειρά αποφάσεων που εμβαθύνουν και διευρύνουν το κοινωνικό κράτος.

Εκεί που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές ολοένα μειώνονται, στην Κύπρο η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 30%. Έχει αυξήσει τις συντάξεις σε όσα νοικοκυριά συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχει διευρύνει και εφαρμόσει μια ριζοσπαστική στεγαστική πολιτική για πρόσφυγες και μη πρόσφυγες. Έχει αυξήσει το δημόσιο βοήθημα. Έχει εισαγάγει σχέδια κοινωνικού τουρισμού. Έχει καταρτίσει σχέδιο φοιτητικής μέριμνας ύψους €12 εκ. για φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Έχει επιδοτήσει την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή για τους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Έχει εισαγάγει ένα νέο σύγχρονο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, δίνοντας επιτέλους προοπτική στη μεγάλη κοινωνική ανάγκη για αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών. Όλα αυτά τα μέτρα είναι μέτρα που στηρίζουν την οικογένεια και ιδιαίτερα τις οικογένειες από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και υλοποιήθηκαν εν μέσω της κρίσης, η οποία οδήγησε σε δραστική μείωση των δημόσιων εσόδων και σε ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων των δημόσιων οικονομικών.

Όλα τα πιο πάνω είναι μέτρα που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση υλοποιώντας το όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όμως, αγωνίζεται σκληρά και για την πολυπόθητη, δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Λύση που να καταργεί την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο μας. Στις συνομιλίες που ακόμη συνεχίζονται, υπάρχουν συγκλίσεις σε αρκετά θέματα. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες σε ακανθώδη ζητήματα που μας εμποδίζουν από το να ατενίζουμε με αισιοδοξία τον ορίζοντα της λύσης. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει και δεν μας οδηγεί σε απογοήτευση και παραίτηση από τον αγώνα μας για επανένωση της Κύπρου μας. Οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος ενισχύονται μέσα από τη δική σας στήριξη και συνεργασία.

Εμείς, οι γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Αρμένισσες, και Λατίνες, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να τιμούμε την 8η Μαρτίου μέσα σε συνθήκες ημικατοχής. Όραμά μας η επανένωση της κοινής μας πατρίδας, η ενότητα και η αδελφοσύνη. Αγωνιζόμαστε, αγαπητές φίλες, για μια πατρίδα όπου τα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της να είναι κατοχυρωμένα και να γίνονται σεβαστά. Μια πατρίδα στην οποία εμείς να είμαστε οι αφέντες. Αυτό άλλωστε μας δίδαξαν οι κοινοί μας αγώνες και οι κοινές μας κατακτήσεις.

Σήμερα, από αυτή την εκδήλωση, ας μεταφέρουμε το μήνυμα πως οι γυναίκες της Κύπρου συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την κοινωνική ευημερία και πρόοδο, την επιμόρφωση, την ειρήνη θέτοντας στόχους και οράματα που προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύοντας ότι το ευτυχισμένο μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε μια διχοτομημένη πατρίδα, αγωνιζόμαστε για λύση του κυπριακού προβλήματος. Με οδηγό τα μηνύματα της 8ης Μαρτίου Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, ας συνεχίσουμε τον αγώνα στην πρώτη γραμμή, για το μέλλον της Κύπρου, για την Κύπρο του μέλλοντος.