13/3/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, στη Λευκωσία
13/03/2011






Είναι πάντοτε με χαρά που παρευρίσκομαι στη μεγάλη εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Επιτρέψετέ μου πρώτα απ΄ όλα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να καταθέσω τον απέραντο σεβασμό μου στις πρωτοπόρες της γυναικείας χειραφέτησης. Ταυτόχρονα, να καταθέσω την στήριξη και την συμπαράστασή μου στη σημερινές αγωνίστριες της ειρήνης, της επανένωσης, της ισοτιμίας, Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες. Θέλω αγαπητές φίλες, αξιοποιώντας ιδιαίτερα την παρουσία των φίλων Τουρκοκυπρίων να υπογραμμίσω την πλήρη μας δέσμευση στην προσπάθεια για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και επανένωσή της σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η 8η Μαρτίου παραμένει ημέρα μνήμης και τιμής των αγώνων των γυναικών για ισότητα στη ζωή, στην εργασία και στην κοινωνία, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεών μας αλλά και αφετηρία για την προώθηση νέων στόχων, νέων διεκδικήσεων.

Η αναμφίβολη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους του τομείς κατά τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, λόγο επανάπαυσης και εφησυχασμού. Η καταπολέμηση του ελλείμματος ισότητας απαιτεί ένα συνολικό πρόγραμμα κοινωνικής δράσης και συνδέεται άμεσα με τον στόχο της διαμόρφωσης ενός κράτους συνοχής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στόχος της παρούσας διακυβέρνησης παραμένει η ανάπτυξη μιας σφαιρικής και σύγχρονης πολιτικής που να ανταποκρίνεται πρώτιστα στις ανάγκες αλλά και τους ρόλους στους οποίους καθημερινά καλείται η γυναίκα να αντεπεξέλθει. Η ισότιμη αντιμετώπιση είναι άλλωστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Η Κυβέρνηση, υλοποιώντας μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων σε ζητήματα ισότητας, έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση δράσεων και πολιτικών καταπολέμησης του ελλείμματος ισότητας και στη λήψη μέτρων για ουσιαστική βελτίωση της θέσης της Κύπριας γυναίκας.

Όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε ζητήματα εφαρμογής των υφιστάμενων νομοθεσιών με την ενίσχυση του μηχανισμού επιθεώρησης και κατάρτισης των Λειτουργών του Υπουργείου σε θέματα ισότητας, με ενίσχυση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση έτσι που να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά τον ρόλο της. Επίσης, βαρύτητα δόθηκε και σε θέματα ενημέρωσης των εργαζόμενων γυναικών για τα δικαιώματά τους μέσω της έκδοσης μιας σειράς από ενημερωτικούς οδηγούς για νομοθεσίες, όπως ο οδηγός για την εγκυμοσύνη και ίση μεταχείριση στην απασχόληση και επαγγελματική εκπαίδευση και το εγχειρίδιο για θέματα ισότητας φύλου.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε τροποποιήσεις του Νόμου για τη γονική άδεια, με στόχο αυτή να καταστεί πιο εύχρηστη από άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, με τις βελτιώσεις που εισήχθησαν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα χρήσης γονικής άδειας επεκτείνεται μέχρι το 8ο έτος της ηλικίας του παιδιού και μέχρι το 18ο έτος εάν το παιδί είναι ανάπηρο. Επιτρέπεται η μεταβίβαση μέρους της γονικής άδειας του πατέρα στη μητέρα αν ο πατέρας χρησιμοποιήσει δύο τουλάχιστον εβδομάδες γονική άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού, ενώ επιτρέπεται η χρήση γονικής άδειας από τον πατέρα κατά την περίοδο που είναι με άδεια μητρότητας η μητέρα. Πρόσθετα, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου, προχωρούμε σε εξειδικευμένη μελέτη για το κόστος χρηματικής αποζημίωσης της γονικής άδειας.
Με στόχο τη βελτίωση της προστασίας της μητρότητας, προωθείται τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου και του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, έτσι που να ρυθμίζεται η παραχώρηση άδειας και επιδόματος μητρότητας σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού. Με τις τροποποιήσεις που προωθούμε ενισχύουμε και την προστασία της εγκύου γυναίκας από τυχόν απόλυση.

Όσον αφορά τη μείωση του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση συγκεκριμένου έργου συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) συνολικής δαπάνης €3,3 εκ. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, μεταξύ άλλων, θα εκπαιδευθούν Λειτουργοί Τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας, νομικοί, συνδικαλιστικοί και εργοδοτικοί εκπρόσωποι και άλλοι φορείς σε θέματα ίσης μεταχείρισης και αμοιβής. Θα υπάρξει ειδική παρέμβαση στο επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος και θα διεξαχθούν πέραν των 1.000 επιθεωρήσεων για θέματα ίσης αμοιβής σε χώρους εργασίας.

Στον τομέα της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έχουμε εφαρμόσει Σχέδιο Επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του οποίου επιχορηγούνται οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εφαρμογή προγραμμάτων για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιω­μένους, το οποίο εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών για τις εθελοντικές οργανώσεις. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ολοκλήρωσε την επεξεργασία Στρατηγικού Σχεδίου για τη Συμφιλίωση Οικογενειακής, Ιδιωτικής και Επαγγελματικής Ζωής με στόχο την επίτευξη καλύτερης ισορροπίας στον συνδυασμό της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Σημαντικό βήμα στον τομέα της οικογενειακής πολιτικής είναι και η υλοποίηση της δέσμευσης του προγράμματος διακυβέρνησης για δημιουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί το Υπουργείο Εργασίας αφορά το θέμα της βίας στην οικογένεια που, πέραν από σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί εμπόδιο στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας και οδηγεί σταδιακά στην περιθωριοποίηση και την οικονομική εξάρτηση. Έχοντας ως στόχο την αποφυγή και την πάταξη των φαινομένων βίας, έχουμε υιοθετήσει σχέδιο δράσης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια για την περίοδο 2008-2013, το οποίο αποτελεί το πρώτο σχέδιο δράσης για μια ολοκληρωμένη πολιτική όσον αφορά το θέμα της βίας στην οικογένεια.

Η προώθηση των στόχων της ισότητας, για μάς, συμβαδίζει με την προσπάθεια για αντιμετώπιση και απάμβλυνση των προβλημάτων που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει στην οικονομία και ιδιαίτερα στην απασχόληση και με την προσπάθεια για εμβάθυνση του κοινωνικού κράτους.

Με συγκεκριμένα στοχευμένα σχέδια στηρίζουμε την πρόσληψη ανέργων, ειδικά ανέργων που έχουν εξαντλήσει το ανεργιακό τους επίδομα και νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν είμαστε απαθείς και αδιάφοροι, όπως προσπαθεί η αντιπολίτευση να μας παρουσιάσει. Για ποιά απάθεια και αδιαφορία μιλούν όταν από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί, από σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, πέραν των €28 εκ. σε σχέδια κινήτρων για προσλήψεις και επανακατάρτιση ανέργων; Για ποιά απάθεια και αδιαφορία μιλούν όταν για πρώτη φορά έχουν γίνει χιλιάδες επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας με στόχο την πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας;

Η καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι θέμα που προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Εμείς και γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι η εργασία είναι σημαντική για κάθε άνθρωπο και ακριβώς γι΄ αυτούς τους λόγους και κίνητρα για προσλήψεις δίνουμε και πιο αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς εισάγουμε, ιδιαίτερα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της μαζικής χρησιμοποίησης των κοινοτικών εργαζομένων σαν φτηνή ανταγωνιστική εργασία προς την εργασία των Κυπρίων. Αναμένουμε συστράτευση όλων των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων σ΄ αυτή την προσπάθεια. Αναμένουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα στηρίζουν τα μέτρα που το Υπουργείο προωθεί για πάταξη της αδήλωτης εργασίας και ειδικότερα της εισαγωγής της δήλωσης απασχόλησης.

Αυτή την ημέρα τιμής για τη γυναίκα της Κύπρου, για τη γυναίκα του κόσμου, καταθέτουμε με σεβασμό και αγάπη τη δέσμευσή μας ότι εργαζόμαστε με σκοπό η ισότητα να γίνεται πράξη και βίωμα σ΄ όλους τους θεσμούς, τους μηχανισμούς και τις πολιτικές της κυπριακής κοινωνίας.