13/3/11

Μήνυμα της Α.Μ. Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, Αρχηγού της Κοινοπολιτείας, με θέμα: «Οι Γυναίκες ως Παράγοντες της Αλλαγής»

Μήνυμα της Α.Μ. Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, Αρχηγού της Κοινοπολιτείας, με θέμα: «Οι Γυναίκες ως Παράγοντες της Αλλαγής»
13/03/2011

Να μη δημοσιευθεί πριν τις 00.00



Την περασμένη εβδομάδα, στις 8 Μαρτίου, σηματοδοτήσαμε την εκατοστή επέτειο της πρώτης Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Η ιδέα για την Ημέρα της Γυναίκας προτάθηκε για πρώτη φορά με φόντο την ταχεία βιομηχανοποίηση των αρχών του εικοστού αιώνα. Από ένα μικρό ξεκίνημα, η ιδέα εξελίχθηκε και έγινε ένας ευρέως αναγνωρισμένος τρόπος απόδοσης τιμής στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ενώ κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη μέρα για να αναδείξουν την αγάπη, τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους για τις γυναίκες, άλλοι την χρησιμοποιούν για να θυμούνται τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά άλματα που επιτεύχθηκαν από και για τις γυναίκες τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν υπάρχει ορθή ή λανθασμένη προσέγγιση.

Στην Κοινοπολιτεία, κάθε χρόνο, γεννιούνται 26 εκατομμύρια κορίτσια και αυτό ισούται με τη γέννηση ενός νέου κοριτσιού σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρας. Στον χρόνο που παίρνει η Λειτουργία για την επέτειο της Κοινοπολιτείας, στο Αββαείο του Westminster, σχεδόν τέσσερεις χιλιάδες κορίτσια θα έχουν γεννηθεί σε χώρες της Κοινοπολιτείας. Και κάθε μια από αυτές τις γεννήσεις σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ζωής, ένα ταξίδι που ξεκινά με τις ελπίδες των γονιών, της οικογένειας και της κοινότητας και συνεχίζεται μέσα από τις προσδοκίες των ίδιων των κοριτσιών.

Η Κοινοπολιτεία γιορτάζει φέτος τον σημαντικό ρόλο που οι γυναίκες ήδη διαδραματίζουν σε κάθε τομέα της ζωής και σε κάθε χώρα της Κοινοπολιτείας, από τις πλουσιότερες μέχρι τις φτωχότερες περιοχές, δια μέσου των ηπείρων και των ωκεανών, από τα χωριά μέχρι τα διεθνή βήματα, σε κάθε πολιτισμό και θρησκεία, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες είναι "παράγοντες αλλαγής" με τόσους πολλούς τρόπους: ως μητέρες και αδελφές, δασκάλες και γιατροί, καλλιτέχνες και τεχνίτες, μικρομέτοχοι και επιχειρηματίες και ως ηγέτιδες των κοινωνιών μας, ξεκλειδώνοντας την προοπτική των συνανθρώπων τους.

Η Κοινοπολιτεία, επίσης, συλλογίζεται φέτος τι περισσότερο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν οι γυναίκες μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν ακόμη ευρύτερο ρόλο. Για παράδειγμα, αντλώ θάρρος από το γεγονός ότι η Κοινοπολιτεία εγκαινίασε πέρσι μια παγκόσμια προσπάθεια για την εκπαίδευση και στήριξη μισού ακόμη εκατομμυρίου μαιών σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από όλη αυτή τη δουλειά, αξιομνημόνευτο στόχο αποτελεί η δημιουργία μεγαλύτερων ευκαιριών για να κυνηγήσουν οι γυναίκες, ως παιδιά και ως ενήλικες, τις ελπίδες και τα όνειρά τους, να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους και να αξιοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα ταλέντα και τις γνώσεις τους.

Αυτή τη χρονιά και ειδικότερα την Ημέρα της Κοινοπολιτείας, καθώς οι Κυβερνήσεις συνεχίζουν την αναζήτηση νέων τρόπων αντιμετώπισης αυτών των σημαντικών προκλήσεων, ας σκεφτούμε όλοι τους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους, τόσο ως άτομα όσο και ως ομάδες, μπορούμε να στηρίξουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες, ώστε όλες να έχουν μια ευκαιρία για πληρέστερη και πιο ικανοποιητική ζωή, οπουδήποτε και να έχουν γεννηθεί.