16/2/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της εταιρείας εξόρυξης φυσικού αερίου Noble Energy NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

16/02/2011
Εργαζόμαστε επιμελώς για να επιταχύνουμε τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου είπε σήμερα ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Δραστηριοτήτων της εταιρείας εξόρυξης φυσικού αερίου Noble Energy κ. Τέρι Γκέρχαρτ, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας της εταιρείας, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Γκέρχαρντ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο, με τον οποίο συζητήσαμε τα σχέδιά μας τα οποία προχωρούν αναφορικά με τις εργασίες εξόρυξης. Η πρόθεσή μας είναι να επιταχύνουμε την εξόρυξη των κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12 στην Κύπρο και ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ή πιθανώς αρχές του 2012» λόγω των διαδικασιών. Εξήγησε ότι οι διαδικασίες αφορούν σε θέματα όπως η προκήρυξη προσφορών για εξοπλισμό.

Ερωτηθείς για την ποσότητα των κοιτασμάτων, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι «δεν έχουμε ακριβείς υπολογισμούς μέχρι στιγμής», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπήρξε επιτυχία σε ό,τι αφορά στα κοιτάσματα στην περιοχή του Ισραήλ. Σημείωσε, εξάλλου, ότι από σεισμικά δεδομένα «είναι πολύ ευνοϊκό το να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες».

Σε ερώτηση πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι εργασίες εξόρυξης, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, ωστόσο, σημείωσε πως «εργαζόμαστε πολύ επιμελώς ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που πρέπει να προηγηθούν πριν από την εξόρυξη. Πρόκειται για βαθιά νερά και κοιτάσματα σε αρκετές χιλιάδες μέτρα βάθους», είπε.

Κληθείς να πει κατά πόσον το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι «με τον κ. Πρόεδρο συζητήσαμε διάφορα ενδεχόμενα, όπως και αυτό της δημιουργίας αγωγού».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία της Noble Energy με την ισραηλινή εταιρεία Delek και κατά πόσον θα συνεργαστούν για το θέμα των κοιτασμάτων στην Κύπρο, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι «η Delek είναι συνέταιροί μας στο Ισραήλ και προσβλέπουμε να είναι συνεταίροί μας στην Κύπρο, αν αυτό εγκριθεί».

Τέλος, ερωτηθείς αν η Noble Energy θα συμμετάσχει στη διαδικασία αδειοδότησης και για άλλα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ Κύπρου, ο κ. Γκέρχαρτ είπε ότι «δεν συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον κ. Πρόεδρο, αλλά είναι προφανές ότι θα ήταν κάτι που θα μάς ενδιέφερε».