15/2/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
15/02/2011
Συμπεράσματα Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δηλώσεις κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία



Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενέκρινε την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, η οποία αναφέρει ότι η χώρα μας εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους λόγω των διορθωτικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η ΕΕ δεν θα λάβει περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας επιτήρησης, όπως η ίδια σημειώνει.

Επίσης, το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που βρίσκεται στην Κύπρο για ανεπίσημη επίσκεψη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, επισημαίνει ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ επισημαίνουν την ανάγκη επίλυσης των συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, που έφερε στην επιφάνεια η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι εκτιμήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Κύπρο αποτελούν ακόμη μια σαφή απόδειξη ότι οι προσπάθειες και τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση αποδίδουν καρπούς και έχουν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα προκαταρκτικά στοιχεία που η Στατιστική Υπηρεσία του κράτους έχει εκδώσει σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Συνολικά, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2010 έχει ανέλθει στο 0.9%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις μας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας τα πιο πάνω, υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με μεθοδικό, σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να εφαρμόζει το οικονομικό της πρόγραμμα τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση όσο και για την εξυγίανση της οικονομίας. Η επίλυση συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.