16/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε Ημερίδα με θέμα: "Το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των δημοτικών στερεών απορριμμάτων στην Κύπρο", στη Λευκωσία
16/02/2011





Φίλε Υπουργέ Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος,

Φίλε Πρόεδρε της Green Dot Cyprus,

Κυρίες και κύριοι, καλή σας ημέρα,


Σας καλωσορίζω σε αυτή την Ημερίδα που συνδιοργανώνουμε το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και η Green Dot Κύπρου, με αντικείμενο το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των δημοτικών στερεών απορριμμάτων στην Κύπρο. Για την αντιμετώπιση ενός τόσο σύνθετου θέματος όπως αυτό που εξετάζουμε σήμερα απαιτείται η στενή και αρμονική συνεργασία πολλών φορέων: της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ατομικών και Συλλογικών Συστημάτων Διαχείρισης Αποβλήτων, του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εσωτερικών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ο κάθε ένας από εμάς τους στόχους που έχουμε θέσει είτε ξεχωριστά, είτε συνολικά, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε τόσο έναντι των πολιτών όσο και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όλων μας ο ρόλος σε αυτή την αποστολή είναι κρίσιμος, σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, από τον αρχικό σχεδιασμό ως την τελική επίλυσή του.

Η θεματική της σημερινής Ημερίδας αγγίζει δύο καίρια και απόλυτα συναφή ζητήματα: αυτά της προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος. Η εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών και στα δύο αυτά ζητήματα είναι και συνεχής και άμεση και πηγάζει από την αρμοδιότητα, συνεπώς, και την ευθύνη που έχει στη διαχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών στερεών απορριμμάτων, όπως τα οικιακά στερεά απόβλητα και αυτά που προέρχονται από εσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές.

Ασκώντας αυτή του την αρμοδιότητα, το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί από κοινού με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ορθολογική, σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών οικιακών απορριμμάτων μέχρι το 2020. Μια στρατηγική που φιλοδοξεί να θέσει οριστικό τέρμα σε αυτή την ιδιαίτερα προσβλητική εικόνα αναχρονισμού που εμφανίζουμε ως χώρα με τους δεκάδες σκυβαλότοπους που εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα ή ημιελεγχόμενα στις διάφορες πόλεις και στις κοινότητές μας.

Είναι σαφές πως για την επιτυχή υλοποίηση αυτής μας της στρατηγικής απαιτείται η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως, επίσης, απαιτείται η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για να αποκτήσει νέα περιβαλλοντική κουλτούρα. Απαιτείται, ακόμη, ο συνεχής εμπλουτισμός της εμπειρογνωμοσύνης που διαθέτουμε στην Κύπρο και σε θέματα σύγχρονων τεχνολογιών και σε θέματα μεθόδων ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση γνώσεις και εμπειρίες και από το εξωτερικό, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων. Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως η διοργάνωση Ημερίδων όπως η σημερινή, που μετατρέπονται σε χώρους εμπλουτισμού γνώσεων και εμπειριών και ανταλλαγής απόψεων, εισηγήσεων και προτάσεων, συμβάλλουν τα μέγιστα στη σφαιρική αντιμετώπιση αυτών των πολυσύνθετων ζητημάτων και, τελικά, στην επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής μας για ορθολογική, σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, τις αρχές της πρόληψης, της προφύλαξης, του «ο ρυπαίνων πληρώνει» και της γειτνίασης που υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες ενσωματώθηκαν στην κυπριακή νομοθεσία, προβαίνει σε στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού, ενώ παράλληλα, προχωρεί με τη διαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών. Παρά τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα που παρεμβαίνουν σε αυτή μας την προσπάθεια, στο Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζουμε το έργο μας γιατί είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα των επιλογών μας. Επιλογές που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος και που στην περίπτωση αυτή αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ήδη, στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής μας της στρατηγικής, κατασκευάσαμε την πρώτη υπερσύχρονη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων στην Κύπρο που καλύπτει τις ανάγκες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου. Η Μονάδα λειτουργεί από την 1η Απριλίου 2010 με απόλυτη επιτυχία, καλύπτοντας τους στόχους της για εκτροπή του 25% του συνολικού όγκου των παραγόμενων βιοαποδομήσιμων οργανικών απορριμμάτων των δύο επαρχιών από υγειονομική ταφή για το 2010, όπως καθορίζεται από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Στη Μονάδα αυτή, από την επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων οργανικών απορριμμάτων παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου αποτελεί ένα έργο για το οποίο ο κάθε Κύπριος πολίτης θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος. Η μικρή Κύπρος θεωρείται πλέον μια από τις συναγωνίσιμες και υπολογίσιμες ευρωπαϊκές χώρες στη διαχείριση των δημοτικών στερεών απορριμμάτων, αφού το έργο χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα καλύτερα της προγραμματικής περιόδου 2004-2006. Η Κύπρος έπαψε πλέον να ακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τώρα πια αποτελεί μέρος των εξελίξεων.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει την κατασκευή ακόμη δύο σύγχρονων Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, όπως επίσης και την αναβάθμιση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στην Πάφο σε Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Ο στόχος που έχει τεθεί γι’ αυτές τις νέες Μονάδες είναι όχι μόνο να επιτύχουμε την ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων, αλλά να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή τους για παραγωγή ενέργειας. Και τα τρία αυτά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν, με τις Μονάδες να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2014.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, στην υλοποίηση του προγράμματος για το κλείσιμο και αποκατάσταση και των 117 υφιστάμενων σκυβαλότοπων σε όλη την Κύπρο, τη δημιουργία παγκύπριου δικτύου πράσινων σημείων, αλλά και χώρων ανακύκλωσης απορριμμάτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές. Για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται όλα αυτά τα έργα θα σας ενημερώσουν στη συνέχεια οι Λειτουργοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνω πως το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει μια αρκετά ευέλικτη τακτική σε ό,τι αφορά την τεχνολογία που μπορεί να επιλεγεί, για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι, όπως ήδη έχω αναφέρει, η προτεραιότητά μας για τις τρεις Μονάδες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο έχει δοθεί στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων με στόχο την παραγωγή ενέργειας και στερεού καυσίμου από τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατεύθυνση την οποία προωθεί άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καταλήγοντας, συγχαίρω την Green Dot Κύπρου, η οποία σε συνεργασία με τους Δήμους και τις κοινότητες εφαρμόζουν τα προγράμματα διαλογής στην πηγή. Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν πλέον όλες τις πόλεις, σε ένα ποσοστό του πληθυσμού της τάξης του 85%, αφού από τον Οκτώβριο του 2010 και μετά έχει ενταχθεί και η περιοχή της Λάρνακας. Ήδη, όπως αντιλαμβάνομαι, από το 2010 έχουν καλυφθεί οι στόχοι του προγράμματος της Green Dot Κύπρου με την επιτυχή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους σχετικά με τη διαχείριση των συσκευασιών και των αποβλήτων συσκευασίας. Και όλα αυτά σε μια χώρα που, κατά κοινή ομολογία, δεν είχε υποδομή και κουλτούρα ανακύκλωσης, γι’ αυτό και η συμβολή της Green Dot Κύπρου για πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του πολίτη σε αυτά τα ζητήματα μέσα από τα διάφορα ενημερωτικά της προγράμματα είναι και σημαντική και αξιέπαινη.

Να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι η βασικότερη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που θέσαμε είναι η στενή συνεργασία όλων μας. Να είστε βέβαιοι πως καθ’ όσον μας αφορά, ως Υπουργείο Εσωτερικών, θα συνεχίσουμε να έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την προσπάθεια μείωσης και ορθής διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων, υιοθετώντας την περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας, τα συμπεράσματα της οποίας είμαι σίγουρος θα αποδειχθούν πολλαπλώς επωφελή για όλους μας.