21/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ημερίδα για την επίσημη έναρξη του έργου «Εκπαίδευση για την ανάπτυξη της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ημερίδα για την επίσημη έναρξη του έργου «Εκπαίδευση για την ανάπτυξη της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
21/02/2011





Ευχαριστώ τους διοργανωτές της ημερίδας γι' αυτήν την πρόσκληση. Το έργο «Εκπαίδευση για την ανάπτυξη της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το οποίο υλοποιείται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, έχει ως γενικό στόχο την ενίσχυση της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου.

Η ενίσχυση αυτή θα προέλθει μέσα από την εκπαίδευση και στήριξη των στελεχών των εν λόγω οργανισμών, αιρετών και μη. Το έργο επικεντρώνεται στην ανάδειξη και τεκμηρίωση των υφιστάμενων αδυναμιών, ειδικότερα στους τομείς της διοίκησης και της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης και σχεδιασμού για προώθηση σε συνεχή βάση της διοικητικής και ηγετικής ανάπτυξης των στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στην καλλιέργεια της συνεχούς κατάρτισης και ανάπτυξης των στελεχών των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αιρετών και μη, και στην ενίσχυση της ικανότητας των οργανισμών αυτών να υλοποιούν σύνθετα προγράμματα και πολιτικές τοπικού ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς εφαρμογής του έργου αναμένεται να επωφεληθούν συνολικά 1500 στελέχη, αιρετά και μη, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

H Σύμβαση Βέλτιστων Πρακτικών, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί, επικεντρώθηκε στην πραγματοποίηση έρευνας για τις πρακτικές εκπαίδευσης και ανάπτυξης της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας των στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ακολουθούνται σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Ειδικότερα, μέσω πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, επισημάνθηκαν πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλα κράτη μέλη και εντοπίσθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές, καθώς και αυτές που είναι σχετικές με την Κύπρο, και προέκυψαν εισηγήσεις για στοιχεία από πρακτικές που μπορούν να προσαρμοστούν στο κυπριακό μοντέλο.

Παράλληλα έχουν διεξαχθεί συνεντεύξεις με επικεφαλής Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διαγνωστούν οι ανάγκες μάθησης και ανάπτυξης σε θέματα διοίκησης και ηγεσίας στους οργανισμούς τους. Επιπρόσθετα, έχουν πραγματοποιηθεί δέκα διήμερα εργαστήρια δομημένου διαλόγου με γεωγραφικό διαχωρισμό στα οποία συμμετείχαν αντιπροσωπευτικές ομάδες από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στα πορίσματα των εργαστηρίων δομημένου διαλόγου καταγράφονται τα προβλήματα και οι ανάγκες που υπάρχουν στους οργανισμούς αυτούς σε θέματα διοίκησης και ηγεσίας.

Το προαναφερθέν έργο έχει συμπέσει με το στόχο που θέσαμε ως Κυβέρνηση για τη ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. H υλοποίηση αυτής μας της δέσμευσης αποτελεί πλέον γεγονός. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ξέρουμε, των πολλαπλών προβλημάτων, του αναχρονισμού και των δυσλειτουργιών, πολύ σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Μετά από έναν οργανωμένο, συστηματικό και ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο που ανέπτυξε το Υπουργείο Εσωτερικών με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων καταλήξαμε σε γενική συμφωνία για τους νέους θεσμούς, τις δομές και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτοί αφορούν τη σύσταση Συμπλεγμάτων Τοπικών Αρχών και τη δημιουργία Επαρχιακών Συμβουλίων.

Ήδη ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο ενσωματώνει τις διατάξεις για τη σύσταση και λειτουργία των Συμπλεγμάτων Τοπικών Αρχών. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προνοεί τη θεσμοθέτηση της εθελοντικής Συμπλεγματοποίησης Κοινοτήτων με τρόπο που αυτές να διατηρούν την ταυτότητά τους ως ανεξάρτητες οντότητες. Το συμβούλιο ενός Συμπλέγματος θα ασκεί τις αρμοδιότητες Τοπικής Αρχής που θα του ανατεθούν από τις Αρχές που μετέχουν σε αυτό καθώς και άλλες αρμοδιότητες που μπορεί να του ανατεθούν με νόμο. Τα συμβούλια αυτά θα συγκροτούνται από έναν μέχρι τρεις αιρετούς αντιπροσώπους κάθε συμμετέχουσας Αρχής, ανάλογα με τους εγγεγραμμένους εκλογείς. Οι σχέσεις των Τοπικών Αρχών με το Σύμπλεγμα θα ρυθμίζονται με σύμβαση και δημοσίευση σχετικού Διατάγματος από τον Υπουργό Εσωτερικών. Από τις εκλογές του 2016 οι Πρόεδροι των Συμπλεγμάτων θα εκλέγονται από το σύνολο των εκλογέων του Συμπλέγματος.

Στις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου ενσωματώνεται, επίσης, η προτεινόμενη ενοποίηση και κωδικοποίηση των περί Δήμων και Κοινοτήτων Νόμων. Με την ενοποίηση των δύο νόμων αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων, αρκετές από τις διαφορές που τώρα υπάρχουν. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τα καθήκοντα μελών των συμβουλίων, τη διαφάνεια, και τη συμμετοχή του πολίτη. Ταυτόχρονα, περιλήφθηκαν διατάξεις τροποποιητικών νομοσχεδίων τα οποία είχαν ετοιμαστεί στο παρελθόν όπως για παράδειγμα για την ίδρυση ή σύσταση εταιριών. Παράλληλα, αναδιατυπώθηκαν ορισμένες διατάξεις με σκοπό την καλύτερη παρουσίαση των θεμάτων, ενώ μερικές διαγράφηκαν.

Για τα Επαρχιακά Συμβούλια, που θα αποτελούν το δεύτερο επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να μετατραπούν στους πυλώνες του περιφερειακού αναπτυξιακού προγραμματισμού, χρειάστηκε να ετοιμαστεί χωριστό νομοσχέδιο. Ο νομοτεχνικός του έλεγχος ολοκληρώθηκε και, αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή. Όπως έχει συμφωνηθεί στον διάλογο, τα πρώτα Επαρχιακά Συμβούλια που θα συσταθούν αμέσως μετά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 2011 θα συγκροτηθούν με την εκπροσώπηση όλων των Δήμων και Συμπλεγμάτων των Τοπικών Αρχών και των Επαρχιακών Ενώσεων Κοινοτήτων. Ωστόσο, από το 2016 και μετά, τα 19 μέλη του κάθε Επαρχιακού Συμβουλίου θα εκλέγονται απευθείας από το εκλογικό σώμα κάθε επαρχίας. Στη συνέχεια, αυτά θα εκλέγουν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου.

Ο διάλογος, βέβαια, του Υπουργείου Εσωτερικών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει λήξει. Αντίθετα. Τώρα έχουμε εισέλθει στη δεύτερη φάση του διαλόγου. Σε αυτόν τον νέο κύκλο συναντήσεών μας με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζητάμε θέματα που αφορούν την παροχή κινήτρων για ενθάρρυνση των συνεργασιών και συνενώσεων μεταξύ των κοινοτήτων. Το κράτος είναι, επίσης, έτοιμο να έρθει αρωγός και σε όσες Αρχές αποφασίσουν μέσα από δημοψηφίσματα να προχωρήσουν σε συνενώσεις.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μονόδρομο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αποτελεί προτεραιότητα της παρούσας Κυβέρνησης. Μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην πολυεπίπεδη ισχυροποίηση του θεσμού με τρόπο που οι τοπικές αρχές να λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία μέσα από διαδικασίες που να χαρακτηρίζονται από αποδοτικότητα και πολιτικές με συνοχή και συνέργεια. Όλοι κατανοούμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα. Γι' αυτό και η αναδιοργάνωση, αναδιάρθρωση και ισχυροποίηση του θεσμού επιβάλλεται για να μπορέσουμε πραγματικά να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

Είμαι βέβαιος πως το έργο «Εκπαίδευση για την ανάπτυξη της διοικητικής και ηγετικής ικανότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχή εφαρμογή της μεταρρύθμισης και των νέων αρμοδιοτήτων και ρόλων που θα αναλάβουν στο μέλλον οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ευρύτερα στην ισχυροποίηση και αποτελεσματικότητα των Τοπικών Αρχών, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχή υλοποίηση ενός στόχου που νομίζω όλοι συμμεριζόμαστε, αυτού της ριζικής μεταρρύθμισης του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας.