21/2/11

Ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου ΄Αμυνας κ. Χρήστου Μαληκκίδη κατά τη διεξαγωγή κλήρωσης για εκποίηση συλλεκτικού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς

Ομιλία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου ΄Αμυνας κ. Χρήστου Μαληκκίδη κατά τη διεξαγωγή κλήρωσης για εκποίηση συλλεκτικού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς
21/02/2011





Όπως έγινε γνωστό με προηγούμενη σχετική ανακοίνωση στις 14/5/2010, το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας, βάσει σχετικής νομοθεσίας, υλοποιεί πρόγραμμα εκποίησης παλαιού απενεργοποιημένου οπλισμού της Εθνικής Φρουράς με πώλησή του στην εγχώρια αγορά ως συλλεκτικού με τη διαδικασία της κλήρωσης μεταξύ των αιτητών. Το κάθε όπλο θα συνοδεύεται από το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία Πιστοποιητικό Συλλεκτικού Όπλου.

Ο υπό εκποίηση οπλισμός, που αριθμεί 7.400 όπλα, αφορά τους εξής τύπους όπλων, με τις ακόλουθες τιμές:

α. 4.550 τυφέκια Enfield MK4, προς 214 ευρώ ανά όπλο
β. 2.750 οπλοπολυβόλα Bren, προς 342 ευρώ ανά όπλο
γ. 100 αυτόματα Sten, προς 427 ευρώ ανά όπλο.

Δικαίωμα απόκτησης του υπόψη οπλισμού έχουν φυσικά πρόσωπα, πολίτες της Δημοκρατίας, που υπέβαλαν αίτηση σε καθορισμένα έντυπα κατά το διάστημα 14/5/2010 – 12/7/2010, μετά από τη δημοσίευση της προαναφερθείσας ανακοίνωσης στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους, στον ημερήσιο Τύπο και τα Μ.Μ.Ε., καθώς και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ΄Αμυνας στο διαδίκτυο.

Η διαδικασία απόκτησης του οπλισμού θα περιγράφεται με σαφήνεια σε σχετική επιστολή που θα λάβουν οι τυχεροί αιτητές, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες παραλαβής του οπλισμού. Σημειώνεται ότι σχετική ενημέρωση για το αποτέλεσμα της κλήρωσης θα έχουν και οι μη τυχεροί αιτητές.

Σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία, οι τυχεροί αιτητές θα παραπέμπονται πρώτα στην Αστυνομία και, αφού εξασφαλίσουν το εκ του Νόμου Πιστοποιητικό Εγγραφής/Άδεια Κατοχής Συλλεκτικού Όπλου, θα καταθέτουν στη συνέχεια το ποσό της αξίας του όπλου, σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστολής που θα λάβουν, σε πίστη των εσόδων της αμυντικής θωράκισης έναντι απόδειξης. Ακολούθως, θα μεταβαίνουν σε αποθήκες της Εθνικής Φρουράς για παραλαβή του όπλου, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα έγγραφα που θα αναφέρονται στην επιστολή.

Αμέσως μετά θα διενεργηθεί η κλήρωση με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για κάθε τύπο όπλου υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος αιτητών και, επομένως, θα διενεργηθούν τρεις διαφορετικές κληρώσεις.

Σύμφωνα με τις αιτήσεις, προκύπτει ότι όλοι οι αιτητές που ενδιαφέρονται για τυφέκιο Enfield και οπλοπολυβόλο Bren δύνανται να τα αποκτήσουν, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων για αυτούς τους τύπους είναι μικρότερος του διαθέσιμου αριθμού όπλων και η κλήρωση θα αφορά την αντιστοιχία του αριθμού του όπλου. Η κλήρωση με την έννοια του όρου επιλογή κάποιου από ένα σύνολο με κλήρο θα διεξαχθεί για το αυτόματο Sten, καθώς ο προς διάθεση αριθμός όπλων είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού των αιτητών.

Όπως έχει προαναφέρει ο κ. Υπουργός, διάφορα νομικά πρόσωπα όπως Σύνδεσμοι Εφέδρων, κατεχόμενα σωματεία, Δήμοι κ.ά. εκδήλωσαν ενδιαφέρον για απόκτηση τέτοιου όπλου, επικαλούμενοι την ιστορική και συναισθηματική σχέση τους με αυτά τα όπλα, αφού τα μέλη τους υπηρέτησαν την Κύπρο με αυτά και πολλοί μάλιστα έχουν θυσιαστεί υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία.

Δυστυχώς, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προνοεί την κατοχή συλλεκτικού οπλισμού από νομικά πρόσωπα και έτσι κανένα αίτημα νομικού προσώπου δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να ικανοποιηθεί, ούτε να λάβει μέρος στην παρούσα κλήρωση.

Ωστόσο, κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου ΄Αμυνας και σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες, προωθείται διαδικασία τροποποίησης της εν λόγω νομοθεσίας έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κατοχής συλλεκτικού οπλισμού από νομικά πρόσωπα. Εάν και όταν ψηφισθεί η προωθούμενη τροποποίηση του Νόμου, το Υπουργείο ΄Αμυνας θα επανεξετάσει αυτά τα αιτήματα.