21/2/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Ι. Ιζτζιάν
21/02/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Ιζέτ Ιζτζιάν.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιζτζιάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση της αντιπροσωπείας του κόμματός του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ήταν πολύ ωφέλιμη, προσθέτοντας ότι συζήτησαν την παρούσα φάση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Ιζτζιάν πρόσθεσε ότι «η διαδικασία συνεχίζεται, όμως, είναι φανερό ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα. Ξεκαθαρίζω ότι ως κόμμα Ενωμένη Κύπρος υποστηρίζουμε μια ομοσπονδιακή λύση όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Θεωρούμε ότι η λύση θα πρέπει να προέλθει από τις κοινές προσπάθειες των δύο κοινοτήτων και μια τέτοια κατάληξη θα είναι επωφελής για ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Ο κ. Ιζτζιάν επισήμανε ότι «αυτό που πρέπει, κυρίως, να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία του Κυπριακού είναι ότι η τελική λύση θα πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μία και μόνη κυριαρχία, τη μία ιθαγένεια και τη μία διεθνή προσωπικότητα».

Εξάλλου, ο κ. Ιζτζιάν κάλεσε «όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλουν θετικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια τέτοια λύση» και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Κληθείς να πει κατά πόσον τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια απασχόλησε και το θέμα των αντιδράσεων στα κατεχόμενα, ο κ. Ιζτζιάν απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «τα συλλαλητήρια των Τουρκοκυπρίων διεξάγονται εναντίον των πολιτικών και οικονομικών πακέτων που επιβάλλει αυτή τη στιγμή η Τουρκική Κυβέρνηση. Δεν είναι ζήτημα που αφορά σε πρώτο πλάνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά ένα ζήτημα που αφορά όλους τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι προσπαθούν αυτή τη στιγμή μέσα από μια, τουλάχιστον, ελάχιστη ενότητα να παλέψουν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές», κατέληξε.