21/2/11

Ομιλία του Υπουργού ΄Αμυνας κ. Κώστα Παπακώστα κατά τη διεξαγωγή κλήρωσης για εκποίηση συλλεκτικού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς

Ομιλία του Υπουργού ΄Αμυνας κ. Κώστα Παπακώστα κατά τη διεξαγωγή κλήρωσης για εκποίηση συλλεκτικού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς
21/02/2011

Το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προωθήσει πρόγραμμα εκποίησης παλαιού απενεργοποιημένου οπλισμού της Εθνικής Φρουράς, με σκοπό την πώλησή του ως συλλεκτικού με τη διαδικασία της κλήρωσης μεταξύ των αιτητών.

Ο οπλισμός αυτός αφορά τα γνωστά τυφέκια Enfield MK4, τα οπλοπολυβόλα Bren και τα αυτόματα Sten τα οποία έχουν απενεργοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.

Η σκέψη για την προώθηση αυτού του προγράμματος άρχισε να ωριμάζει πριν από μερικά χρόνια, όταν προέκυψε η ανάγκη για απομάκρυνση του παλαιού αυτού οπλισμού από τις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς, αφού πλέον είχε αποσυρθεί λόγω αντικατάστασής του από σύγχρονο οπλισμό. Επιπρόσθετα, υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος για απόκτηση τέτοιων όπλων από διάφορους πολίτες (στελέχη της Εθνικής Φρουράς, εφέδρους κ.ά.) αλλά και από οργανωμένα σύνολα (συνδέσμους εφέδρων, κατεχόμενα σωματεία και δήμους) που είχαν ιστορική σχέση με αυτά τα όπλα.

Είναι γεγονός ότι πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας υπηρέτησαν την Κύπρο για δεκαετίες με αυτά τα όπλα και αρκετοί έχουν θυσιαστεί υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, στη διάρκεια της πρόσφατης ιστορικής πορείας της Κύπρου.

Η Πολιτεία, λοιπόν, αναγνωρίζοντας την ιστορική και συναισθηματική σχέση των πολιτών της με τον εν λόγω οπλισμό, τους παρέχει την ευκαιρία να τον αποκτήσουν.