7/2/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

07/02/2011
Απόλυτα αναληθείς χαρακτήρισε σήμερα τις πληροφορίες που φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη να επιθυμούν τη διοργάνωση τριμερούς συνάντησης στο Νταβός, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «πλησιάζουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών, την Τετάρτη, και μετά οι σύμβουλοι θα συναντιώνται πάνω σε τακτική βάση. Ήθελα να ακούσω από τον κ. Χριστόφια πώς ο ίδιος βλέπει το πώς προχωρούμε και είχαμε μια καλή ευκαιρία να το συζητήσουμε αυτό και θα μιλήσω και με τον κ. Έρογλου αύριο», είπε προσθέτοντας ότι «η συνάντηση θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στις 10 π.μ.».

Ερωτηθείς ποιά κεφάλαια θα συζητηθούν, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι κατά τη συνάντηση της Τετάρτης «θα υπάρξει πολλή διαδικαστική δουλειά για το πώς προχωρούμε ως αποτέλεσμα της συνάντησης της Γενεύης».

Κληθείς να πει αν η συνάντηση της Γενεύης ήταν αυτό που ανέμεναν τα Ηνωμένα Έθνη και αν από αυτά που συνέβησαν είναι ακόμη αισιόδοξα ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «πιστεύω ότι όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, αυτό είναι στα χέρια των ηγετών και του λαού της Κύπρου και πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις για το μέλλον ολόκληρου του νησιού. Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τη διαδικασία, αλλά δεν μπορούμε να πιέσουμε κανένα να κάνει ό,τι δεν θέλει να κάνει. Εν τέλει, ο κόσμος στην Κύπρο πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και να εκφράσει τις δικές του απόψεις, όπως επιθυμεί. Θα πρέπει να δούμε πώς προχωρούν τα πράγματα από δω και πέρα».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «συχνά συνομιλώ με Τουρκοκύπριους και είναι δίκαιο να πούμε ότι η αίσθηση που έχω εγώ για τους Τουρκοκύπριους είναι πως πραγματικά επιθυμούν μια λύση. Σίγουρα βρίσκεις διαφορετικές απόψεις ανάμεσά τους, αλλά η εντύπωση που έχω από τους Τουρκοκύπριους είναι ότι οι περισσότεροι θέλουν να δουν μια λύση. Είναι λιγότεροι από τους Ελληνοκύπριους και αγωνιούν όπως η ταυτότητα και τα συμφέροντά τους προστατευτούν, αυτή είναι η οπτική τους και δεν θέλουν να τους στοιχειώσει το παρελθόν, στο μέλλον. Μπορεί να μη συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη, αλλά αυτή είναι η οπτική τους και θέλουν αυτές οι συνομιλίες να επιτύχουν. Όχι όλοι τους, αλλά οι πλείστοι. Έχουμε μια κατάσταση στην Κύπρο, όπου η πλειοψηφία των Κυπρίων, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, θα ήθελαν να δουν μια λύση. Αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι εμπλεκόμενα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εδώ και δυόμισι χρόνια, αυτός είναι πολύς καιρός για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, όπως και αν το δει κανείς, έτσι ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να επιτύχει. Όμως και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν πραγματικά μεγάλη προσπάθεια εάν θα επιτύχουν».

Ερωτηθείς αν, κατά τη γνώμη του, οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «σίγουρα εκφράζονται, έκαναν διαδηλώσεις. Έτσι θα έλεγα ότι εκφράστηκαν αρκετά δυνατά πρόσφατα. Δεν θα σχολιάσω το τι είπε ο Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή την αντιπαράθεση».

Σε ερώτηση αν αληθεύει ότι ο ίδιος προσπάθησε να οργανώσει τριμερή συνάντηση στο Νταβός, ο κ. Ντάουνερ είπε «δεν ξέρω από πού προήλθε αυτό», ενώ σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτή η πληροφορία προήλθε από τις Βρυξέλλες, είπε ότι «αυτό είναι απόλυτα αναληθές».

Πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε κανένα απολύτως σχέδιο για οποιαδήποτε συνάντηση στο Νταβός μεταξύ των δύο πλευρών και τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο κ. Έρογλου μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ποτέ δεν θέσαμε τέτοιο θέμα για συνάντηση στο Νταβός».