7/2/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2009
07/02/2011






Κυρίες και κύριοι,



Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην 29η τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών. Η τελετή αυτή μας δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία και τη χαρά να διαπιστώσουμε ότι η επιχειρηματικότητα στην Κύπρο δεν έχει μόνο επιτυχημένο παρελθόν, αλλά έχει και ένα εξαιρετικό παρόν και ένα εξίσου ελπιδοφόρο μέλλον.



Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία, το μήνυμα αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Οι επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκόσμια, υφίστανται εδώ και πολλούς μήνες τις ισχυρές πιέσεις και δονήσεις που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Απέναντι σ' αυτήν την πρωτόγνωρη πραγματικότητα η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα συγκροτημένο σχέδιο με σκοπό τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού καθώς και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Διορθώνουμε στρεβλώσεις δεκαετιών και ταυτόχρονα διατηρούμε και ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος.

Κύριος στόχος της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου. Στα πλαίσια αυτά λαμβάνονται μέτρα για τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος και των αναγκαίων υποδομών που θα βοηθήσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και να ανταποκριθούν θετικά στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Ο Κύπριος επιχειρηματίας έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου την ωριμότητα, την αποφασιστικότητα, το δυναμισμό και την ετοιμότητα που τον διακρίνουν και που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις για αντιμετώπιση αντίξοων συνθηκών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτήν τη φορά, με τη συνεργασία και τη στήριξη της Κυβέρνησης, θα μπορέσει και πάλι να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και να προχωρήσει με σταθερά βήματα μπροστά. Ήδη το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται. Παρουσιάζουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός των στόχων που έχουμε θέσει.

Ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της Κύπρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη του τόπου. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στη χώρα μας, αν και λειτουργεί μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή, κατόρθωσε με το δυναμισμό της να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς, πάντοτε με τη συνεργασία και στήριξη του κράτους. Η ικανότητα των επιχειρηματιών να διεισδύουν και να εδραιώνονται σε υφιστάμενες και νέες αγορές δημιουργεί νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας.

Στα πλαίσια αυτά, η Κυβέρνηση συνεχίζει και εντατικοποιεί τις δράσεις της για ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας στους τομείς των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων προβολής και προώθησης. Σ' αυτό περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις, η διερεύνηση ξένων αγορών, η οργάνωση εμπορικών αποστολών και σεμιναρίων σε χώρες του εξωτερικού και η παροχή ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις για προώθηση των προϊόντων τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό κοινοτικά κονδύλια διαθέσιμα για το σκοπό αυτό. Οι πιο πάνω δράσεις, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων, έχουν αποδώσει καρπούς και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς μας στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η χρονική περίοδος που αφορά η βράβευση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού πρόκειται για μια περίοδο αναδιαμόρφωσης του παγκόσμιου οικονομικού σκηνικού λόγω της κρίσης στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων σημείωσαν κατά το 2009 σημαντική μείωση της τάξης του 12% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2008, γεγονός το οποίο, όμως, φαίνεται ότι ανατρέπεται σταδιακά σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2010. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010 καταδεικνύεται αύξηση 19% στις εγχώριες εξαγωγές σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2009.

O τομέας των υπηρεσιών αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, την κινητήρια δύναμη της κυπριακής οικονομίας, δεδομένου ότι συνεισφέρει ποσοστό της τάξης του 79% περίπου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Εκτός από τον τουρισμό, που αποτελεί τον κυριότερο υποτομέα των υπηρεσιών, ο υποτομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών συνεισφέρει επίσης σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η Κύπρος είναι σήμερα ένα καλά εδραιωμένο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα των πολλών διαθέσιμων υπηρεσιών όπως ναυτιλιακές, χρηματοοικονομικές, κτηματικές, λογιστικές, νομικές, ιατρικές και εκπαιδευτικές, καθώς και της υψηλής επαγγελματικής ποιότητας που τις συνοδεύει.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για περαιτέρω προώθηση των κυπριακών υπηρεσιών στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις για ενημέρωση ξένων επιχειρηματιών, σε επίλεκτες αγορές του εξωτερικού, για τα συγκριτικά και άλλα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κέντρου διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην προώθηση τομέων οι οποίοι παρουσιάζουν εξαγωγικό προσανατολισμό και δυνατότητες, όπως οι τομείς των ιατρικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης.

Κυρίες και κύριοι,



Το μέλλον της ανάπτυξης θα κριθεί και από τις χιλιάδες μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κύπρο. Θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από τη δημιουργικότητα και τα οράματά τους. Από τη θέλησή τους να επενδύσουν στη γνώση, στην καινοτομία και στην ποιότητα. Από την ικανότητα να διακρίνουν τις αλλαγές, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να δραστηριοποιηθούν σε νέους τομείς. Από την τόλμη να εφαρμόσουν νέες μεθόδους παραγωγής και λειτουργίας. Από την εξωστρέφεια και τη διάθεση να δραστηριοποιηθούν πέρα από τα σύνορα της χώρας μας.



Η Κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την υγιή, την καινοτόμο, την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην κρίση αλλά και το στοίχημα της επόμενης μέρας για την κυπριακή οικονομία. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το περιβάλλον και τις ευκαιρίες ώστε να ανθίσουν ακόμα περισσότερο οι ιδέες και η δημιουργικότητα των Κύπριων επιχειρηματιών. Και σήμερα είμαι πεπεισμένος όσο ποτέ ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα προόδου που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος. Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης, αντικειμενικά κρίνοντας, κερδίζουμε σημαντικές μάχες στην προσπάθειά μας. Αναμένουμε με τις νίκες αυτές σταδιακά να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη. Τη μάχη της πλήρους εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, του περιορισμού του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, της επίλυσης των πολυετών διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, της συρρίκνωσης της ανεργίας. Για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για ανάπτυξη και ευημερία.



Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους διακριθέντες, να ευχηθώ σταθερή πρόοδο στις δραστηριότητές τους προς όφελος των ιδίων και της οικονομίας της χώρας μας και να τους ευχαριστήσω για το μήνυμα αισιοδοξίας που μας δίνουν με τις δραστηριότητές τους.



Συγχαίρω, επίσης, τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, τόσο το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όσο και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, για την πολύχρονη και επιτυχή λειτουργία του θεσμού.