8/2/11

Χθεσινές επαφές του Προέδρου της Βουλής, στο Λονδίνο

08/02/2011
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν είχε χθες Δευτέρα, στο Λονδίνο, επαφές με τον Βρετανό Υφυπουργό Ευρώπης κ. David Lidington, καθώς και με τον ομόλογό του στη Βουλή των Κοινοτήτων Speaker John Bercow.



Μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό Υφυπουργό, ο κ. Καρογιάν, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στο Κυπριακό και στις διμερείς σχέσεις. Είπε ότι επεξήγησε το όραμά μας για μια μελλοντική Κύπρο και ότι ζήτησε όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη, εξασκήσει περισσότερη πίεση στην Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα όπως σύντομα καλωσορίσει τον κ. Lidington στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Lidington εξέφρασε αρχικά την ελπίδα όπως σύντομα επισκεφθεί την Κύπρο για επίσημες επαφές. Ο Βρετανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε τον κ. Καρογιάν ότι η Βρετανική Κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη Κύπρο, με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες και σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνοντας το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ως εγγυήτρια δύναμη, τόνισε ότι η διαδικασία των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Καλωσορίζουμε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, είπε και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής τον ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου και τον ΓΓ του ΟΗΕ, στη Γενεύη και ότι συζήτησαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν. Καταλήγοντας, ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε ότι όσον αφορά τη Βρετανική Κυβέρνηση θέλουν να δούν μια διαρκή πολιτική διευθέτηση, επιθυμούν την ύπαρξη ειρήνης και συνδιαλλαγής μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί και ότι αυτό είναι προς τα συμφέροντα τόσο της Βρετανίας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Speaker Bercow, ο κ. Καρογιάν προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων είχαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία για ζητήματα που αφορούν τα δυο κοινοβούλια. Αποφασίσαμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε την πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στα δύο Σώματα και θα υπάρξουν ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων ώστε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και γνώσεις. Πιστεύω ότι το κυπριακό κοινοβούλιο σίγουρα θα υποβοηθηθεί από αυτή την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και σίγουρα συζητήσαμε και διεθνή θέματα που αφορούν και τα δυο κοινοβούλια. Υπήρξε ταύτιση απόψεων και προσεγγίσεων στα πλείστα από αυτά, που έχουμε συζητήσει και, ακολούθως, είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στη σύσκεψη που είχε με τους συνεργάτες του για όλα τα θέματα που τους αφορούν και την ημερήσια διάταξη της Βουλής τους, αλλά και ζητήματα που αφορούν το βρετανικό κοινοβούλιο. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για μένα, είχε την καλοσύνη να με προσκαλέσει να παρευρεθώ και οφείλω να πω ότι ήταν μια πολύ ευχάριστη συμμετοχή, αλλά και εξέλιξη. Τον προσκάλεσα να επισκεφθεί την Κύπρο και μου υποσχέθηκε ότι το συντομότερο δυνατόν θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο».

Ακολούθως, ο κ. Καρογιάν απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Ερώτηση: Η ατμόσφαιρα της συνάντησης πώς ήταν;

Απάντηση: Όπως και πέρσι που τον επισκέφθηκα, έτσι και σήμερα το κλίμα ήταν εξαίρετο, εγκάρδιο, φιλικό και πράγματι είχαμε την ευκαιρία, μέσα σε αυτό το ωραίο κλίμα, να μοιραστούμε σκέψεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν και τις δυο χώρες μας και τα δυο κοινοβούλιά μας. Πάντοτε οι συζητήσεις μας μαζί του είναι ευχάριστες και προσδοκώ να τον έχω σύντομα στην Κύπρο για να μπορέσουμε έτσι να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας και να παρακολουθήσουμε από κοντά και αυτό που συμφωνήσαμε, ότι θα υπάρξουν και ανταλλαγές υπηρεσιών μεταξύ των δυο κοινοβουλίων το συντομότερο δυνατόν.

Ερώτηση: Για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Ευρώπης;

Απάντηση: Με τον Υφυπουργό Ευρώπης είχαμε μια πολύ φιλική συνάντηση. Τον ενημέρωσα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, υπογράμμισα το γεγονός ότι τα πράγματα δεν προχωρούν και αυτό λόγω της μόνιμης, στείρας τουρκικής αδιαλλαξίας. Παρά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκική πλευρά επιμένει στις δικές της θεωρήσεις, για λύση δυο κρατών, για λύση συνομοσπονδίας. Σίγουρα έχω πει, σε όλους τους τόνους, ότι εάν η Τουρκία δεν αισθανθεί την πίεση από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τη Μεγάλη Βρετανία που την στηρίζει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού, η Τουρκία δεν θα μεταβάλει στάση. Επανέλαβα, ότι για εμάς η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, να είναι μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα, χωρίς την παραμονή εποίκων.

Επίσης, τόνισα το γεγονός, ότι εμείς δεν θα δεχθούμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία, ούτε ακόμη και αυτό που η Τουρκία προωθεί την τελευταία περίοδο, δηλαδή σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης. Διεθνής διάσκεψη θα υπάρξει μόνο εάν υπάρξει ακτίνα συμφωνίας σε όλα τα θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και παραμείνουν για συζήτηση θέματα μόνο που αφορούν τις εξωτερικές πτυχές που είναι τα θέματα των κατοχικών στρατευμάτων και των θεμάτων ασφαλείας. Ανέφερα, επίσης, ότι η Τουρκία έχει σίγουρα μια ισχυρή γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία και για τη Μεγάλη Βρετανία και για κάποιους άλλους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια ώρα υπογράμμισα το γεγονός ότι και η Κύπρος τώρα με τα δικά της αποθέματα φυσικού αερίου έχει αυξημένη γεωοικονομική και γεωπολιτική σημασία και σίγουρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτός ο παράγοντας. Αναμφίβολα, η Τουρκία πρέπει να υπαναχωρήσει από αυτή την πολιτική που ακολουθεί εάν θέλουμε πραγματικά να υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερώτηση: Είχατε τη δυνατότητα να καταλάβετε τη βρετανική στάση πάνω στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης, εάν είναι αναγκαίο τώρα; Τι πιστεύουν αυτοί και τι κάνουν;

Απάντηση: Όχι, σε ό,τι αφόρα τη διεθνή διάσκεψή, αυτό που μου έχει πει ο Υφυπουργός Ευρώπης είναι ότι και αυτός συμφωνεί ότι για να υπάρξει διεθνής διάσκεψη πρέπει να υπάρξει ακτίνα συμφωνίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και είναι πολύ πρόωρο κάποιος να συζητά και να επιμένει σε μια τέτοια προσέγγιση για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης στους αμέσως επόμενους μήνες. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση των βασικών κεφαλαίων του Κυπριακού και, ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να πω ότι, παρά τις όποιες επουσιώδεις συγκλίσεις στα βασικά θέματα, είναι διαπίστωση από πολλούς ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δυο πλευρών.

Ερώτηση: Τέθηκε καθόλου το θέμα για το άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας;

Απάντηση: Όχι, δεν έγινε καμία αναφορά, καμία συζήτηση.