8/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Ταξεως κ. Λουκά Λουκά στο 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, στη Λευκωσία
08/02/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στο 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ και εύχομαι κάθε επιτυχία.

Το συνέδριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι θ’ ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα, όπως αυτό της ένταξής της στην αγορά εργασίας, της ίσης μεταχείρισης και ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας, της συμφιλίωσης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, αλλά και με διάφορα άλλα προβλήματα που προκύπτουν, ένεκα των πολλαπλών ρόλων που καλείται να επιτελέσει στη σύγχρονη εποχή.

Με την ευκαιρία αυτή, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά τη Γραμματέα και τα μέλη του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου όσο και για το πλούσιο και σημαντικό έργο σας στον τομέα των εργασιακών-συνδικαλιστικών θεμάτων, αλλά και ευρύτερα για την κοινωνική σας προσφορά και συνδρομή στα θέματα ισότητας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συμμετοχής σας στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, παρά τη μαζική ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, οι ίδιες εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη φροντίδα και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τη διαχείριση του νοικοκυριού, αλλά και τη φροντίδα των ηλικιωμένων και εξαρτημένων ατόμων.

Στην Κύπρο, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει φτάσει το 62.9%, ξεπερνώντας τον στόχο του 60% της Συνθήκης της Λισαβόνας για υλοποίηση μέχρι το 2010, γεγονός που καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των Κύπριων γυναικών αγωνίζεται να ανταποκριθεί τόσο στις οικογενειακές όσο και στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.

Ο νέος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση ανέρχεται στο 75% για άντρες και γυναίκες και ευελπιστούμε ότι με τις διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε.

Οι γυναίκες, πέραν από τη δυσκολία ν’ ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους ως σύζυγοι, μητέρες, οικοκυρές, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και διακρίσεις και στον χώρο εργασίας.

Δυστυχώς, οι εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους άντρες, βρίσκονται συγκεντρωμένες σε περιορισμένο αριθμό επαγγελμάτων που θεωρούνται κατεξοχήν «γυναικεία» και είναι τα πιο χαμηλά αμειβόμενα, πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, καθίστανται συχνά θύματα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, δεν έχουν ίσες ευκαιρίες κατάρτισης και ανέλιξης και απουσιάζουν από τις ανώτερες διευθυντικές θέσεις.

Βέβαια, πολλά θετικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τον νομοθετικό τομέα τόσο στο πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου όσο και της εργατικής νομοθεσίας έχουν ψηφιστεί σημαντικά νομοθετήματα, όπως είναι οι Νόμοι για τις σχέσεις γονέων και τέκνων, τις περιουσιακές σχέσεις συζύγων, τη βία στην οικογένεια, την εμπορία προσώπων, την προστασία της μητρότητας, τη γονική άδεια, την ισομισθία ανδρών και γυναικών, την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, την ίση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Οι νομοθεσίες αυτές συμπληρώνονται από ένα πλέγμα πολιτικών και προγραμμάτων που αφορούν τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως είναι η επέκταση του δίκτυου υποδομής και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και η λειτουργία του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, προγράμματα για τη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών, την κατάρτιση και επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την προστασία των θυμάτων βίας, καθώς και τη δημιουργία δομών και μηχανισμών στους οποίους οι γυναίκες να μπορούν να καταφεύγουν, να ζητούν βοήθεια και να καταγγέλλουν τις διακρίσεις που υφίστανται.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί, επίσης, η υιοθέτηση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2010-2013), καθώς και του Σχεδίου Δράσης κατά της Εμπορίας Προσώπων (2010-2012).

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα οργανωμένα σύνολα έχουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, που τελεί υπό την προεδρία του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αγκαλιάζει όλες τις γυναικείες συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, συνεχίζει και εντατικοποιεί τις προσπάθειές του ώστε η ισότητα ανδρών και γυναικών να εφαρμοστεί στην πράξη.

Άλλωστε, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ετοιμάστηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών (2007-2013), που έχει ως στόχο τη σφαιρική και συντονισμένη προώθηση της ισότητας στους τομείς της εργασίας, της παιδείας, της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, της βίας κατά των γυναικών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των στερεοτύπων.

Παράλληλα, ο Εθνικός Μηχανισμός, μέσα από δικά του προγράμματα και εκδηλώσεις, αλλά και μέσω των επιχορηγήσεων που παρέχει προς τις οργανώσεις για να υλοποιούν δικά τους προγράμματα, ενημερώνει, διαφωτίζει και ευαισθητοποιεί άνδρες και γυναίκες για την ισότητα, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία ολόκληρη.

Όλες οι Υπεπιτροπές του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα και έχουν αναπτύξει σημαντικές δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν θετικά προς την εν λόγω κατεύθυνση.

Ήδη, η Υπεπιτροπή Εργασίας, σε συνεργασία με διάφορες τοπικές κοινότητες, διοργάνωσε σειρά διαφωτιστικών εκστρατειών για ενημέρωση των κατοίκων της υπαίθρου και κυρίως των γυναικών σχετικά με τις νομοθεσίες και τις πολιτικές ισότητας που εφαρμόζονται στον τομέα της εργασίας.

Η Υπεπιτροπή για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με στόχο την εξάλειψη των στερεοτύπων και την προβολή της θετικής εικόνας των γυναικών στα Μ.Μ.Ε πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους των Μέσων και στο ίδιο πλαίσιο προγραμματίζει διαφωτιστικό σεμινάριο εντός του 2011.

Η Υπεπιτροπή Παιδείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προγραμματίζει επίσης τη διοργάνωση σεμιναρίου, με θέμα τη διάσταση του φύλου στην εκπαίδευση.

Η Υπεπιτροπή Συμμετοχής των Γυναικών στα Κέντρα Λήψεως Αποφάσεων, ενόψει των προσεχών δημοτικών και βουλευτικών εκλογών διοργάνωσε επίσης σεμινάριο με θέμα: «Μέτρα θετικής δράσης και Καλές Πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή» και προγραμματίζει σειρά άλλων δράσεων διαφωτιστικού χαρακτήρα.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τη θετική και εποικοδομητική στάση της οργάνωσής σας στην προώθηση της ισότητας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.