8/2/11

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης μίλησε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων «Ελληνικά για αιτητές ασύλου» και «Ελληνικά για δικαιούχους διεθνούς προστασίας»
08/02/2011





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης μίλησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων «Ελληνικά για αιτητές ασύλου» και «Ελληνικά για δικαιούχους διεθνούς προστασίας» που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΠΕΟ με διοργανωτές το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου της ΠΕΟ σε συνεργασία με το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως την ανάδοχη εταιρία προς υλοποίηση των εν λόγω δράσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Συλικιώτης ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για την κάλυψη της σημερινής παρουσίασης που στοχεύει στην προβολή του έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων «Ελληνικά για αιτητές ασύλου» και «Ελληνικά για δικαιούχους διεθνούς προστασίας», οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, Ετήσιο Πρόγραμμα 2009. Τις δράσεις ανέλαβαν να υλοποιήσουν σε συνεργασία το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου της ΠΕΟ και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, και αποτελούν ένα μόνο δείγμα της όλης προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών για πλήρη απορρόφηση και σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων προς την Κύπρο ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα Ταμεία Αλληλεγγύης, προς όφελος τόσο των αιτητών ασύλου και των κατόχων διεθνούς προστασίας όσο και της κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα.

Οι συγκεκριμένες αυτές δράσεις αναμένονται να έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, αφού η γνώση της γλώσσας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για επιτυχή ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες που ζουν και εργάζονται. Και, φυσικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει η επιτυχής ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες για την αποφυγή φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, αφού μέσα από την ένταξη επιτυγχάνουμε τόσο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όσο και τη σωστή αξιοποίηση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ένταξη των μεταναστών προχώρησαν στην υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2010-2012 για την Ένταξη των Μεταναστών που στόχο έχει την ένταξη και συμμετοχή των μεταναστών στα κοινωνικά και δημόσια δρώμενα της κυπριακής κοινωνίας, την αναγνώριση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων και αναγκών των μεταναστών καθώς και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Είναι γνωστό ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του δημοκρατικού της πολιτεύματος, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιδεικνύει, της ανεπτυγμένης οικονομίας και του υψηλού επίπεδου κοινωνικής ευημερίας, αλλά και λόγω της ιδιότητας πλήρους μέλους της ΕΕ, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων και υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής η οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τόσο τις αυξανόμενες προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μετανάστευση στον τόπο μας.

Η μεταναστευτική μας πολιτική βασίζεται σε δύο κύριους πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας επικεντρώνεται στις προσπάθειες που καταβάλλουμε σε εθνικό επίπεδο και που στόχο έχουν να συμβάλουν στην υλοποίηση μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και να διασφαλίζει την ισότιμη μεταχείρισή τους. Παράλληλα, οι προσπάθειες αποσκοπούν στη σωστή αξιοποίηση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού για οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν καταβάλει αρκετές προσπάθειες στον τομέα της θέσπισης νομοθεσιών που βασίζονται στις σχετικές Οδηγίες και Πολιτικές της ΕΕ καθώς και στις διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε η Κύπρος. Επιπρόσθετα, επεξεργαζόμαστε και εφαρμόζουμε μέτρα όπως είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής ένταξης των νόμιμων μεταναστών, η αναβάθμιση των υποδομών, η στελέχωση και επιμόρφωση των αρμοδίων υπηρεσιών, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με συγκεκριμένα μέτρα, η βελτίωση της διαδικασίας και η μείωση του χρόνου εξέτασης αιτήσεων ασύλου και η προώθηση δράσεων κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας προσώπων.

Ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στην ενεργό και εποικοδομητική μας συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, όπου προσπαθούμε μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις να συμβάλουμε στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής και ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου που να έχουν σωστό πλαίσιο και να διαπνέονται από ανθρωπιστικές αρχές.

Στο ευρωπαϊκό αυτό επίπεδο η αναγκαιότητα, όπως και οι πιέσεις, για ισότιμη κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών μελών στη διαχείριση της μετανάστευσης είχε ως αποτέλεσμα το 2007 να αποφασιστεί η δημιουργία των Ταμείων Αλληλεγγύης εντός του προγράμματος-πλαισίου «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών».

Τα Ταμεία Αλληλεγγύης είναι τέσσερα: το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, το Ταμείο Επιστροφής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Ταμείο Ένταξης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2000 και έχει σκοπό μέσω της οικονομικής ενίσχυσης να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής των αιτητών ασύλου, τις διαδικασίες που αφορούν το άσυλο καθώς και τη διαδικασία ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας των οποίων η παραμονή στα κράτη μέλη έχει διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα.

Τα Ταμεία Αλληλεγγύης άρχισαν τη λειτουργία τους στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2007, όταν με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε ο Κλάδος Ταμείων Αλληλεγγύης ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι και η υπεύθυνη Αρχή για τη διαχείρισή τους. Οι κοινοτικές πιστώσεις που έχουν κατανεμηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση δράσεων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα των Ταμείων Αλληλεγγύης είναι περίπου €50 εκ. για όλη την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 (Ταμείο Ένταξης: €6,879,009.99, Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων: €23,990,530.71, Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων: €10,763,783.07, Ταμείο Επιστροφών: €8,827,329.56.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω πως στο πλαίσιο της συζήτησης για αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έχει αρχίσει ο διάλογος για τη χρηματοδότηση των Ταμείων Αλληλεγγύης για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Στο διάλογο αυτό έχουμε υποδείξει την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στα Ταμεία Αλληλεγγύης έτσι ώστε αυτά να απλοποιηθούν και να γίνουν πιο προσβάσιμα στα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, εισηγούμαστε: α) την επέκταση της υλοποίησης των δράσεων από ετήσια σε πολυετή βάση, β) τον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε εθνική βάση, γ) την ενοποίηση του Ταμείου Προσφύγων και του Ταμείου Ένταξης και δ) την εισαγωγή επιπρόσθετων κριτηρίων για την κατανομή των πόρων όπως είναι η γεωγραφική θέση των κρατών μελών και διαχωρισμός τους σε ζώνες υψηλής/χαμηλής προτεραιότητας.

Ως καταληκτικό σχόλιο, και αφού συγχαρώ και ευχαριστήσω θερμά το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου της ΠΕΟ και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, να επαναλάβω τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε την ολοκληρωμένη και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική που έχουμε εκπονήσει και η οποία μας φέρνει πιο κοντά στο όραμά μας για μια κοινωνία δίκαιη, πολυπολιτισμική, μια κοινωνία ανεκτική, όπου ο καθένας θα σέβεται τα δικαιώματα και τις διαφορές του άλλου. Μια κοινωνία που θα επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα όποια ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε πως τα συγκεκριμένα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στοχεύουν να βοηθήσουν τους αιτητές ασύλου και τους κατόχους κάποιου καθεστώτος διεθνούς προστασίας να μάθουν βασικές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, κάτι που θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στην κυπριακή κοινωνία. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, καθόσον αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, με την απόκτηση βασικών γνώσεων της ελληνικής γλώσσας θα μπορούν επιπρόσθετα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτό, τόνισε, θα έχει διπλό όφελος: αφενός, λόγω του γεγονότος ότι ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα ως άνεργοι, κατ’ ανάλογο τρόπο όπως και οι άνεργοι Κύπριοι πολίτες λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα, με τη διοχέτευσή τους στην αγορά εργασίας θα περιοριστούν και τα ποσά που διατίθενται από το κράτος γι’ αυτόν το σκοπό. Αφετέρου, με την ένταξη των κατόχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας θα μπορεί να περιοριστεί και ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο για σκοπούς απασχόλησης.

Επιπρόσθετα, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, η βασική γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας αποτελούν βασική προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος μετανάστης, μετά από πέντε χρόνια νόμιμης παρουσίας, να παίρνει το καθεστώς του επί μακρός διαμένοντος. Και αποτελεί ευτυχές γεγονός ότι τελικά η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε αυτή την προϋπόθεση που είχα καταθέσει ως εισήγηση και την οποία αρχικά είχε απορρίψει, κατέληξε ο κ. Υπουργός.