18/2/11

Υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Διοίκησης και των Συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών, στο Υπουργείο Εργασίας 18/02/2011

Υπογράφηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Συμφωνία μεταξύ της Διοίκησης και των Συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών, ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΠΑΣΥΠΙ, ΣΥΠΚΑ και ΑΣΥΣΕΚΑ, στην παρουσία της Υπουργού κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Μετά την υπογραφή, η κα Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:



«Με την υπογραφή, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των προνοιών της Συμφωνίας που έχει επέλθει μεταξύ των Συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών (Κ.Α.) και της Διοίκησης, έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία η οποία στόχευε στο να καταθέσουν και οι εργαζόμενοι τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών Αερογραμμών. Θέλω, για ακόμη μια φορά, να ευχαριστήσω τις πέντε συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στις Κυπριακές Αερογραμμές και τη Διοίκηση, για το γεγονός ότι επέδειξαν ένα καλό πνεύμα συνεργασίας που βοήθησε το Υπουργείο Εργασίας να καταθέσει μια μεσολαβητική πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή και σήμερα έχει υπογραφεί υπό τη μορφή συμφωνίας.

Έχω πει και στη συνάντηση, κατά τη διαδικασία της υπογραφής, ότι εκείνο που πρυτάνευσε ήταν το κοινό συμφέρον, διότι η διατήρηση των Κ.Α. σημαίνει συμφέρον και για τους εργαζομένους στις Αερογραμμές, σημαίνει συμφέρον και για τους ιδιοκτήτες των Κ.Α. - και γνωρίζουμε ότι το κράτος έχει τον δικό του καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εταιρεία - και σημαίνει συμφέρον της κυπριακής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση του κοινού συμφέροντος είναι που πρέπει να πορευθούμε απ’ εδώ και πέρα. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα είναι πάντοτε στη διάθεση των δύο πλευρών, όπως είμαστε πάντοτε στη διάθεση των πλευρών, στο πλαίσιο του συστήματος εργασιακών σχέσεων, να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Πρέπει, για ακόμη μια φορά, να τονίσω ότι αυτή η Συμφωνία είναι και μια επιτυχία του συστήματος εργασιακών σχέσεων που αναδεικνύει ότι, όταν βάζουμε την ισορροπία και το γενικό συμφέρον στο κέντρο των προσπαθειών μας, μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και των εργασιακών σχέσεων και των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Ευχαριστώ, για ακόμη μια φορά, όλους και ευχαριστώ και τους Λειτουργούς του Υπουργείου για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει για να φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Από την πλευρά των Κ.Α., ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Μαυρόκωστας ευχαρίστησε την Υπουργό Εργασίας και τη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου, όπως και τις Συντεχνίες της εταιρείας, τονίζοντας ότι «Διοίκηση, Διεύθυνση και προσωπικό, όλοι μαζί θα σώσουμε την εταιρεία μας».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ κ. Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι η εν λόγω συμφωνία που υπογράφηκε δεν είναι κάτι ευχάριστο για τη Συντεχνία. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για ακόμη μια φορά αναγκαστήκαμε, υπεύθυνα, να συζητήσουμε με την εταιρεία και την Κυβέρνηση και να πείσουμε τους εργαζομένους να αποδεχθούν αποκοπή ωφελημάτων. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά, αναμένουμε όμως όπως για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και η Ολομέλεια εγκρίνουν το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των €20 εκ., ποσό που αντιστοιχεί στις ζημιές από την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Τουρκία. Εύχομαι, όταν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, να πάμε μπροστά και οι Κ.Α. να συνεχίσουν να πετούν για πολλά χρόνια».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) κ. Χαράλαμπος Τάππας εξέφρασε την ευαρέσκεια της Συντεχνίας για την επίτευξη της Συμφωνίας, παρόλο που όπως είπε, δεν επιχαίρει όταν γίνεται λόγος για μειώσεις και αποκοπές ωφελημάτων από τους εργαζομένους. Έχει γίνει μια συλλογική προσπάθεια για να ορθοποδήσουν οι Κ.Α., πρόσθεσε, και η Συντεχνία των Πιλότων, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης προς αυτή την κατεύθυνση και ως εργαζόμενοι, που αποτελούν συμβαλλόμενο μέρος στην όλη προσπάθεια της διάσωσης, έχουν κάνει αυτό που τους αναλογεί. «Είμαστε σίγουροι ότι οι Κ.Α. έχουν μέλλον και η εταιρεία θα είναι παρούσα εδώ για να προσφέρει καλύτερες μέρες σε όλους μας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ κ. Ανδρέας Πιερίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Συντεχνίας προς την Υπουργό Εργασίας, τους Λειτουργούς της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας και προς τη Διοίκηση των Κ.Α., για το πνεύμα που επικράτησε στην προσπάθεια όλων για τη σωτηρία των Κυπριακών Αερογραμμών. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, διότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι εργαζόμενοι έχουμε αναλάβει το μέρος της ευθύνης μας και αναμένουμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, Διοίκηση, Διεύθυνση και Κυβέρνηση, θα είμαστε με μία θέση ότι επιβάλλεται άμεσα να αντληθούν τα €20 εκ. Γιατί πιστεύουμε, ότι οι Κ.Α. έχουν παρόν και μέλλον και έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν τόσο για το μοιρασμένο νησί μας όσο και για την οικονομία του τόπου και του τουρισμού».