16/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στην ετήσια Ημερίδα με θέμα: «Ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη Μαθησιακή Διαδικασία», το περασμένο Σάββατο, στη Λεμεσό
16/02/2011





Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην 6η ετήσια Ημερίδα που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για ανάδειξη καινοτόμων προσεγγίσεων στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Η ημερίδα αυτή έχει καταστεί πλέον θεσμός και μας θέτει κάθε χρόνο μπροστά στο μέγιστης σημασίας θέμα της ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τη χρονιά αυτή, ο ρόλος της τεχνολογίας τίθεται σε νέες βάσεις, καθώς έχουμε μπροστά μας την πρόκληση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Στα νέα προγράμματα σπουδών, ακρογωνιαίος λίθος είναι η τεχνολογία, στην οποία δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως στηρίζεται ολόκληρο το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Στη χώρα μας είμαστε σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση όσον αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των νοικοκυριών διαθέτει προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι, καθώς και ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γερμανία. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εφαρμόζει ένα μεγαλεπίβολο και ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα: τον εξοπλισμό των μαθητών του γυμνασίου με φορητό υπολογιστή, καθώς και την εφαρμογή του ψηφιακού υλικού που έχει αναπτυχθεί για τις ανάγκες του Διαδικτυακού Σχολείου.

Με την κατάλληλη αξιοποίηση, οι απόφοιτοι των σχολείων μας όχι μόνο δεν θα υστερούν σε σχέση με τους μαθητές άλλων χωρών, αλλά θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και θα είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην κοινωνία της γνώσης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ανάπτυξη υλικού για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το πρόγραμμα των Πυρήνων Πληροφορικής που αριθμεί 100 εκπαιδευτικούς στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση, οι οποίοι λειτουργούν ως πυρήνες επιμόρφωσης σε θέματα τεχνολογίας εντός των σχολικών τους μονάδων. Η υποστήριξη εκπαιδευτικών πυρήνων στη σχολική μονάδα για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία ενισχύει την προσπάθεια του κάθε εκπαιδευτικού για μια καλύτερη και ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών.

Ο ενθουσιασμός των εκπαιδευτικών φαίνεται με τη συμμετοχή σας στο συνέδριο αυτό και την υποβολή μαθησιακών προτάσεων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ. Είμαι σίγουρος πως οι μαθησιακές εισηγήσεις που επιλέγησαν να παρουσιαστούν, αλλά και οι υπόλοιπες που λαμβάνουν μέρος με έκθεση αφίσας, θα δώσουν ιδέες και θα είναι πηγή έμπνευσης για όλους σας για την αξιοποίηση των ΤΠΕ σε μια διαδικασία μάθησης όπου οι μαθητές εμπλέκονται σε ανώτερες γνωστικές διαδικασίες και αναπτύσσουν δεξιότητες δόμησης και επικοινωνίας της γνώσης, δεξιότητες απαραίτητες για τον πολίτη του 21ου αιώνα.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την εταιρεία Microsoft που συγχρηματοδοτεί την ημερίδα αυτή για δεύτερη χρονιά και που θα επιχορηγήσει τους 3 νικητές, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράψει η εταιρεία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ολοκληρώνοντας, να ευχαριστήσω όλους τους παρευρισκομένους που αφιερώσατε την ημέρα του Σαββάτου για σκοπούς δικής σας επιμόρφωσης και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας.