19/2/11

Να μη μεταδοθεί πριν τις 5.00 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Αντρέα Δημητρίου στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης- δημοπρασίας έργων τέχνης «Μυστική Κάρτα», στη Λευκωσία
19/02/2011






Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην όμορφη αυτή τελετή για τα εγκαίνια της έκθεσης - δημοπρασίας έργων τέχνης «Μυστική Κάρτα». Μιας πρωτότυπης δραστηριότητας που οργανώνεται από το σχολείο για δεύτερη συνεχή χρονιά και που εντάσσεται στο πλαίσιο των στόχων της «καταπολέμησης της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού» και του «εθελοντισμού».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η εθελοντική προσφορά αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το επίπεδο των ανθρωπιστικών αισθημάτων και του πνεύματος αλληλοβοήθειας και κοινωνικής αλληλεγγύης που διακρίνει έναν λαό. Και σ’ αυτόν τον τομέα η μικρή μας πατρίδα, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εδώ και 37 χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, έχει να επιδείξει μια σημαντική συνεισφορά, η οποία την κατατάσσει πολύ ψηλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημαντικότατο ρόλο στην καλλιέργεια του πνεύματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους νέους μας, τους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου, διαδραματίζουν η οικογένεια και το σχολείο. Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι συχνά οι νέοι μας κατηγορούνται για έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπό τους, ότι ενεργούν ανεύθυνα και εγωκεντρικά, έχοντας ως προτεραιότητά τους την ικανοποίηση των δικών τους επιθυμιών και όχι το καλό του άλλου ή του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα, τα φαινόμενα «αντικοινωνικής συμπεριφοράς» που εκδηλώνονται από νέους, συσχετίζονται από πολλούς με αυτήν την αλλαγή στάσεων και προσανατολισμών στους νέους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την ανακήρυξη του 2011 σε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων» που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποφάσισε να θέσει ως υπό έμφαση στόχο, για τη σχολική χρονιά 2010-2011, τον στόχο «Σεβασμός- Ευθύνη- Αλληλεγγύη».

Με τον στόχο αυτό επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας, μέσα από τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, να σκεφτούν και να προβληματιστούν πάνω στις τρεις μεγάλες αξίες που διαχρονικά στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, τη δυνατότητα μιας κοινωνίας να λύσει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματά της και να προσφέρει ευτυχία στους πολίτες της.

Τονίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και η κυπριακή πολιτεία γενικότερα, μέσα από το όραμά μας για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου, που σταδιακά βλέπουμε να υλοποιείται με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο και ενθαρρύνει τον Εθελοντισμό, ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους μας, οι οποίοι πολλά έχουν να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους σε διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες, στο σχολείο και στην κοινότητα. Ένας από τους βασικούς πυλώνες για τη διαμόρφωση του δημοκρατικού σχολείου είναι η λειτουργία του στη βάση της κοινωνικής ενσωμάτωσης όλων των παιδιών, της καταπολέμησης των διαρροών από το σύστημα και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Θεωρούμε, δεδομένο ότι η καλλιέργεια του πνεύματος της εθελοντικής δράσης και προσφοράς, που αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία του ενεργού και δημοκρατικού πολίτη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποτελεί, διαχρονικά, βασικό στόχο κάθε σχολικής μονάδας και να προάγεται με κάθε ευκαιρία, στο πλαίσιο της καθημερινής σχολικής ζωής.

Χιλιάδες συμπολίτες και συνάνθρωποί μας χρειάζονται καθημερινά και τη δική μας βοήθεια. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι καθημερινό βίωμα και μέρος της ζωής μας την εθελοντική προσφορά, από οποιαδήποτε έπαλξη μπορεί ο καθένας. Προσφέροντας στον συνάνθρωπό μας, γεμίζουμε την ψυχή μας με αγάπη και καλοσύνη και πραγματώνουμε, με τον καλύτερο τρόπο, την ιδέα του ανθρωπισμού και του αλτρουισμού. Τα παιδιά, οι μικροί μας εθελοντές, χαράσσουν τον δρόμο που όλοι εμείς οι μεγάλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Ας τους μιμηθούμε, λοιπόν, και ας ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τον εθελοντισμό στον τόπο μας.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, συγχαίρω τα παιδιά, τη διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου για την πρωτότυπη ιδέα τους και τους εύχομαι κάθε επιτυχία στον όμορφο καθημερινό τους αγώνα.