19/2/11

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, χθες, στη Νέα Υόρκη NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

19/02/2011
Πραγματοποιήθηκε, χθες Παρασκευή, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Δρούτσα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δρούτσας προέβη σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους και απάντησε σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός είπε:

«Κεντρικό σημείο της συζήτησης μας ήταν, βεβαίως, το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις. Εδώ είχα την ευκαιρία να τονίσω στον Γενικό Γραμματέα τη θέση της Ελλάδας. Πρώτα από όλα, ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και το έργο της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα προσωπικά. Τόνισα, για άλλη μια φορά, τη βάση της λύσης που εμείς επιθυμούμε να δούμε, είναι στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μην το ξεχνάμε αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη και στις διαπραγματεύσεις και στο τελικό σχέδιο λύσης.

Και τόλμησα να πω στον Γενικό Γραμματέα ότι θέλουμε να βλέπουμε πάντα από όλους αντικειμενικότητα στον χειρισμό αυτού του θέματος και στη διαδικασία. Επιμένουμε σε μία διαδικασία η οποία είναι κυπριακή όπως την αποκαλούμε, είναι από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις, αν θέλετε, σε αυτά θέματα και θέλουμε τα γεγονότα να καταγράφονται πάντα με αντικειμενικότητα και γεγονός είναι ότι βλέπουμε μια Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά και προσωπικά τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια να υποβάλλει πολύ εποικοδομητικές προτάσεις, να προσεγγίζει το όλο θέμα με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Παρατηρούμε, όμως, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. ‘Ερογλου δεν ανταποκρίνεται πάντα με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και παρατηρούμε και βλέπουμε, παρακολουθούμε θέσεις να εκφράζονται, οι οποίες θυμίζουν το παρελθόν και, κατά την άποψή μας, φεύγουν από τη βάση εκείνη της επίλυσης που έχει συμφωνηθεί κατά καιρούς για το Κυπριακό.

Και τέλος, για άλλη μια φορά, εξέφρασα την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας προς τις προσπάθειες και το έργο, το συνολικό έργο των Ηνωμένων Εθνών και προσωπικά του Γενικού Γραμματέα κ. Ban Ki-moon».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Ερώτηση: Το Ισραήλ έκανε ένα βήμα μπροστά και αναγνώρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. Αυτό, κατά την γνώμη σας, διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία και πότε θα αποφασίσει η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη;

Δρούτσας: Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν ένα θέμα το οποίο ήταν αντικείμενο των συζητήσεών μου με τον Γενικό Γραμματέα. Όπως είπαμε επανειλημμένως, στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης, και όχι μόνο της σημερινής, είναι η οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών με όλους μας τους γείτονες. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό το τονίζω, όχι μόνο η σημερινή Κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη, την διαδικασία με όλους μας τους γείτονες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Το ίδιο ισχύει και με την Κυπριακή Δημοκρατία, οι σχέσεις μας είναι στενές, είναι αδελφικές και σε αυτό το θέμα υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων, οι επιδιώξεις μας είναι κοινές και όλη η διαδικασία θα γίνει με τον πιο σωστό τρόπο.

Ερώτηση: Σχετικά με το Κυπριακό, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να εκφράζεται μια υπέρ του δέοντος ας πούμε αισιοδοξία για λύση, για πρόοδο κ.ά. ενώ αντίθετα από τη Λευκωσία αλλά και από την Αθήνα έρχονται μηνύματα ότι δεν υπάρχει πρόοδος από την στιγμή που ο κ. Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία στα κατεχόμενα. Τελικά, όταν του τα θέσατε αυτά τα θέματα του Γενικού Γραμματέα, τι απάντησε;

Δρούτσας: Νομίζω ήμουνα πολύ σαφής με αυτά που είπα προηγουμένως. Εμείς θέλουμε τα πράγματα πάντα να παρουσιάζονται με αντικειμενικό και σωστό τρόπο, να αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα και, όπως είπα, για μας η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος με πολύ εποικοδομητικό τρόπο συμβάλλει στις συνομιλίες. Θα επιθυμούσαμε να δούμε τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και από πλευράς της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αρχή