19/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στη ετήσια Τακτική Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, στη Λευκωσία
19/02/2011





Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι και φέτος για να απευθύνω χαιρετισμό στην ετήσια Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, το έργο της οποίας παρακολουθώ και εκτιμώ.

Στη σημερινή κοινωνία παρουσιάζεται μια μεγάλη ανάγκη, κυρίως στους νέους, αλλά και τους μελλοντικούς γονείς, για επιμόρφωση και στήριξη του έργου τους στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζει ότι το έργο της Σχολής Γονέων είναι απαραίτητο, και αποτελεί μεγάλη βοήθεια στο έργο των γονέων, το οποίο συνεχώς γίνεται δυσκολότερο, αφού η κοινωνία μας αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερα προβλήματα, με τις αξίες και τα ιδανικά να βάλλονται από παντού και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις συχνά να κλυδωνίζονται.

Όλοι οι μελετητές και οι παιδαγωγοί συμφωνούν ότι η οικογένεια επηρεάζει καθοριστικά την αγωγή των παιδιών και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Ζούμε, δυστυχώς, σε έναν ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο όπου οι ηθικές αρχές και αξίες βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και διαρκή κρίση, με αποτέλεσμα να κλονίζονται οι θεσμοί και οι παραδόσεις αιώνων. Τα δεδομένα αυτά μεγιστοποιούν πράγματι τη σημασία του ρόλου των γονιών, οι οποίοι σε συνεργασία με το σχολείο και τους άλλους κοινωνικούς φορείς, έχουν να επιτελέσουν τον βασικότερο ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη υγιών στάσεων και αξιών στα παιδιά και τους νέους μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτόν τον ρόλο μπορούν να τον διαδραματίσουν καλύτερα οι γονείς όταν έχουν τη σωστή πληροφόρηση και τις αναγκαίες γνώσεις, που μόνο μέσα από τη συστηματική επιμόρφωση μπορούν να αποκτήσουν. Οι γονείς με τη λύση των αποριών τους, με τη διεύρυνση των γνώσεών τους, σε θέματα ζωτικής φύσης για την ανατροφή των παιδιών τους, είναι σίγουρο, πως θα καταστούν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Θα μπορούν πιο άνετα και πιο εποικοδομητικά να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και, κυρίως, θα μπορούν να επικοινωνούν περισσότερο μαζί τους.

Και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ανεκτίμητη η προσφορά και η βοήθεια που παρέχει στους Κύπριους γονείς η Παγκύπρια Σχολή Γονέων, την οποία το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο.

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρέθηκαν φωτισμένοι πνευματικοί άνθρωποι και άξιοι παιδαγωγοί, όπως οι αείμνηστοι Χρήστος και Ευγενία Πετρώνδα και ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, οι οποίοι από το 1962, έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία και ίδρυση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων και τη γέννηση και κυκλοφορία του περιοδικού «Οικογένεια και Σχολείο». Αυτούς τους φωτισμένους ανθρώπους μνημονεύουμε με σεβασμό και αποτίνουμε σε αυτούς, με κάθε ευκαιρία, τον οφειλόμενο φόρο τιμής.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Παγκύπρια Σχολή Γονέων, πλαισιώνεται από έναν μεγάλο αριθμό πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια και πραγματική έγνοια για το όφελος των παιδιών μας, εργάζονται αθόρυβα και δημιουργικά, δίνοντας διαλέξεις προς τους γονείς, απαντώντας και λύνοντας απορίες των γονιών και συγγράφοντας παιδαγωγικά άρθρα στο περιοδικό «Οικογένεια και Σχολείο».

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή Γενική σας Συνέλευση, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για το έργο που επιτελείται στον Πρόεδρο της Παγκύπριας Σχολής Γονέων και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και σε όλους τους συνεργάτες τους. Κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

Αρχή