18/2/11

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του
18/02/2011





Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτης Δρούτσας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λευκωσία, μετέβη στο Λονδίνο όπου είχε συνάντηση, την Τετάρτη, με τον Βρετανό ομόλογό του κ. William Hague. Στη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Βαλκάνια και την Τουρκία καθώς και το Μεσανατολικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας (http://www.mfa.gr), σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν το Κυπριακό περιλαμβανόταν στην ατζέντα των συζητήσεων, ο κ. Hague είπε: «Βέβαια, το Κυπριακό βρίσκεται πάντα στην ατζέντα, επί του οποίου πρέπει πάντα να εργαζόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο». Ο κ. Δρούτσας με τη σειρά του υπογράμμισε ότι: «Είναι προς όφελος και των δυο χωρών μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό ζήτημα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου».

Εξάλλου, σε συνέντευξη του, χθες, προς τους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι στις επαφές που είχε στο Λονδίνο, τόνισε στους συνομιλητές του τη κοινή διαπίστωση Κύπρου-Ελλάδας, ότι υπάρχει μια τάση κάποιων –και στο διεθνή παράγοντα- να ωραιοποιούνται κάποιες θέσεις που εκφράζει η τ/κ πλευρά και προσωπικά ο Τ/Κ ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου. «Από την άλλη, η εποικοδομητική στάση την οποία έχει τηρήσει η ε/κ πλευρά και Πρόεδρος Χριστόφιας, με τις εποικοδομητικές προτάσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, πλέον να θεωρείται τουλάχιστον ως δεδομένη και αυτονόητη», πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας.

Καταλήγοντας, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι: «Αυτό που τόνισα είναι ότι εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι τα πράγματα να τα βλέπουμε όλοι μας με αντικειμενικότητα, να μην ωραιοποιούμε κάποια πράγματα, ούτε και να τα απλοποιούμε. Οι λεπτομέρειες δεν είναι εύκολες. Περιμένουμε από όλους ακριβώς αυτήν την στάση, ώστε να μπορέσουμε να δούμε μία ουσιαστική συνέχεια των προσπαθειών που γίνονται σε αυτή τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Μία διαδικασία, η οποία - και αυτό είχα την ευκαιρία να το τονίσω- πρέπει να είναι η διαδικασία η οποία έχει συμφωνηθεί - και η βάση αυτής της διαδικασίας είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κυρίου Talat στο παρελθόν – και ότι αυτή η βάση πρέπει να τηρηθεί, να γίνει σεβαστή από όλους για να μπορέσουμε να έχουμε μία ουσιαστική πρόοδο και συνέχεια στις συνομιλίες».