18/2/11

Χαιρετισμός της κας Έλσης Χριστόφια, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον ετήσιο αποκριάτικο χορό του σωματείου «Η Αγάπη», χθές στην Ανθούπολη
18/02/2011





Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι και πάλι μαζί σας για να χαιρετίσω τον ετήσιο αποκριάτικο χορό που διοργανώνει το σωματείο «Η Αγάπη». Για 16 τώρα χρόνια, το σωματείο προσφέρει χαρά και αγάπη σε παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, αλλά και σε παιδιά που πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βρίσκονται απομονωμένα σε μακρινές περιοχές της υπαίθρου.

Το σωματείο «Η Αγάπη» ιδρύθηκε το 1994 με πρωτοβουλία μιας ομάδας ευαισθητοποιημένων πολιτών προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μέλημά του είναι η υγιής ψυχαγωγία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ο ρόλος του, μπορεί να είναι συμπληρωματικός προς το έργο της πολιτείας και των ειδικών σχολείων, ωστόσο είναι εξαιρετικά πολύτιμος και εκτιμάται στο σύνολό του.

Μέσα από τη διοργάνωση δραστηριοτήτων, όπως είναι οι κρουαζιέρες, κατασκηνώσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές, μονοήμερες εκδρομές, πάρτι γενεθλίων, παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργάζεται προκειμένου να υλοποιήσει τους κυριότερους στόχους που έχει θέσει. Αυτοί οι στόχοι δεν είναι άλλοι από τον απεγκλωβισμό των παιδιών από την κοινωνική απομόνωση μέσω της συμμετοχής τους στις ποικίλες αυτές δραστηριότητες, αλλά και η αποφόρτιση των οικογενειών από τη συνεχή φροντίδα τους.

Το σωματείο εργάζεται, παράλληλα, για την ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας και τη δημιουργία μέσα στην κοινωνία μας πυρήνων αποδοχής για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει για το σκοπό αυτό συμμετάσχει σε διάφορα προγράμματα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Τη σημαντική και πολύτιμη προσφορά του σωματείου προβάλλουν, με τον καλύτερο τρόπο, τα παιδιά που συμμετέχουν στις οργανωμένες δραστηριότητές του. Γιατί με τη δραστηριοποίηση, την ενεργό αξιοπρεπή συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην ουσιαστική συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου «Η Αγάπη» για το εξαιρετικό και ανθρώπινο έργο που επιτελούν. Μέσα από την εθελοντική δράση, η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με τη συλλογική ευημερία. Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Με τον εθελοντισμό προσθέτουμε νόημα στη ζωή μας.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή η Κυβέρνηση έχει ως όραμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ειδικές ικανότητες και των ατόμων με αναπηρίες. Αντιμετωπίζει τα άτομα αυτά σαν άτομα με δικαιώματα και θέτει σε προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών τους. Με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κοινωνικής και οικονομικής στήριξής τους.

Έχουν ήδη υλοποιηθεί σχέδια τα οποία μεριμνούν για την παροχή δημόσιων επιδομάτων, επιχορηγήσεων, φροντίδας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επαγγελματικής κατάρτισης. Επιπρόσθετα προωθούνται προγράμματα που καλλιεργούν τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών και των θεσμών απέναντι στα άτομα αυτά.
Με αυτούς τους τρόπους, η Κυβέρνηση παρεμβαίνει ώστε να διασφαλίσει και σε αυτούς τους συνανθρώπους μας την ανεξάρτητη διαβίωση και προσβασιμότητα στην κοινωνία, τον εφοδιασμό τους με την κατάλληλη για τις δυνατότητές τους εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση, την παροχή τεχνικών και άλλων διευκολύνσεων, τη στήριξη για προσωπική ανάπτυξη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Οι ενεργοί πολίτες της συμμετοχής και της εθελοντικής προσφοράς είναι σε αυτή την προσπάθεια οι συνεργάτες, οι σύμμαχοι για τη δημιουργία της δίκαιης κοινωνίας. Οι ενημερωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες ωθούν πολλές φορές τον κρατικό μηχανισμό ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος, γρηγορότερος και ποιοτικότερος. Η μεγαλύτερη συμμετοχή σημαίνει άλλωστε περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς για την παρουσία σας με την οποία τιμάτε την αποψινή εκδήλωση και τους πρωταγωνιστές της. Σας εύχομαι από καρδιάς υγεία, χαρά και δύναμη για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που θέτει ενώπίον μας η