16/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Αντρέα Δημητρίου στο Ζ’ Μαθητικό Συνέδριο Λυκείων, Τεχνικής Σχολής και Ιδιωτικού Σχολείου επαρχίας Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι
16/02/2011





Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στο Ζ’ Μαθητικό σας Συνέδριο, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη φετινή σχολική χρονιά 2010 - 2011.

«Σεβασμός – Ευθύνη – Αλληλεγγύη. Βάθρα κοινωνικής συνοχής» είναι ο τίτλος του σημερινού συνεδρίου σας. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξετε απόψεις και ιδέες, να συζητήσετε και να προβληματιστείτε.

Συχνά σήμερα οι νέοι εγκαλούνται ότι χαρακτηρίζονται από έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους, ότι ενεργούν χωρίς ευθύνη και ότι η προτεραιότητά τους είναι η ικανοποίηση των δικών τους επιθυμιών και όχι το καλό του άλλου ή του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα τα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εκδηλώνονται από νέους σχετίζονται από πολλούς με αυτή την αλλαγή στάσεων και προσανατολισμών στους νέους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την ανακήρυξη του έτους 2011 σε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων» που προωθούν την ενεργή συμμετοχή του πολίτη.

Με τον υπό έμφαση στόχο «Σεβασμός – Ευθύνη – Αλληλεγγύη» επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας, μέσα από τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά να σκεφτούν και να προβληματιστούν πάνω στις τρεις μεγάλες αξίες που διαχρονικά στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, τη δυνατότητα μιας κοινωνίας να λύσει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματά της και, τελικά, να προσφέρει ευτυχία στους πολίτες της.

Ο εθελοντισμός είναι ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με τη συλλογική ευημερία. Είναι η δράση των ατόμων που δεν προσβλέπουν σε επαγγελματική καταξίωση, αλλά έχουν σκοπό την ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας, της κοινωνίας γενικότερα και διευρύνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.

Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη σήμερα παρά ποτέ, δεδομένων των αντίξοων επιπτώσεων των παγκόσμιων προβλημάτων, του αυξημένου αριθμού ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες φτώχιας και αδυναμίας και όλων εκείνων των ευπαθών ομάδων πληθυσμού που η ποιότητα ζωής τους δεν είναι αυτονόητη, αλλά εξαρτάται από τον βαθμό της δικής μας παρέμβασης και συνεισφοράς.

Σε μία εποχή που οι κοινωνικοί θεσμοί δοκιμάζονται και διατυπώνονται σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον και την ποιότητα της κυπριακής κοινωνίας, ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων διαγράφεται ως πολύ σοβαρός και εξίσου σημαντικός.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δεύτερος στόχος της φετινής χρονιάς όπως αναλύθηκε πιο πάνω, αλλά και ο πρώτος στόχος που αφορά τα αναλυτικά προγράμματα προωθούνται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνονται φέτος από τα σχολεία μας, ανάμεσα στις οποίες τα μαθητικά συνέδρια κατέχουν ξεχωριστή θέση.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων που συμμετέχουν και εργάστηκαν για το συνέδριο, καθώς και τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που εργάστηκαν για την προετοιμασία του, όπως και τις Διευθύνσεις των σχολείων που έχουν τη γενική ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις εισηγήσεις και τα βιωματικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν θα εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Με αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη του Ζ’ Μαθητικού Συνεδρίου των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Λυκείων, Τεχνικής Σχολής και Ιδιωτικού Σχολείου επαρχίας Αμμοχώστου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.