2/2/11

Xαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Όταν οι στόχοι γίνονται έργα”, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας
02/02/2011





Με μεγάλη ευχαρίστηση σας καλωσορίζω σήμερα στη Λάρνακα, στην τελευταία από μία σειρά εκδηλώσεων που με επιτυχία έχει οργανώσει το Γραφείο Προγραμματισμού σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας «Όταν οι στόχοι γίνονται έργα».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γραφείο Προγραμματισμού για τη διοργάνωση αυτής της παγκύπριας εκστρατείας πληροφόρησης και δημοσιότητας, η οποία στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών, επιχειρήσεων και οργανωμένων συνόλων για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που εξασφάλισε η χώρα μας στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής. Η Πολιτική Συνοχής, η οποία εφαρμόζεται και στην Κύπρο από το 2004 με τη συμβολή σημαντικών κοινοτικών πόρων, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοχεύει στην εξομάλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες της Ένωσης και βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Τα έργα που υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν στοχευμένες παρεμβάσεις που συμπληρώνουν και προσθέτουν αξία στην ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική της Κύπρου με έμφαση στις βασικές προτεραιότητες της κυπριακής οικονομίας όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αναβάθμιση των βασικών υποδομών, η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της παραγωγικότητας, η συνεχής ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και η κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων αυτών κινείται και η δράση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του αρχαιότερου από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το οποίο ιδρύθηκε το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης, μαζί με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Αρχικά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είχε σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών και ευκαιριών εργασίας στην Κοινότητα και την εξεύρεση εργασίας σε ανέργους. Διαχρονικά οι στόχοι του Ταμείου αναβαθμίστηκαν και το πεδίο δράσης του διευρύνθηκε, με τις ενέργειες του να εστιάζονται πλέον όχι μόνο στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας, αλλά και στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων και ανέργων με σκοπό την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και κινητικότητας τους στην αγορά εργασίας, στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων με στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Ένωσης καθώς και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας και στην προώθηση και εμπέδωση συνθηκών κοινωνικής συνοχής.

Ως εκπρόσωπος σήμερα εδώ και επικεφαλής του αρμόδιου Υπουργείου για την υλοποίηση των παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Κύπρο, επιτρέψετε μου να επικεντρωθώ στις σημαντικότατες παρεμβάσεις που υλοποιούνται στην χώρα μας με τη συμβολή του εν λόγω Ταμείου.

Κατά την περίοδο 2004-2006 αναπτύχθηκε ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με την πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων Γραφείων Εργασίας και τη λειτουργία οκτώ πρόσθετων Τοπικών Γραφείων Εργασίας, με αποτέλεσμα να παρέχονται σήμερα σε όλες τις επαρχίες και πόλεις της ελεύθερης Κύπρου εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, περισσότεροι από έξι χιλιάδες καθηγητές μέσης εκπαίδευσης καταρτίστηκαν στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών με αποτέλεσμα η πληροφορική σήμερα να έχει εισαχθεί στα σχολεία μας ως μέσο διδασκαλίας.

Ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν προς όφελος των γυναικών. Αναπτύχθηκαν προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής πείρας για γυναίκες που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, κυρίως γιατί είναι επιφορτισμένες με την ευθύνη της φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων ή άλλων εξαρτώμενων ατόμων της οικογένειας. Επιπλέον, με στόχο, κυρίως, την εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, προωθήθηκαν σύγχρονες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με παράλληλη διασφάλιση των ωφελημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, παρέμβαση από την οποία επωφελήθηκε σημαντικός αριθμός γυναικών. Με στόχο και πάλι τη διευκόλυνση της ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, αναβαθμίστηκαν υφιστάμενες και αναπτύχθηκαν νέες υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία σε όλες τις επαρχίες και πόλεις της Κύπρου με την πολύτιμη συνεργασία των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τον επιχειρηματικό ιστό της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κατά την περίοδο 2004-2006, έδωσε προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία του συνόλου των επιχειρήσεων της Κύπρου, με την υλοποίηση προγραμμάτων παροχής συμβουλών και καθοδήγησης καθώς και κατάρτισης των εργαζομένων, δίδοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να προσαρμοστούν στις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, διαδραμάτισε, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση και εμπλουτισμό της κοινωνικής πολιτικής της χώρας μας, με παρεμβάσεις όπως η επαγγελματική αποκατάσταση και η κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες, ληπτών δημόσιου βοηθήματος και ατόμων από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, κατά την προγραμματική περίοδο 2004-2006 υλοποιήθηκε η Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL η οποία χρηματοδότησε συμπράξεις μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας, των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα και μη-κερδοσκοπικών οργανισμών για τη δραστηριοποίησή τους στην απασχόληση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και ειδικότερα των νέων, τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής καθώς και την κοινωνική ένταξη των αιτούντων άσυλο.

Η μεγάλη αποδοχή της οποίας έτυχαν και η επιτυχία που είχαν οι πλείστες από τις παρεμβάσεις που έχω προαναφέρει καθώς και οι συνεχιζόμενες ανάγκες στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής πρόνοιας οδήγησαν στο σχεδιασμό παρόμοιων και βελτιωμένων παρεμβάσεων κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013 οι οποίες, σε συνδυασμό με πρόσθετες παρεμβάσεις, αποτελούν ένα μίγμα πολιτικής που συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας σήμερα.

Αξιοσημείωτες νέες παρεμβάσεις της τρέχουσας περιόδου αποτελούν η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μαθητείας, το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, τα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και κατάρτισης υποψήφιων εκπαιδευτικών, η ανάπτυξη συστήματος επαγγελματικών προσόντων, η βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της ηλεκτρονικής μάθησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας νευραλγικών Δημόσιων Υπηρεσιών όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Τμήμα Εργασίας και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Επίσης, διευρύνονται οι προσπάθειες κοινωνικής ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με επέκταση στους ψυχικά ασθενείς, στους πρώην χρήστες ουσιών και στους μετανάστες.

Αναφορά θα πρέπει, παράλληλα, να γίνει στα σχέδια κινήτρων που παρέχονται προς τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο κυρίως τη στήριξη των ανέργων, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την εργασιακή αποκατάσταση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εξαγγείλει δύο Έκτακτα Σχέδια Χορηγιών τα οποία αποτελούν στοχευμένα μέτρα παρέμβασης για την απασχόληση των ανέργων και τη στήριξη των επιχειρήσεων της Κύπρου.

Θα ήθελα προτού κλείσω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχή μέχρι σήμερα υλοποίηση των προγραμμάτων και στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά το Δήμο Λάρνακας για τη φιλοξενία του και τη συνεργασία του στη διεξαγωγή της σημερινής εκδήλωσης, η οποία ενισχύει την όλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση των τοπικών κοινωνιών για τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Κλείνοντας, καλώ όλους, πολίτες, επιχειρήσεις, και όλους τους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας να συνεχίσουμε το σημαντικό αυτό έργο, ενώ παράλληλα σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και επίτευξη των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, με απώτερο στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.