26/1/11

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος - 27 Ιανουαρίου NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος - 27 Ιανουαρίου
26/01/2011





Με αισθήματα συγκίνησης τιμούμε σήμερα τα θύματα του ολοκαυτώματος με τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2005, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης των ναζιστικών στρατοπέδων Άουσβιτς - Μπίρκεναου από τα συμμαχικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου 1945. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε για να διατηρείται άσβεστη στη μνήμη όλων των ανθρώπων η φρίκη του ολοκαυτώματος και να αποδίδεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής στα εκατομμύρια των νεκρών συνανθρώπων μας που υπήρξαν τα τραγικά θύματα της μεγαλύτερης και πιο απάνθρωπης ανθρωποσφαγής που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας.

Τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία ως τα κατ’ εξοχήν μνημεία της ανθρώπινης βαρβαρότητας, του εκμηδενισμού και του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στα στρατόπεδα αυτά εκατομμύρια Εβραίοι και άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου εξοντώθηκαν σε μια πρωτοφανή γενοκτονία χωρίς προηγούμενο.

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί σήμερα ότι υπήρξαν άνθρωποι που επινόησαν την εξόντωση των συνανθρώπων τους με τόσο φρικτό και αποτρόπαιο τρόπο, μόνο και μόνο γιατί ήταν διαφορετικοί και δεν υπάκουσαν στα κελεύσματα του γερμανικού ναζισμού. Αυτήν τη φρίκη κι αυτήν τη βαρβαρότητα, που και μόνο η ανάμνησή τους προκαλεί αποτροπιασμό σε κάθε φιλειρηνικό άνθρωπο, δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να τις λησμονήσουμε.

Ιδιαίτερα εμείς, που η μικρή μαρτυρική μας πατρίδα υπήρξε θύμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία η οποία συνεχίζει εδώ και 36 χρόνια να παραβιάζει κατά συρροήν όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας, κατανοούμε τον πόνο και την πίκρα του ισραηλινού λαού.

Ταυτόχρονα, σμίγουμε κι εμείς τη φωνή μας μαζί με τα εκατομμύρια των φιλειρηνικών ανθρώπων όλης της γης οι οποίοι, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος, καλούν την ανθρωπότητα να μην ξεχάσει ποτέ και να μην επιτρέψει ποτέ την επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων που προσβάλλουν και εξευτελίζουν τον άνθρωπο.

Ο σεβασμός και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και των λαών χωρίς καμιά διάκριση είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μια επιτακτική αναγκαιότητα. Το χρωστάμε, άλλωστε, στη νέα γενιά που δικαιούται και πρέπει να ζει ειρηνικά, χωρίς πολέμους, μίση και γενοκτονίες.