30/1/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στη Γιορτή του Δέντρου, στο Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Λακατάμια
30/01/2011





Ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό σ' αυτήν την ωραία εκδήλωση που έγινε θεσμός καθώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το 1920. Είναι ένας θεσμός που δηλώνει την αξία των δέντρων και του πρασίνου στη ζωή μας αλλά και τη μεγάλη σημασία τους σαν κύριο στοιχείο του φυσικού μας περιβάλλοντος που δένεται με την οικονομική και την κοινωνική μας ανάπτυξη και την πολιτιστική μας παράδοση.

Τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία στη ζωή μας ενώ οι περιβαλλοντικές τους λειτουργίες είναι αναρίθμητες και πολύτιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου αλλά και για την οικολογική ισορροπία και σταθερότητα του πλανήτη μας.

Τα δάση προσφέρουν εργασία και εισόδημα στον άνθρωπο, παράγουν σημαντικές ποσότητες ξύλου και βιομάζας, καθώς και ποικιλία δασικών προϊόντων που αξιοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Τεράστια, με ανυπολόγιστη αξία, είναι η προσφορά των δασών σε αγαθά και υπηρεσίες όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η αναψυχή, η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και η παραγωγή άριστης ποιότητας νερού.

Η πολυλειτουργικότητα των δασών σήμερα αναγνωρίζεται καθολικά. Για το λόγο αυτό η προστασία, η ανάπτυξη και η αειφορική διαχείρισή τους έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο από διεθνείς όσο και από περιφερειακούς οργανισμούς.

Δυστυχώς, όμως, ακόμη και στις μέρες μας τα δάση σε πολλά σημεία του πλανήτη γίνονται αντικείμενο αλόγιστης εκμετάλλευσης, καταπόνησης και καταστροφής, ενώ καταγράφεται απώλεια δασικών εκτάσεων που ανέρχεται στα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ημέρα σε όλο τον πλανήτη.

Στην Κύπρο η διαχείριση των δασών γίνεται από το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στη βάση της αρχής της αειφορίας με στόχο την παραγωγή του μέγιστου κοινωνικού οφέλους σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Πρέπει να τονίσω ότι το Τμήμα Δασών επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο, όχι μόνο στη διαχείριση και την ανάπτυξη των δασών, αλλά και στον τομέα της πρόληψης, της ανίχνευσης και της άμεσης καταστολής των πυρκαγιών πού οδήγησε την Κύπρο σε αξιοζήλευτα επίπεδα μεταξύ των μεσογειακών χωρών.

Σημαντικό μέρος των κρατικών μας δασών έχουν κηρυχθεί Προστατευόμενες Περιοχές, ενώ λειτουργούν δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και έχει προχωρήσει η δρομολόγηση της δημιουργίας ακόμη δύο, ενός στο Κάβο Γκρέκο που ήδη κατασκευάζεται, και άλλου ενός στις Αλυκές Λάρνακας. Επίσης, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διευκολύνσεων καταδεικνύει τη σημασία που δίνει το κράτος μας στην αξιοποίηση των αγαθών που μας προσφέρουν τα δάση.

Η κλιματική αλλαγή που πλήττει τον πλανήτη και είναι έντονα αισθητή και στη χώρα μας με την ανομβρία, την ξηρασία, τη λειψυδρία και τους κινδύνους της απερήμωσης απειλεί και τα δασικά μας οικοσυστήματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την πρόκληση και την επέκταση των πυρκαγιών.

Ωστόσο, το κράτος και η κοινωνία μας είναι οργανωμένα και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Τα δάση και το περιβάλλον ανήκουν σε όλους μας σαν δικαίωμα και σαν ευθύνη. Ως Κυβέρνηση εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Κάθε μέρα κάνουμε βήματα μπροστά. Προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε να παραδώσουμε στη νέα γενιά ένα νησί ενωμένο και ελεύθερο, ένα νησί πράσινο, της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού.

Σ΄αυτήν την ωραία προσπάθεια εσείς, η νέα γενιά, έχετε τη ξεχωριστή σας θέση. Να προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία και ελπίδα. Για να σας παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο, γιατί το αξίζετε.