30/1/11

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην εκδήλωση του Xenion High School για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας «Νήσος τις έστι», στο Παραλίμνι
30/01/2011





Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Αγαπητοί φίλοι,

Κατ' αρχάς ας μου επιτραπεί να σας ευχαριστήσω όλους, τη Διεύθυνση, τους καθηγητές και φυσικά τους μαθητές του Xenion High School για την τιμή που μου κάνατε να με προσκαλέσετε στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

Η επιλογή της σημερινής ημέρας για τη διοργάνωση της εκδήλωσής σας για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρώ ότι την καθιστά ακόμα πιο ουσιαστική αφού είναι, όπως γνωρίζετε, ιδιαίτερης σημασίας για όλα τα σχολεία μας. Σήμερα είναι η γιορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων, κατά την οποία τιμούμε τη μνήμη των προστατών των Γραμμάτων, των Τριών Ιεραρχών, του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Βασίλειου του Μέγα και του Γρηγόριου του Θεολόγου.

Τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξαν ιδιαίτερα δύσκολα. Οι διακοινοτικές ταραχές του 63-64, η εισβολή του 1974 και η κατοχή του ενός τρίτου των εδαφών μας, η οποία δυστυχώς ακόμα συνεχίζεται καθιστώντας μας τη μόνη διαιρεμένη χώρα της ΕΕ, αποτέλεσαν παράγοντες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και την εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Μέσα από όλες τις αντιξοότητες που είχαμε όμως να αντιμετωπίσουμε, διαφάνηκε το μεγαλείο της ψυχής των κατοίκων του νησιού μας που ποτέ δεν λύγισαν, αντίθετα βρήκαν τη δύναμη να μεγαλουργήσουν. Παρά τα όποια προβλήματα, φτιάξαμε μια δυνατή οικονομία που μπόρεσε να αντεπεξέλθει ακόμα και στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που διανύουμε, ενώ είμαστε σήμερα ισότιμο κράτος μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας που ονομάζεται ΕΕ.

Οι λόγοι για να είμαστε εθνικά υπερήφανοι για τα όσα έχουμε κατορθώσει ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολλοί. Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού μας πετύχαμε πολλά και είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές, εσείς δηλαδή, θα πετύχετε ακόμα περισσότερα.

Εγώ θα σας ζητήσω απλά να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να διατηρήσετε άσβεστη τη φλόγα, την επιθυμία για ζωή, την ενέργεια που μπορώ να διακρίνω στα μάτια ολονών σας. Αυτό το πάθος για ζωή είναι προνόμιο των νέων και εύχομαι όπως το κουβαλάτε μαζί σας παντοτινά.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν πρόκειται να σας κουράσω περισσότερο. Επιτρέψτε μου απλά να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την πρόσκληση και να σας ευχηθώ κάθε προσωπική ευτυχία.