30/1/11

Να μη μεταδοθεί πριν τις 4 μ.μ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «Αιώνιου Φοίνικα», στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος
30/01/2011





Να μη μεταδοθεί πριν τις 4 μ.μ.
Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση του σωματείου Ανόρθωση Αμμοχώστου να τελέσω σήμερα, στα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του «Αιώνιου Φοίνικα». Ενός πανίσχυρου συμβόλου που αναδεικνύει την ικανότητα του ανθρώπου να αναγεννιέται μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός.

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομάδα μας αφού, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου 1911, ιδρύθηκε το αγαπημένο μας σωματείο. Από το ξεκίνημά της ως «Αναγνωστήριον Ανόρθωσις» και τη μετονομασία της το 1929 σε «Μουσικό, Φιλολογικό και Φιλαθλητικό Σύλλογο», μέχρι και τις δύσκολες μέρες που διανύουμε σήμερα στην προσφυγιά, η προσφορά της Ανόρθωσης στον τόπο και στον λαό μας υπήρξε και συνεχίζει να είναι ανεκτίμητη.

Το σωματείο, που φέρει ως έμβλημα τον μυθικό Φοίνικα, χρειάστηκε πολλές φορές κατά την ιστορική εκατοντάχρονη πορεία του να αναγεννηθεί από τις στάκτες του. Μέλη της Ανόρθωσης συμμετείχαν σε όλες τις ιστορικές στιγμές του πολύπαθου νησιού μας. Έλαβαν μέρος στις εξεγέρσεις του 1931, περίοδο κατά την οποία οι Άγγλοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κλείσουν το σωματείο, και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ με παλληκάρια όπως οι Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Παύλος Παυλάκης και Παναγιώτης Τουμάζος. Και τότε οι Άγγλοι προσπάθησαν να την κλείσουν, αποφασίζοντας μάλιστα να ανατινάξουν το οίκημά της το 1958.

Ο κόσμος της Ανόρθωσης, όμως, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Ούτε όταν το καλοκαίρι του 1974, μετά την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου μας, εξαναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας και να καταφύγουμε στις ελεύθερες περιοχές, πρόσφυγες στην ίδια μας την πατρίδα. Ακόμα και τότε το ιστορικό μας σωματείο κατάφερε να ορθοποδήσει. Φτιάξαμε το 1986, εδώ στο Αντώνης Παπαδόπουλος, την προσωρινή μας έδρα και, όπως ο Φοίνικας, έτσι και η Ανόρθωση κατάφερε να αναγεννηθεί και πάλι από την τέφρα της.

Είναι γι’ αυτό που ο κόσμος της Ανόρθωσης πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα υπερήφανος που υποστηρίζει ένα ιστορικό σωματείο. Ο σωστός τρόπος για να δείχνει εμπράκτως αυτήν την αγάπη είναι να υποστηρίζει τις ομάδες μας παντού και πάντοτε, και στις καλές και στις κακές στιγμές. Φυσικά και αδιαπραγμάτευτα μέσα σε αθλητοπρεπή πλαίσια και υψηλή άμιλλα, όπως ακριβώς μας έχει γαλουχήσει η ιστορία του σωματείου μας.

Μια ιστορία γεμάτη επιτυχίες και χαρές, που δεν μπορεί παρά να κάνει υπερήφανους όλους τους Ανορθωσιάτες. Διακρίσεις τόσο σε Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπου το σωματείο μας έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην προβολή του προβλήματος εισβολής και κατοχής που αντιμετωπίζουμε στον τόπο γενικότερα.

Ποιος από εμάς μπορεί να ξεχάσει το έπος της σεζόν 2008-2009, όταν η ποδοσφαιρική Ανόρθωση έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League και με τις εμφανίσεις της στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση έκανε υπερήφανους όλους τους Κύπριους και τον ελληνισμό γενικότερα;

Φίλες και φίλοι,

Εκπροσωπώντας μια Κυβέρνηση που πιστεύει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού στην Κύπρο και στην ενθάρρυνση κάθε υγιούς δραστηριότητας, θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο σωματείο Ανόρθωση Αμμοχώστου για το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελεί. Συγχαίρω, επίσης, τον δημιουργό του μνημείου του «Αιώνιου Φοίνικα» κ. Φίλιππο Γιαπάνη, τον κόσμο που δίνει απόψε μαζικά το «παρών» του, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Ας μου επιτραπεί, επίσης, με αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι βοήθησαν στην αναγέννηση της Ανόρθωσης στα πρώτα εκείνα πέτρινα χρόνια της προσφυγιάς καθώς και όσους υπηρέτησαν στα διάφορα Διοικητικά Συμβούλια, τα μέλη που διαχρονικά στηρίζουν έμπρακτα το σωματείο μας και, τέλος, τους αθλητές και τους προπονητές που μας κάνουν περήφανους με τις επιδόσεις τους.

Θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου λέγοντας ότι η Ανόρθωση αναμφισβήτητα μας έχει προσφέρει πολλές συγκινήσεις στην ιστορική της πορεία. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να σας πω ότι τη μεγαλύτερη συγκίνηση θα μας την προσφέρει το επόμενο ντέρμπι με τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΕ, όταν ο Φοίνικας και όλοι εμείς θα επιστρέψουμε επιτέλους στην αγαπημένη μας έδρα. Όταν θα έχει επανενωθεί πια η βασανισμένη μας πατρίδα, όταν όλοι οι πρόσφυγές μας θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες, όταν θα μπορέσουμε επιτέλους οι Βαρωσιώτες ελεύθερα να περπατήσουμε στις χρυσές αμμουδιές και να κολυμπήσουμε στα καταγάλανα νερά της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.