13/1/11

Επικήδειος λόγος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου για τον Τζον Μοδινό
13/01/2011





Οδυνηρό καθήκον επέβαλε τη συγκέντρωση όλων μας εδώ, στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού Ομόδους. Κηδεύουμε σήμερα τον λυρικό τραγουδιστή, βαρύτονο Τζον Μοδινό, έναν άνθρωπο προικισμένο με προσωπικά και συλλογικά οράματα και δυνάμεις, μαχητή της ζωής και της τέχνης.

Ο Τζον Μοδινός υπήρξε ένας ιδιαίτερα προικισμένος άνθρωπος, καλλιτέχνης και δημιουργός και τα σημάδια που αφήνει στην τέχνη και τον πολιτισμό, τόσο στον παγκόσμιο αλλά και του τόπου μας ιδιαίτερα, είναι ανεξίτηλα. Το έμφυτο μουσικό του ταλέντο και η ξεχωριστή φωνή που του δόθηκε αλλά και η μεγάλη του θέληση και διάθεση να αγωνιστεί ενάντια σε όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που συνάντησε μπροστά του τον οδήγησαν σε μια τελική καταξίωση και σε μια λαμπρή καριέρα στο δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο της τέχνης, και ιδιαίτερα της όπερας.

Γεννήθηκε στην επαρχία Λεμεσού και υπήρξε αυτοδημιούργητος. Άρχισε μουσική πολύ μικρός, μελετώντας βιολί και πιάνο με το Σόλωνα Μιχαηλίδη καθώς και βυζαντινή μουσική με τον Κ. Παναγίδη.

Το 1948 πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε στη Μουσική Σχολή του Μανχάταν και στο American Theatre Wing (κερδίζοντας το Α’ βραβείο του). Συνεργάστηκε στην πορεία με τους σπουδαιότερους λυρικούς τραγουδιστές και πραγματοποίησε εμφανίσεις στα σημαντικότερα θέατρα του κόσμου.

Πλειάδα διακρίσεων συνόδευσε την «περιπλάνησή» του στην τέχνη. Έδωσε παραστάσεις σε όλα τα μουσικά κέντρα του κόσμου και υπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Παρ’ όλη την έντονη παρουσία και δραστηριότητά του στο διεθνή καλλιτεχνικό χώρο, ο Τζον Μοδινός δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται για την ιδιαίτερη του πατρίδα, την Κύπρο, και να διαθέτει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του και της ενέργειάς του για να προσφέρει πολύπλευρα στον πολιτισμό αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Ιδιαίτερα η έγνοια του, από το 1974 και μετά, υπήρξε ο αγώνας της Κύπρου για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή, για δικαίωση και επανένωση του τόπου μας.

«Ο Τζον Μοδινός είναι ένα από τα ζωντανά παραδείγματα των δυνατοτήτων του λαού μας. Σε εποχές δύσκολες για τον τόπο μας δεν αρκέστηκε στο κυνήγι της μετριότητας. Στόχευσε πιο ψηλά από τα βουνά του Ομόδους που τον γέννησαν και πέτυχε αυτό που λίγοι κατάφεραν να πετύχουν στο στίβο της ζωής και της τέχνης. Έχει συνδέσει το όνομά του με την πατρίδα του και τίμησε τη γενέθλια του γη με την καταξίωση στην τέχνη του μελοδράματος». Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο βιβλίο του Πάνου Καλουδά «Τζον Μοδινός - Ένας μύθος ντυμένος μελωδία».

Η κυπριακή Πολιτεία, εκτιμώντας την προσφορά του καταξιωμένου αυτού καλλιτέχνη, τον τίμησε με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα.

Αγαπημένε μας Τζον Μοδινέ, το κενό που μας αφήνεις με την αναχώρησή σου είναι τεράστιο και δυσαναπλήρωτο. Ο πολιτισμός του τόπου μας είναι από σήμερα φτωχότερος. Θα μας λείψει η δυναμική παρουσία, η ενέργεια και οι ιδέες σου για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας. Μας αφήνεις όμως παντοτινή κληρονομιά ένα παράδειγμα καλλιτέχνη δημιουργού, το οποίο αποτελεί έμπνευση για τις μελλοντικές γενεές.

Σε όλους τους οικείους σου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.