13/1/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

13/01/2011
Ο ΔΗΣΥ έπρεπε να σκεφτεί τους εργαζόμενους και αυτούς που δεν ανήκουν στις εύπορες ομάδες του πληθυσμού όταν η Κυβέρνηση πήρε τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή για τη φορολόγηση του πλούτου και πανηγυρικά ο ΔΗΣΥ τα απέρριψε, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αναφορικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να αρχίσουμε τώρα μια συζήτηση, πριν ακόμα να έχουμε μπροστά μας όλο το σχεδιασμό που κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των Κυπριακών Αερογραμμών. Γι' αυτό και δεν θα αρχίσουμε τώρα να κάνουμε διάφορα σενάρια, όπως αρέσκεται να κάνει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλοι και να απαντούν σε ερωτήσεις που αυτοί θέτουν με τον τρόπο που θέλουν αυτοί. Εμείς θέλουμε να μιλάμε πάντα με πραγματικά δεδομένα».

Πρόσθεσε επίσης: «Πολλές φορές τίθενται ζητήματα για διάφορα θέματα και δίνονται απαντήσεις και τοποθετήσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμα και για το φυσικό αέριο για το οποίο η Κυβέρνηση είπε ότι δεν θέλει να συνεχιστεί ο θόρυβος και ότι έχει ορίσει ειδικούς και τεχνοκράτες που χειρίστηκαν εδώ και πάρα πολλούς μήνες το θέμα. Έτυχε μιας πρώτης ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ίδιος ο Πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθούν τα κόμματα. Όταν ενημερώθηκαν τα κόμματα η Κυβέρνηση πολύ υπεύθυνα είπε ότι ακούει, αξιολογεί και θα αξιολογήσει με τη βοήθεια των συμβούλων και των τεχνοκρατών της για να μπορέσει να δώσει απαντήσεις, αλλά και να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις που ακόμη δεν έχουν ληφθεί σε σχέση με το φυσικό αέριο. Εν αντιθέσει, βλέπουμε διάφορους να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ, να λένε διάφορα και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιτείνουν τη σύγχυση στον κόσμο και πολλές φορές να μη δίνουν πραγματικές εικόνες για θέματα πολύ σοβαρά. Εχω πει ότι πολλές φορές λέγονται δημοσίως πράγματα τα οποία δεν ισχύουν, και επειδή ο κ. Νεοφύτου και σήμερα επανέρχεται στο ΦΠΑ θα ήθελα να πω ότι ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα είναι μια συμβατική υποχρέωση που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της ΕΕ. Εάν ο ΔΗΣΥ, τον καιρό που ήταν Κυβέρνηση, φρόντιζε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να θέσει ζήτημα και να διαπραγματευθεί το καθεστώς που η Μάλτα ζήτησε και πήρε, τώρα θα είχαμε και τη δυνατότητα να ζητούσαμε παράταση της εξαίρεσης. Δυστυχώς, μπήκαμε με διαφορετικό καθεστώς τότε από τη Μάλτα και όταν ζητήσαμε το 2009 να μας παρατείνουν την εξαίρεση δεν δέχθηκε η ΕΕ.

Εμείς έχουμε πει ότι μελετούμε τη λήψη στοχευμένων αντισταθμιστικών μέτρων προς εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις θα δεχθούν το μεγαλύτερο βάρος από το νέο συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα της τάξης του 5%, έτσι ώστε με ένα στοχευμένο τρόπο και στο πλαίσιο της οικονομικής δυνατότητας του κράτους να αποφασίσουμε γι' αυτά τα μέτρα. Φαίνεται ότι ο κ. Νεοφύτου δεν θέλει να δώσουμε αντισταθμιστικά μέτρα. Εάν ο κ. Νεοφύτου και ο ΔΗΣΥ τώρα όψιμα σκέφτονται τους εργαζόμενους και αυτούς που δεν ανήκουν στις εύπορες ομάδες του πληθυσμού, αυτές τις σκέψεις θα έπρεπε να τις είχε κάνει όταν η Κυβέρνηση πήρε τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή για τη φορολόγηση του πλούτου και πανηγυρικά ο ΔΗΣΥ τα απέρριψε. Το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη. Και η πράξη δείχνει ποιος είναι και τι κάνει και για ποιους το κάνει».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Νεοφύτου σε σχέση με την επιβολή πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η Κυβέρνηση είχε πει ότι θα ζητούσε από την ΕΕ πλαφόν για εκείνα τα καταναλωτικά αγαθά για τα οποία διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολύ ψηλές τιμές και ότι πρέπει αυτές οι τιμές να συγκρατηθούν. Όταν εμείς μιλήσαμε για πλαφόν κάποιοι από την ηγεσία του ΔΗΣΥ είπαν ότι το πλαφόν δεν είναι η λύση, κάποιοι άλλοι από τον ΔΗΣΥ έκαναν κριτική στην Κυβέρνηση ότι δεν παίρνει αποφάσεις για πλαφόν. Πρώτα από όλα θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η θέση του ΔΗΣΥ αναφορικά με το πλαφόν. Θέλει ή δεν θέλει πλαφόν; Επειδή εμείς είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας πήγαμε στην ΕΕ και - όπως χθες ο Υπουργός Εμπορίου ανακοίνωσε - σιωπηρά πήραμε την έγκριση από την ΕΕ για να θέσουμε πλαφόν. Και το πλαφόν έχει να κάνει με εκείνα τα προϊόντα που έχουν τις συγκεκριμένες τιμές, και όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Εμπορίου, είναι το ψωμί, το γάλα και το νερό».

Πρόσθεσε επίσης: «Όχι πριν από πολύ καιρό, στελέχη του ΔΗΣΥ έλεγαν δημόσια ότι η Κύπρος έχει το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και τα πιο ακριβά καύσιμα. Όταν τους δείξαμε στατιστικές ότι η Κύπρος ήταν από τις φτηνότερες χώρες στα καύσιμα - είναι συνεχώς ανάμεσα στις τρεις πιο φτηνές χώρες στην ΕΕ - όταν τους δείξαμε στοιχεία ότι η Κύπρος, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες λειτουργεί η ΑΗΚ λόγω της γεωγραφικής θέσης - απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο, μη συμμετοχή στα συστήματα ενέργειας που έχει η ηπειρωτική ΕΕ -, διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα που η τιμή του είναι στο μέσο όρο της ΕΕ, τότε κανείς δεν βγήκε να πει κάτι. Να κάνουμε κριτική και να λέμε τοποθετήσεις που να στέκουν στην πραγματικότητα», είπε ο κ. Στεφάνου.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Χάρη Γεωργιάδη ότι η ΑΗΚ διαθέτει έκθεση τεχνοκρατών της για το φυσικό αέριο την οποία δεν δίνει στη δημοσιότητα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η ΑΗΚ έχει απαντήσει. Να απευθυνθεί στην ΑΗΚ».