13/1/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
13/01/2011
Επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα



Το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα:

1. Οι εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις επιπτώσεις στις τιμές από την επιβολή του ΦΠΑ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα κυπριακά και διεθνή δεδομένα, σημαντικό μέρος του αυξημένου φόρου απορροφάται από τους εμπόρους και τις υπεραγορές, σε ποσοστό 30%-35%. Ήδη μεγάλη υπεραγορά έχει ανακοινώσει πως θα απορροφήσει 100% αυτής της αύξησης. Με βάση τα πιο πάνω, οι υπολογισμοί που λέχθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

2. Η αυξημένη ΑΤΑ, η οποία πιθανώς να προκύψει από την επιβολή του ΦΠΑ, δίδεται ετεροχρονισμένα στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και μετά από πάροδο έξι μηνών. Αυτό σημαίνει πως οι υπολογισμοί του Βουλευτή κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά του 2011 είναι λανθασμένοι. Εν πάση περιπτώσει, η πιθανότητα αυξημένου πληθωρισμού και ΑΤΑ έχει ήδη ληφθεί υπόψη και ενσωματωθεί στους προϋπολογισμούς του 2011.

3. Η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και φάρμακα ήταν συμβατική υποχρέωση που προέκυψε από τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πιθανότητα αναστολής αυτής της φορολογίας χάθηκε πριν την ένταξη της Κύπρου, όταν η τότε Κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε τους όρους ένταξης της χώρας μας στην Ευρώπη.

4. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση με την παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων θα εξανεμίσει σημαντικό μέρος των εσόδων του κράτους. Επειδή ακριβώς η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αυτή την εξέλιξη, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα γίνουν με ένα στοχευμένο τρόπο και ειδικά προς εκείνες τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος από την επιβαλλόμενη από την Ευρώπη φορολογία.

Η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να χειρίζεται υπεύθυνα την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά διατηρώντας όμως, παρά τις μεγάλες πιέσεις, το κοινωνικό της πρόσωπο.