28/1/11

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»
28/01/2011





Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιθυμεί να αναφερθεί σε επιστολή αναγνώστη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που δημοσιεύτηκε σήμερα στη στήλη "Διάλογος" και να παραθέσει τα ακόλουθα για ορθή ενημέρωση τόσο του κ. Χρύση Μιχαηλίδη όσο και όλων των αναγνωστών.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 3.12.2010 νομοσχέδιο το οποίο κυρώνει τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες μαζί με το Πρωτόκολλο στη Σύμβαση και αναμένεται η ψήφισή τους σε Νόμο από πλευράς της Βουλής. Όλες οι κρατικές Υπηρεσίες και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ενημερωθεί για την προωθούμενη κύρωση της Σύμβασης και η όλη διαδικασία έγινε σε συνεργασία με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων που εκπροσωπεί επίσημα το αναπηρικό κίνημα στην Κύπρο.

Η Κύπρος συμβαδίζει με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, από τα οποία 16 μέχρι σήμερα έχουν κυρώσει τη Σύμβαση και τα υπόλοιπα έθεσαν ως στόχο την κύρωση της Σύμβασης μέσα στο 2011. Η Κύπρος συμμετέχει, επίσης, σε όλες τις διεργασίες που προωθεί η ΕΕ για την εφαρμογή των κατάλληλων μηχανισμών εφαρμογής και παρακολούθησης της Σύμβασης. Μάλιστα, βρίσκεται ανάμεσα στις λίγες χώρες που έχουν ήδη δημιουργήσει πρόσθετες διοικητικές δομές που θα λειτουργούν ως εθνικά σημεία για την προώθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, ρόλο που έχει ήδη αναλάβει το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι το θέμα της ανεξάρτητης παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης και του χειρισμού παραπόνων ή καταγγελιών των ατόμων με αναπηρίες, εξετάζεται από το Παγκύπριο Συμβούλιο για τα Άτομα με Αναπηρίες, με πιθανή την ανάληψη της αρμοδιότητας αυτής από ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους.