28/1/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση για τη Γιορτή των Γραμμάτων που διοργανώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Ακανθούς
28/01/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.



Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακανθούς να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση για τη Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.

Επιτρέψετέ μου κατ' αρχάς να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης. Η δράση και η προσφορά του Δήμου Ακανθούς αποτελεί απόδειξη του βαρυσήμαντου ρόλου που διαδραματίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια των κατεχόμενων Δήμων μας, κυρίως στον τομέα της διαφώτισης αλλά και στην έκφραση της βούλησης των προσφύγων, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη της κατεχόμενης πατρίδας μας, για την επανένωση, την αποτίναξη της κατοχής και την επιστροφή.

Οι Ακανθιώτες, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η προσφυγιά, κράτησαν άσβεστες τις μνήμες της Ακανθούς στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα αγάπης για τη γη τους και επιδεικνύοντας αστείρευτη αγωνιστικότητα και πείσμα για την επιστροφή.

Τα ξωκλήσια της Ακανθούς, διάσπαρτα σ΄ όλη τη γη της, το μαγευτικό της τοπίο με καταρράκτες πνιγμένους στο πράσινο και η εύφορη γη της προσμένουν την επιστροφή των Ακανθιωτών που ζουν και δημιουργούν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες είτε στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου είτε στο εξωτερικό.

Γι΄ αυτήν τη στιγμή εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων η πλευρά μας στοχεύει σε μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας που θα επανενώσει τον τόπο, τους ανθρώπους, τους θεσμούς και την οικονομία.

Η σημερινή εκδήλωση του Δήμου Ακανθούς για τη Γιορτή των Γραμμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της μακράς παράδοσης της Ακανθούς στα γράμματα και τον πολιτισμό. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας αλλά ειδικότερα από τον 19ο αιώνα και μετέπειτα οι Ακανθιώτες επέδειξαν μια κλίση προς τα Γράμματα και τις Τέχνες. Το χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία, την προοδευτικότητα και το πνεύμα συνεργασίας που χαρακτήριζαν τους κατοίκους της, την μετέτρεψε σε ένα αξιοζήλευτο κέντρο πολιτισμού, ενώ παράλληλη ήταν και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της κωμόπολης. Η πλούσια ιστορία και παράδοση στα Γράμματα γέννησε σημαντικούς καλλιτέχνες, επιστήμονες και εκπαιδευτικούς.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται αυτές τις μέρες για τη Γιορτή των Γραμμάτων είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στους ανθρώπους των Γραμμάτων που επιτελούν με ζήλο το πνευματικό τους έργο.

Σ' αυτά τα πλαίσια τιμούνται απόψε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος δρ Βάσος Καραγιώργης και οι αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικοί της Ακανθούς για την προσφορά και το έργο τους στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση των νέων της Ακανθούς. Με την ευκαιρία αυτή τους συγχαίρω προσωπικά και τους εύχομαι υγεία και δύναμη.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι αρχές και τα διαχρονικά διδάγματα που μας άφησαν ως παρακαταθήκη οι Τρείς Ιεράρχες και τα οποία έμπρακτα υπηρέτησαν είναι αρχές ζωής, πολύτιμες σε κάθε στάδιο της εξέλιξης του ανθρώπινου γένους. Ο αυτοσεβασμός, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αρχές που θα πρέπει να καθοδηγούν τα βήματα της ανθρωπότητας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα συνεχή αγώνα προς την πνευματική άνοδο.

Κλείνοντας, επιτρέψετέ μου και πάλι να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δήμαρχο κ. Σάββα Σαββίδη και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ακανθούς για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης για τη Γιορτή των Γραμμάτων.

Ευχή όλων μας η εκπλήρωση του άσβεστου πόθου του γυρισμού στην πανέμορφη Ακανθού για να προσκυνήσουμε στη χάρη του Χρυσοσώτηρος.