28/1/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην τελετή παράδοσης φωτοβολταϊκού συστήματος στο Στρατόπεδο «Τάσου Μάρκου» στην Κλήρου
28/01/2011





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να παραδώσω στον φίλο Υπουργό Άμυνας το φωτοβολταϊκό σύστημα δυναμικότητας 40 κιλοβάτ που εγκαταστάθηκε στο στρατόπεδο "Τάσου Μάρκου", στα πλαίσια προγράμματος που επιχορηγείται από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 65 δημόσια κτήρια, σχολεία και στρατόπεδα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 5 εκ. ευρώ και ανάδοχός του είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Conergy Κύπρου και Cοnergy Ελλάδας.

Ας μου επιτραπεί εδώ, με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας, τις δικές μου αλλά και του Υπουργείου Εμπορίου, προς την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Ανδρούλλα Καμιναρά για τη στήριξη που η ομάδα της παρέχει στις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Άλλωστε, χωρίς τη συμβουλευτική και, φυσικά, την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ, σημαντικά έργα για τον τόπο μας, όπως αυτό που παραδίδουμε σήμερα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθούν.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η εκτεταμένη χρήση ενέργειας αλλά και η εξάρτηση της χώρας μας από την εισαγωγή πετρελαιοειδών για κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών δημιουργούν την επιτακτική ανάγκη για αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα στην κεντρική σκηνή του αναπτυξιακού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι οι φυσικοί πόροι που μας προσφέρει το περιβάλλον προκειμένου μέσα από την εκμετάλλευσή τους να παράγουμε καθαρή ενέργεια.

Η παρούσα Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά κατά τα τελευταία χρόνια για να στηρίξει τις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Πρόσφατα έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σχέδιο Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ΑΠΕ το οποίο καλύπτει την περίοδο 2011-2020 και στοχεύει στην αύξηση στο 13% του ποσοστού συνεισφοράς των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020, που αποτελεί και τον στόχο που έχει τεθεί για την Κύπρο από την ΕΕ.

Το έτος 2010 θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το έτος των έργων αφού:
§ ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις των 65 φωτοβολταϊκών συστημάτων του προαναφερθέντος έργου, συνολικής δυναμικότητας 1,1 μεγαβάτ,
§ άρχισε η λειτουργία του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της Κύπρου δυναμικότητας 150 κιλοβάτ,
§ παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων η οποία ανήλθε στα 6,3 μεγαβάτ, σε σύγκριση με τα 3,5 μεγαβάτ το 2009,
§ άρχισε η λειτουργία του πρώτου αιολικού πάρκου της Κύπρου, συνολικής δυναμικότητας 82 μεγαβάτ και
§ υπεγράφησαν οι συμβάσεις επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ακόμα πέντε αιολικά πάρκα επιπρόσθετης συνολικής δυναμικότητας 75,5 μεγαβάτ, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2011.

Επίσης, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ένταξης στα σχέδια χορηγιών:
§ δύο αιτήσεις για επιχορήγηση ηλιοθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνολικής δυναμικότητας 25 μεγαβάτ οι οποίοι προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους 2014 και
§ συστήματα βιομάζας ισχύος 1,25 μεγαβάτ τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν εντός των επόμενων 18 μηνών, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα των συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στα 8,65 μεγαβάτ.

Στόχος μας είναι η συνέχιση, με τους ίδιους ή και πιο εντατικούς ρυθμούς, της μεγάλης αυτής προσπάθειας που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της εγκατάστασης των 65 φωτοβολταϊκών συστημάτων του προγράμματος και να τονίσω ότι η επιλογή των κτηρίων στα οποία έγιναν οι εγκαταστάσεις δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πέραν των περιβαλλοντικών οφελών και της μείωσης του κόστους ηλεκτροδότησης των 54 σχολείων, των πέντε στρατοπέδων και των έξι δημόσιων κτηρίων, θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές και τα στρατευμένα νιάτα να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία, ενώ παράλληλα τα δημόσια κτήρια θα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους πολίτες του κράτους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα που παραδίδουμε σήμερα αναμένεται να παράγει τουλάχιστον 60 χιλιάδες κιλοβατώρες ετησίως, που αντιστοιχούν περίπου στο 8% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού του στρατοπέδου. Παράλληλα, θα αποφεύγεται η εκπομπή 56 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.