16/1/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου


16/01/2011
Η Τουρκία αντί να αντιδρά με αυτό τον αρνητικό και προκλητικό τρόπο όταν της υποδεικνύεται το τι πρέπει να κάνει, θα πρέπει να υλοποιήσει αυτό που προβλέπουν τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Τουρκίας σε σχέση με την επίσκεψη και τις δηλώσεις που η Καγκελάριος της Γερμανίας κα ΄Αγκελα Μέρκελ έκανε στην Κύπρο. Είχαμε χθες τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν που εκ νέου αντέδρασε έντονα στις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις της κας Μέρκελ. Σε αυτές τις δηλώσεις υπάρχουν οι απαντήσεις που εκ νέου δόθηκαν από την Καγκελαρία της Γερμανίας. Απαντήσεις που στηρίζονται σε ορθές θέσεις και που απηχούν τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Στην ανακοίνωση της Καγκελαρίας επαναλαμβάνεται η δήλωση της κας Μέρκελ ότι εκτιμά το θάρρος και τη δημιουργικότητα που δείχνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση σε αυτή την προθυμία συμβιβασμού της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στην Τουρκία δεν αρέσει να τις υπενθυμίζουν τις παρανομίες στις οποίες προβαίνει στην Κύπρο από το 1974 με την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό, την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των Κυπρίων. Η Τουρκία έμαθε να αδικοπραγεί και να θέλει να της λένε ευχαριστώ. Η Τουρκία όμως πρέπει να εναρμονίσει τις διακηρύξεις της περί λύσης σύντομα, με τις πράξεις της. Αυτό υποδεικνύεται άλλωστε όχι μόνο από τη Γερμανία, αλλά και από την ίδια την ΕΕ, η οποία στις αποφάσεις της καλεί την Τουρκία στην πράξη να δείξει ότι εργάζεται και επιθυμεί λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία, λοιπόν, αντί να αντιδρά με αυτό τον αρνητικό και προκλητικό τρόπο όταν της υποδεικνύεται το τι πρέπει να κάνει, θα πρέπει να υλοποιήσει αυτό που προβλέπουν τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό και όχι να αναζητεί σωσίβιο στο 2004. Η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της. Ας κάνει αυτό που της ζητά η διεθνής κοινότητα και που επιβάλλει η διεθνής νομιμότητα και τότε πραγματικά η Τουρκία θα βοηθήσει τον εαυτό της και για την υλοποίηση των στόχων της αναφορικά με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ σε πρόσφατες δηλώσεις του μίλησε για χρονοδιαγράμματα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο ΓΓ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες. Θα ήταν καλό να μη δημιουργούμε οι ίδιοι προβλήματα στον εαυτό μας. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Από την άλλη θα πρέπει να πω ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως πάντοτε, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΓΓ για επίτευξη συγκλίσεων και για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, εργάζεται όπως πάντα με συνέπεια και με εποικοδομητικό τρόπο για να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό ενόψει και της Γενεύης. Βέβαια η ασθένεια του κ. ΄Ερογλου λειτούργησε ανασταλτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια το σημαντικό είναι να υπάρχει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε πάνω στη συμφωνημένη βάση και στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ να μπορέσουμε να έχουμε συγκλίσεις και να έχουμε πρόοδο. Η δικής μας θέληση είναι και κατατεθειμένη και αποδεδειγμένη. Αναμένουμε να υπάρχει η αντίστοιχη, η ανάλογη στάση, που εμείς δείχνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και από την άλλη πλευρά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ευελπιστεί να υπάρξει πρόοδος και ερωτηθείς αν υπάρχει ο χρόνος για βελτίωση μέχρι τη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να απαντηθεί και στη βάση του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας και στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα και γι’ αυτό αναφέρθηκα στην ασθένεια του κ. ΄Ερογλου που οδήγησε στην ακύρωση δύο συναντήσεων. Απομένει μια μόνο συνάντηση μέχρι τη Γενεύη, αλλά ανεξαρτήτως αυτού επαναλαμβάνω τη δική μας θέση: Η δική μας η ετοιμότητα, θέληση και στάση που είναι εποικοδομητική είναι εκεί και αν υπάρχει και η ανάλογη στάση από την άλλη πλευρά τότε μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς αν, με δεδομένη και την ασθένεια του κ. ΄Ερογλου έχει σημειωθεί μηδενική πρόοδος από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Να μου επιτρέψετε να μην αρχίσω να κάνω εκτιμήσεις για δύο λόγους. Πρώτον έχουμε το Εθνικό Συμβούλιο στις 19 Ιανουαρίου, όπου ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει και της Γενεύης και, δεύτερον, έχουμε και μια συνάντηση με τον κ. ΄Ερογλου. Να δείξουμε υπομονή για να μην αρχίσουμε τώρα να μπαίνουμε σε μια διελκυστίνδα δημόσιας συζήτησης αν είναι έτσι ή αλλιώς τα πράγματα».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει υπάρξει συνεννόηση των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη και σε παρατήρηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε λόγο για διαπραγμάτευση που θα γίνει εκεί, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η διαπραγμάτευση πάντοτε υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα στη Γενεύη είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί και με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως έχει γίνει και την προηγούμενη φορά για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Όμως και η συνάντηση της Γενεύης, όπως και η συνάντηση της Νέας Υόρκης, είναι στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Δηλαδή πάντοτε διαπραγματεύονται και συζητούν μεταξύ τους οι δύο πλευρές με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό η οποία θα σταλεί σε δημοψηφίσματα για έγκριση από τις δύο κοινότητες και ότι ο ρόλος του ΟΗΕ και του ΓΓ είναι υποστηρικτικός αυτής της διαδικασίας».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μια πιο ενεργός ανάμιξη του ΓΓ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο ρόλος του ΓΓ και η αποστολή του καθορίζεται από Ψηφίσματα και έχει όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο θέμα των διαπραγματεύσεων».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου περί παραίτησης του Υπουργού Εμπορίου κ. Αντώνη Πασχαλίδη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Νεοφύτου αρέσκεται στο να εντυπωσιάζει με διάφορες ατάκες, με διάφορες μεγαλοστομίες και δηλώσεις ασχέτως αν αυτές οι ατάκες και δηλώσεις πολλές φορές συγκρούονται με θέσεις που εκφράζει το ίδιο του το κόμμα για διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, ενώ χθες ο κ. Νεοφύτου χαρακτήριζε τις διαδικασίες διάτρητες και τα ‘έβαλε’ με ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ΔΕΦΑ, τον κ. Στυλιανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδης στις 4 Ιανουαρίου, όταν η ΔΕΦΑ μαζί με τον Υπουργό Εμπορίου ενημέρωσαν τον ΔΗΣΥ για τις διαδικασίες και τις αποφάσεις της ΔΕΦΑ, είχε δηλώσει ότι η διαπραγματευτική ομάδα έκανε σωστό έργο ακολουθώντας την καθορισθείσα διαδικασία. Τώρα ποιού να πιστέψουμε; Του κ. Αναστασιάδη ή του κ. Νεοφύτου; Δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ. Νεοφύτου προσπαθεί να φορτώσει ευθύνες στο ένα ή στο άλλο μέλος της ΔΕΦΑ, όταν είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις της ΔΕΦΑ είναι ομόφωνες, και αυτό αφορά και τη διαδικασία. ΄Οπως αφορά και το θέμα του φακέλου, που του προσέδωσε διαστάσεις ο κ. Νεοφύτου. Η ύπαρξη του συγκεκριμένου φακέλου είναι μέρος της ομόφωνης διαδικασίας που είχε αποφασιστεί και για την οποίαν είχαν γνώση όλοι οι εμπλεκόμενοι της ΔΕΦΑ και οι οποίοι είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της όλης διαδικασίας. ΄Αρα, δεν θα ακολουθήσω την προσπάθεια του κ. Νεοφύτου με επικοινωνιακά τεχνάσματα να μας σύρει σε εντελώς αδιέξοδες και αντιπαραγωγικές συζητήσεις».

Σε ερώτηση αν έπρεπε ο Υπουργός Εμπορίου να γνωρίζει την ύπαρξη του φακέλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Πασχαλίδης έχει συνεχή ενημέρωση και συζήτηση με τη ΔΕΦΑ και άλλωστε έχει πει πολλές φορές, όπως και η Κυβέρνηση διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το φυσικό αέριο θα ληφθούν όταν υπάρχει ολοκληρωμένη και σφαιρική ενημέρωση και μόνο. Ο κ. Νεοφύτου δεν χρησιμοποίησε το θέμα του φακέλου για να πει ότι ‘υπάρχει ένας φάκελος που δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο’, αλλά είπε και μερικά άλλα πράγματα, ότι κάποιος προσπαθούσε τάχα να καταστρέψει το φάκελο, ότι υπάρχει ένας κρυφός φάκελος που είναι εν αγνοία άλλων, ενώ αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση την έχει η ΔΕΦΑ «και εμείς όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και πλήρως θα ενημερωθούμε και θα σταθμίσουμε τα πάντα από αυτούς που είναι αρμόδιοι να κάνουν τη διαδικασία, θα αποφασίσουμε για το φυσικό αέριο. Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει οτιδήποτε για το θέμα».

Σε ερώτηση πού βρίσκεται το θέμα επί της ουσίας της διαδικασίας ώστε να παρθεί τελική απόφαση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η ΔΕΦΑ έκανε μια διαδικασία περίπου 14 μηνών, μια διαδικασία την οποία η ίδια η ΔΕΦΑ πρότεινε προς το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός ακολουθήθηκε όλους αυτούς τους μήνες και κατέληξε η διαπραγμάτευση σε κάποια δεδομένα, για τα οποία έγινε μια κατ΄ αρχήν ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με εντολή του Προέδρου έγινε ενημέρωση στα κόμματα. Ο κ. Νεοφύτου μιλά για αδιαφανείς διαδικασίες. Πώς γίνεται από τη μια να είναι αδιαφανείς οι διαδικασίες και από την άλλη με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχουν ενημερωθεί τα κόμματα. ΄Αρα, είμαστε στη διαδικασία της αξιολόγησης διαφόρων ζητημάτων που έχουν τεθεί. Θα υπάρξει ξανά μια σφαιρική και ολοκληρωμένη ενημέρωση στη βάση και διάφορων ερωτημάτων και ζητημάτων που έχουν τεθεί ώστε να δούμε ποιες αποφάσεις μπορούμε να πάρουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονικό πλαίσιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλουμε να γίνει το συντομότερο. Να μην ξεχνάμε ότι το θέμα του φυσικού αερίου αποφασίστηκε το 2001 και από ’κει και πέρα πάρθηκαν διάφορες αποφάσεις που αφορούν διάφορους Οργανισμούς για να εκπληρωθεί η υλοποίηση αυτής της απόφασης. ΄Εχει ωριμάσει ο καιρός για να ληφθούν αποφάσεις και να προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει εντός του έτους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν θέλω να δεσμευτώ ή να δεσμεύσω την Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν τις αποφάσεις θα τις πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο. Η θέση, όμως, που έχει εκφράσει και δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής: Το συντομότερο θέλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις και να προχωρήσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι θα υπάρξει συνέχιση της πορείας με μια συγκεκριμένη εταιρεία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν ακολουθούμε το δρόμο που κάποιοι επιδίωξαν να βάλουν την κοινωνία. Δηλαδή στη δημιουργία θορύβου θέτοντας ζητήματα που πολλές φορές είναι και εκτός πραγματικότητας. Σας υπενθυμίζω πόσες μέρες συζητούσαμε για πρόταση του Ισραήλ που ποτέ δεν υπήρξε αλλά και για μια σειρά από άλλα ζητήματα που κατά καιρούς είχαν τεθεί και ήταν εκτός πραγματικότητας. Η Κυβέρνηση ευθύς εξ αρχής ξεκαθάρισε τη θέση της και την επαναλαμβάνω. Όχι πολύς θόρυβος αλλά μια προσεκτική συζήτηση, έχει γίνει ενημέρωση στα κόμματα, έχουν τεθεί κάποια ζητήματα. Η ΔΕΦΑ θα δώσει κάποιες απαντήσεις στη βάση της εμπειρογνωμοσύνης και της εμπειρίας της και στη βάση των συμβουλών που έχει από τους σύμβουλούς της για να μπορέσουμε στη βάση αυτή να αποφασίσουμε για το τι θα γίνει παρακάτω. Διερωτώμαι προς τι όλη αυτή η συζήτηση που εξελίχθηκε και με ένα τρόπο που είμαι σίγουρος ότι προκάλεσε και τεράστια σύγχυση στην κοινωνία και μάλιστα για ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο».

Ερωτηθείς αν θα επιδιωχθεί να είναι δεκαετές το συμβόλαιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουν τεθεί κάποια ζητήματα, η Κυβέρνηση ακούει και αξιολογεί με τη βοήθεια των ειδικών. Είμαι σίγουρος ότι για όλα αυτά θα υπάρξουν απαντήσεις και οι οποίες θα λεχθούν την ώρα που θα πάρουμε τις αποφάσεις».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα περιληφθεί στη συμφωνία το ενδεχόμενο αξιοποίησης πιθανών αποθεμάτων στην ΑΟΖ, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να δεσμεύσει με τις απαντήσεις του «τη στιγμή που δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Λαμβάνονται υπόψη διάφορα πραγματικά δεδομένα», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.