15/1/11

Ανακοίνωση της ΔΕΦΑ

15/01/2011
Αναφορικά με κατηγορίες που εκτοξεύονται για τις διαδικασίες που η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ακολούθησε, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:



· Η Κυβέρνηση εξουσιοδότησε τη ΔΕΦΑ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο. ΄Ολες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ είναι ομόφωνες και δεν μπορεί να κατηγορούνται μέλη του γι’ αυτές τις συλλογικές και ομόφωνες αποφάσεις.

· Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε στηρίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική και εμπειρία. Αυτή διεξήχθη με υποδειγματική τάξη και διαφάνεια και μέσα στα αυστηρά πλαίσια της χρηστής διοίκησης. Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες περί διάτρητου των διαδικασιών είναι αστήριχτες. Για το άψογο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν συμφώνησαν σχεδόν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων, μετά την ενημέρωση που τους έγινε από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και τη Διαπραγματευτική Ομάδα της ΔΕΦΑ.

· Αναφορικά με το θέμα των «κλειστών φακέλων», που συζητείται ευρέως, αυτό αποτελούσε και αποτελεί μέρος της εσωτερικής διαδικασίας και Εσωτερικού Ελέγχου της ΔΕΦΑ. Η ΔΕΦΑ συμφώνησε με την ΑΗΚ, ότι για αποφυγή τυχόν διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών προς τρίτους, οι παραδοχές και η τιμή στόχος της ΑΗΚ, έπρεπε να δοθούν στη ΔΕΦΑ σ’ αυτή τη μορφή. Οι δύο φάκελοι που δόθηκαν από την ΑΗΚ στη ΔΕΦΑ παραμένουν μέχρι σήμερα κλειστοί στο χρηματοκιβώτιο της ΔΕΦΑ. Άρα, τα περί δήθεν προσπαθειών για καταστροφή φακέλων και απόκρυψη στοιχείων, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

· Οριστικές αποφάσεις για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν έχουν ληφθεί. Ο θόρυβος που δημιουργείται από συνεχείς δηλώσεις, μόνο ζημιά προκαλεί στο δημόσιο συμφέρον.