13/1/11

Χαιρετισμός του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω δρος Τίτου Χριστοφίδη στην ημερίδα: «Τουριστικές δραστηριότητες σε περιοχές Natura 2000: Η περίπτωση των Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών (ΜΑΦ)», στη Λευκωσία
13/01/2011





Το ενδιαφέρον για τα περιβαλλοντικά θέματα και η ενασχόληση με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, αναδεικνύεται σήμερα ως μια επιτακτική δραστηριότητα που στοχεύει στη διατήρηση της ποιότητας ζωής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα στον πλανήτη μας, και ίσως σε τελευταία ανάλυση, και στη συντήρηση και διατήρηση της ίδιας της ζωής στον πλανήτη.

Είναι για τούτο που αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι, με πραγματικό ενδιαφέρον, έγνοια, ζήλο και ανιδιοτέλεια θέτουν αυτές τις δραστηριότητες στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Μεταφέρω στους διοργανωτές, αλλά και στους συμμετέχοντες στη σημερινή τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση, την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ), εκ μέρους του δικτύου συνεργαζόμενων φορέων του έργου PLANT NET CY, τους πιο θερμούς χαιρετισμούς, τον σεβασμό, αλλά και τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τη διαβεβαίωσή του πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας, συμπαραστάτης, αλλά και συνοδοιπόρος στον όμορφο αγώνα και στις φιλότιμές σας προσπάθειες.

Η Κύπρος είναι ήδη γνωστό ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν στον κόσμο και ειδικά στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Πλήθος μελετών, δεδομένων και εκτιμήσεων των κλιματικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων, με συγκριτικούς πίνακες και ειδικές προβολές σε βάθος χρόνου, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, εάν τα πράγματα βεβαίως συνεχίσουν την αρνητική τους πορεία στην οποία βρίσκονται σήμερα.

Σε μια τελευταία του παρουσίαση, διακεκριμένος καθηγητής – ερευνητής, επικεφαλής των ερευνητικών προγραμμάτων για τις κλιματικές αλλαγές στο Ινστιτούτο Κύπρου ανέφερε παραστατικά το εξής :

«Εάν θέλετε να δείτε την Κύπρο του 2030 επισκεφθείτε σήμερα το Κάιρο, και εάν θέλετε να δείτε την Κύπρο του 2050 επισκεφθείτε σήμερα την Ντόχα».

Οι υποδείξεις αυτές, με ανάγλυφο τρόπο, παρουσιάζουν την κατάσταση πραγμάτων με αληθινή επιστημονική ακρίβεια και χωρίς κανένα αίσθημα ευσεβοποθισμού. Την ίδια όμως στιγμή, αυτές οι επισημάνσεις οφείλουν και μπορούν να αποτελέσουν το ερέθισμα και το έναυσμα για μια σειρά από πράξεις και ενέργειες που θα στοχεύουν τόσο στην ανατροπή, προς το καλύτερο, των δεδομένων, αλλά και στην έγκαιρη προσαρμογή προς το αναμενόμενο.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα από όλα τα προσφερόμενα φόρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, δίνουν τη μάχη για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως όλοι οι παρευρισκόμενοι σε αυτή την αίθουσα συνειδητοποιούν πλήρως και τους κινδύνους, αλλά την ίδια στιγμή διακατέχονται και από ένα υψηλό αίσθημα εγρήγορσης, έτοιμοι για πράξεις και ενέργειες που θα ανακόψουν ή και θα ανατρέψουν την πορεία των πραγμάτων.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στην Κύπρο, η μείωση της βροχόπτωσης και η συνεπαγόμενη έλλειψη νερού, καθώς και ο κίνδυνος ερημοποίησης μεγάλων εκτάσεων γης είναι μεν κλιματικά φαινόμενα, αλλά με άμεση και καταλυτική επίδραση σε όλες τις εκφάνσεις τόσο της καθημερινής ζωής, της υγείας μας, της οικονομίας της χώρας, αλλά και των μελλοντικών της δυνατοτήτων και προοπτικών.

Βασικός τομέας οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών αναδείχθηκε, πολύ σωστά, ο τουρισμός. Μια ολόκληρη βιομηχανία, η τουριστική, με όλες τις παράπλευρες θετικές επιπτώσεις της και σε άλλους τομείς, κατασκευαστικό, τροφίμων, ψυχαγωγίας, υπήρξε για χρόνια και συνεχίζει να είναι η μόνιμη, σταθερή στις προσπάθειες όλων μας, για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των μελετητών του τουριστικού μας προϊόντος στηρίζονται πάντα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας που δεν είναι άλλα από το ήπιο μας κλίμα, το όμορφο μεσογειακό μας περιβάλλον, τα ήθη και παραδόσεις μας, τα ιστορικά μας μνημεία, τον χαρακτήρα των ανθρώπων μας.

Οποιαδήποτε αλλαγή, προς το χειρότερο, σε κάθε έναν από αυτά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, ανεπανόρθωτη ζημιά στην αξία και ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, με άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου. Είναι για τούτο που η προστασία, η ανάδειξη και η βελτίωση του φυσικού μας πλούτου, του συνολικού φυσικού μας περιβάλλοντος και των επί μέρους στοιχείων του, αποτελεί όχι μόνο αδήριτη ανάγκη και υποχρέωση από καθαρή περιβαλλοντική ευαισθησία, αλλά αποτελεί και ουσιαστικό παράγοντα στους συνολικούς σχεδιασμούς για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, σε βάθος χρόνου.

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η ανάδειξη των ποιοτικών του στοιχείων και η διαφύλαξη και περαιτέρω ανάπτυξή τους, όχι μόνο αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας, αλλά την ίδια ώρα προωθούν και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Είμαι σίγουρος πως μια σειρά διακεκριμένων ομιλητών θα αναλύσουν σήμερα τα επί μέρους στοιχεία αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας προσέγγισης και διασύνδεσης της αγάπης, φροντίδας και προστασίας του περιβάλλοντος με την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.

Θέλω πολύ συνοπτικά και σε συντομία να αναφερθώ στο έργο με τίτλο: "Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο για τη Διατήρηση Ειδών και Οικοτόπων Προτεραιότητας" (PLANT-NET CY), που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2010 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.
Το έργο, όπως είναι γνωστό, στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης τεσσάρων φυτικών ειδών προτεραιότητας και δύο τύπων οικοτόπων προτεραιότητας της Κύπρου, που βρίσκονται εντός περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Ο κύριος στόχος του έργου θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση, παρακολούθηση και διαχείριση ενός δικτύου πέντε Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών που έχουν επιλεγεί σε ολόκληρη την Κύπρο. Η προσέγγιση αυτή αναπτύχθηκε πριν από 15 χρόνια στην Ισπανία, και από τότε έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Σλοβενία και Βουλγαρία). Θεωρείται ως μια από τις πλέον αποδεκτές προσεγγίσεις για τη διατήρηση της ποικιλότητας των φυτών. Για το έργο έχουν επιλεγεί πέντε Μικρο-Αποθέματα Φυτών στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, οι οποίες είναι:

· Περιοχή Μιτσερού (Ophrys kotschyi)
· Κοιλάδα των Κέδρων/Κάμπος (Δάσος Πάφου) (Cedrus brevifolia & Arabis kennedyae)
· Κοιλάδα των Κέδρων/Κάμπος (Quercus alnifolia)
· Χερσόνησος Ακάμα (προτεινόμενη περιοχή) (Centaurea akamantis)
· Περιοχή Aσγάτα (Astragalus macrocarpus subsp. lefkarensis)

Θεωρώ πως αυτή η προσπάθεια καταδεικνύει, με τον πιο πειστικό τρόπο, το υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας, την αγάπη και έγνοια όλων εσάς για το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.

Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο σας και να σας υποσχεθώ για ακόμη μια φορά για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια προσωπικά, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησής του.