7/1/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

07/01/2011
Θεμελιακής σημασίας χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας την επικείμενη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας κας Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η στάση αρχών της Γερμανίας στο Κυπριακό αποτελεί σημαντική στήριξη στις προσπάθειες μας για λύση του προβλήματος.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσκεψής του στο Πρότυπο Κέντρο Παρέμβασης για Άτομα με Αυτισμό, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου είπε: «Εμφανίζονται οι πάντες ως ειδικοί στην Κύπρο. Είναι όλοι ειδικοί επί παντός επιστητού. Εγώ δεν δηλώνω ειδικός για το φυσικό αέριο. Μου έχει γίνει, ασφαλώς, μια πρώτη ενημέρωση και έχω δώσει οδηγίες να ενημερώσουν και τα κόμματα. Θέλω να τονίσω ότι η ΔΕΦΑ είναι ομόφωνη. Στη ΔΕΦΑ συμμετέχουν άνθρωποι, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα κόμματα. Τελείωσε ο κύκλος ενημέρωσης των κομμάτων. Σύντομα θα γίνει ενημέρωση στο Υπουργικό Συμβούλιο και εκεί θα πούμε και εμείς την άποψή μας. Τώρα δεν είναι η ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει θέση σε αυτά τα πράγματα. Κακώς βιάζονται ορισμένοι, κατά τη δική μου εκτίμηση, να παίρνουν θέση και να αναθεματίζουν ουσιαστικά την προσπάθεια».

Ερωτηθείς κατά πόσον τον προβληματίζει η επιφύλαξη των κομμάτων μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν για το θέμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εάν η Κυβέρνηση δεν δύναται να παίρνει αποφάσεις, διότι προβληματίζεται από διάφορες αντιπαραθέσεις, στο τέλος θα ήταν μια ανύπαρκτη Κυβέρνηση. Δεν είμαστε αλαζόνες, λαμβάνουμε υπόψη πάντοτε τα όσα λέγονται από τα κόμματα και από την κοινωνία, αλλά λαμβάνουμε υπόψη και τις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή η Κυβέρνηση έχει επιλύσει πολλά προβλήματα, τα οποία κρατούν 40 και 50 χρόνια. Εάν στηριζόμασταν στις αντιδράσεις και αναβάλλαμε νομίζω δεν θα επιλύαμε κανένα πρόβλημα. Επειδή έχω δηλώσει ότι δεν είναι ώρα τώρα να πω εγώ τη δική μου άποψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, όταν θα έχουμε την πλήρη ενημέρωση υπεύθυνα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρουμε θέση».

Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η Γερμανία είναι μια χώρα με ειδικό βάρος στην Ευρώπη, αλλά έχει και γενικότερο βάρος παγκόσμια. Είναι μεγάλη χώρα, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις. Φυσιολογικά η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. Είναι μια χώρα, η οποία αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα ένεκα της δικής της επανένωσης που έγινε πρόσφατα και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την κα Μέρκελ και προς τη Γερμανική Κυβέρνηση για τη στάση αρχών την οποία τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα. Είναι η πρώτη επίσκεψη Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Κύπρο, έχει μεγάλο βάρος και τεράστια σημασία, όπως ήταν η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως και η επίσκεψή Πάπα της Ρώμης στην Κύπρο και πολλές άλλες επισκέψεις και κινήσεις που γίνονται. Αν στηριζόμασταν και στις εκτιμήσεις των πολιτικών κομμάτων θα λέγαμε ότι δεν έχουν σημασία αυτές οι επισκέψεις.

Οι επισκέψεις αυτές έχουν τεράστια σημασία, πρώτα από όλα ως ένδειξη, απόδειξη αναγνώρισης της μιας και μόνης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κύπρο. Και, βεβαίως, είναι για εμάς μια σημαντική στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως πολλές φορές την έχουμε περιγράψει - για να μην αναλωνόμαστε πάλι στην περιγραφή της λύσης ομοσπονδίας. Θέλω να πω ότι αναμένουμε με αισθήματα ευχαρίστησης την κα Μέρκελ στην Κύπρο και εύχομαι όντως οι πολύπλευρες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναπτυχθούν περαιτέρω. Είναι θεμελιακής σημασίας αυτή η επίσκεψη»

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου κ. Εγκεμέν Μπαγίς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε σχετικά: «Αν σχολιάζουμε καθημερινά τις δηλώσεις του κ. Μπαγίς άλλη δουλειά δεν θα κάνουμε. Είναι ρηξικέλευθος, είναι προκλητικός, οι δηλώσεις όζουν αλαζονείας και δεν θέλω να μπω σε συζήτηση ξανά με τον κ. Μπαγίς. Εχω πολύ εκτεταμένη συνέντευξη στην εφημερίδα "Μιλιέτ", την οποία σήμερα θα πληροφορηθείτε. Είναι πρώτο θέμα, είναι κύριοι τίτλοι και αναφέρομαι και σε δηλώσεις του κ. Μπαγίς και στην όλη συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο. Μια χώρα, η οποία δηλώνει έτοιμη και έχει ως πολιτική μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες’ πρέπει να κατανοήσει και να εμπεδώσει ότι ένας από τους γείτονές της είναι η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει να μηδενίσει τα προβλήματα με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπα και στη συνέντευξη, ‘η Αϊσιέ να πάει στο σπίτι της’. Το σλόγκαν της έναρξης της εισβολής ήταν ‘η Αϊσιέ πάει διακοπές’. Είναι ώρα να τελειώσουν οι διακοπές της Αϊσιέ και να πάει στο σπίτι της. Να αποσύρει τα στρατεύματα της στην Τουρκία, να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τότε θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενεργεί ως ενοποιητική δύναμη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «συμφωνώ ότι πρέπει να λειτουργεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ενοποιητική δύναμη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να συνδράμει και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση και οι πάντες».