5/1/11

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την καταπολέμηση της βίας NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την καταπολέμηση της βίας
05/01/2011
Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της καταπολέμησης της βίας, υπό το φως των φαινομένων φασιστικής και ρατσιστικής βίας.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Κληρίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Άκης Παπασάββας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τη Γενική Εισαγγελία, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων συσκέψεων με αντικείμενο το θέμα της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του εγκλήματος και της βίας. Πρόκειται για ένα θέμα που, ως γνωστόν, απασχόλησε σε μερικές συσκέψεις την Προεδρία μαζί με αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες, όπως η Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία. Έγινε επίσης μια ανασκόπηση αναφορικά με την εφαρμογή των διάφορων αποφάσεων και μέτρων που λήφθηκαν προηγουμένως αλλά και μια γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης.

Η σημερινή συνάντηση έγινε ασφαλώς και υπό το φως των επεισοδίων και ρατσιστικών φαινομένων που είχαμε αυτό το διάστημα και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το κράτος για αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον αποφασίστηκαν κάποια μέτρα για την πάταξη αυτών των φαινομένων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αποφασίστηκαν κάποια ζητήματα τα οποία προς το παρόν δεν είναι προς δημοσίευση.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η Κυβέρνηση ανησυχεί ή κρίνει ότι υπάρχει έξαρση αυτών των φαινομένων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Είναι καλό να υπάρχει μια εύλογη ανησυχία και μια εγρήγορση και αυτή η εγρήγορση υπάρχει από μέρους του κράτους. Αυτές οι συσκέψεις αποτελούν ένδειξη του γεγονότος ότι η Προεδρία ασχολείται πολύ σοβαρά με αυτά τα ζητήματα και παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα γενικότερα της αντιμετώπισης του εγκλήματος και της βίας».

Ερωτηθείς κατά πόσον πιστεύεται ότι αυτά τα ρατσιστικά φαινόμενα είναι μεμονωμένα ή πρόκειται για μια πιο οργανωμένη κατάσταση που υπάρχει πίσω από αυτά, ο κ. Στεφάνου σημείωσε: «Αυτό που είναι στην έγνοια μας αυτήν τη στιγμή είναι ολόκληρη η κοινωνία μαζί με την Πολιτεία να συστρατευθούν οργανωμένα και συντονισμένα για να απομονώσουν τα φαινόμενα βίας που πραγματικά αποτελούν κίνδυνο για την ίδια την κοινωνία. Εάν αντιμετωπιστούν αποφασιστικά, και η Κυβέρνηση έχει αυτήν την αποφασιστικότητα, νομίζω μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Τέλος, σε ερώτηση εάν σε αυτά τα φαινόμενα συγκαταλέγονται και τα όσα διαδραματίστηκαν στον καλαθοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της τουρκικής ομάδας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε εξειδικευμένα το κάθε επεισόδιο και το κάθε φαινόμενο βίας ξεχωριστά και ότι αυτά αντιμετωπίζονται ως μια ενότητα με στόχο να λαμβάνονται πάντοτε οι καλύτερες αποφάσεις και να γίνονται συντονισμένα οι καλύτερες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.