5/1/11

Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τους δημοσιογράφους

Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τους δημοσιογράφους
05/01/2011
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Στεφάνου ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:



«Θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, προέβη στην ακόλουθη τοποθέτηση:

«Γίνεται πολύς θόρυβος και αναπτύσσεται μεγάλη συζήτηση που χαρακτηρίζεται και από μεγάλη δόση εικοτολογίας και σεναριολογίας για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Διάφοροι έχουν αναγάγει εαυτούς σε ειδικούς. Σε ένα ομολογουμένως δύσκολο και περίπλοκο θέμα βγάζουν συμπεράσματα, κάνουν τοποθετήσεις, αγνοώντας κιόλας βασικά δεδομένα του όλου εγχειρήματος με αποτέλεσμα να λέγονται πολλές φορές πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Ξεσηκώθηκε ένας θόρυβος για ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Το τονίζω αυτό διότι το είπαμε και προχθές ως Κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

Για τη λήψη οριστικών αποφάσεων θα ενημερωθεί πλήρως, σφαιρικά και διεξοδικά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα πάρει τις αποφάσεις. Θα ενημερωθεί από αυτούς που το ίδιο το Σώμα έχει ορίσει για να χειριστούν το θέμα, οι οποίοι το χειρίζονται και το διαπραγματεύονται για πάρα πολλούς μήνες τώρα, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και αξιοποιώντας τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη που διεθνώς υπάρχει. Αναφέρομαι, ασφαλώς, στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) που έχει την ευθύνη της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο και την ΑΗΚ στην οποία έχει ανατεθεί η ευθύνη για τη δημιουργία του τερματικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχθές είχε μια αρχική ενημέρωση από τη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ, στην παρουσία της ΡΑΕΚ, για τις ομόφωνες θέσεις και προτάσεις στις οποίες κατέληξαν. Τονίζω το ‘ομόφωνες θέσεις’ διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε στη συνάντηση αν τα όσα παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν αποτέλεσμα ομοφωνίας και πήρε καταφατική απάντηση. Μετά από την αρχική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει, ακολούθησε ένας κύκλος ενημέρωσης των κομμάτων. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση αυτή. Τα κόμματα στις συναντήσεις με τους αρμόδιους και τον αρμόδιο Υπουργό έθεσαν ερωτήματα και απόψεις. Ο αρμόδιος Υπουργός, μαζί με τους αρμόδιους φορείς, θα επανέλθουν, αξιολογώντας αυτά που έχουν λεχθεί. Θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση πάντοτε ακούει και αξιολογεί πριν πάρει αποφάσεις. Για το καλό της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται για έλευση του φυσικού αερίου, μια απόφαση που αρχικά είχε ληφθεί από το 2001, ας αφεθούν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι να κάνουν τη δουλειά τους και τότε θα υπάρξουν και οι αποφάσεις. Για αυτό καλούμε, ως Κυβέρνηση, όλους να χαμηλώσουν τους τόνους, να τερματιστεί αυτός ο θόρυβος για να κάνουμε αυτό που χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε το συντομότερο να μπορέσουμε να έχουμε το φυσικό αέριο στην Κύπρο».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Κ. Κωνσταντίνου: Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός ότι εμφανίστηκαν αυτήν τη στιγμή κάποιοι νέοι παίκτες στην αγορά φυσικού αερίου και δεν υπήρξε αυτό το ενδιαφέρον νωρίτερα;

Απάντηση: Μόλις τώρα έχω κάνει μια τοποθέτηση αναφορικά με τον τερματισμό του θορύβου και της συζήτησης. Δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτής της συζήτησης. Επαναλαμβάνω ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του. Ακολουθήθηκαν κάποιες διαδικασίες, νομίζω ότι πρέπει πιστά να ακολουθήσουμε αυτό που εμείς μόλις έχουμε πει ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τους τόνους.

Μ. Κάμπας: Πότε θα γίνει ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου;

Απάντηση: Σύντομα. Αλλά πρώτα θα πρέπει να αξιολογηθούν και αυτά που έχουν λεχθεί και έχουν ακουστεί από τις συναντήσεις των κομμάτων. Πρώτα απ' όλα από τους καθ' ύλην αρμόδιους που κατέχουν το θέμα, που το έχουν διαπραγματευτεί, τους έχει απασχολήσει, το έχουν δουλέψει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Η ΑΗΚ ξεκίνησε την προσπάθεια για το θέμα του τερματικού πριν 21-22 μήνες και η ΔΕΦΑ εδώ και 13-14 μήνες διαπραγματεύεται και έχει βάλει μπροστά μια διαδικασία αναφορικά με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου.

Κ. Κωνσταντίνου: Έχει ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του τερματικού;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος θα ξανασυναντήσει τους αρμόδιους μετά από τον κύκλο της ενημέρωσης των κομμάτων.

Γ. Γεωργιάδης: Υπάρχει πιθανότητα να ανατραπούν τα συμπεράσματα της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ μετά από τις συναντήσεις με τα κόμματα;

Απάντηση: Η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ έχουν καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις, σε κάποιους χειρισμούς, σε κάποιες τοποθετήσεις έπειτα από μια μακρά διαδικασία συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Νομίζω ότι η ΔΕΦΑ έχει δώσει απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που έχουν εγερθεί. Δεν θα κάνω εγώ τον ειδικό επί διαφόρων ζητημάτων. Θέλω όμως να πω ότι ακολουθήθηκαν κάποιες διαδικασίες.

Κ. Πομηλορίδης: Πιστεύετε ότι η διαδικασία είναι αυτή που θα πρέπει να καθορίσει και το αποτέλεσμα; Διότι από όλα τα κόμματα σχεδόν τίθεται το θέμα ότι η ΔΕΦΑ δεν είναι κρατική και δεν περιορίζεται από διαδικασίες που ορίζει το κράτος.
Απάντηση: Σ’ αυτό έχει λεχθεί κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: Ότι η διαδικασία δεν επέτρεψε ή δεν έχει επιτρέψει στη ΔΕΦΑ, όπως λέχθηκε χθες, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έχουν απευθυνθεί σε όλους τους γνωστούς, εκείνους που ασχολούνται με το θέμα, είναι γνωστό ότι η Κύπρος εδώ και αρκετούς μήνες ασχολείται με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου, ο καθένας είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση, να εκφράσει ενδιαφέρον γι’ αυτό το μεγαλόπνοο έργο και ακολουθήθηκαν κάποιες διαδικασίες. Και έχουμε καταλήξει αρχικά σε κάποιες θέσεις και κάποιες αποφάσεις, όχι εμείς ως Κυβέρνηση, αυτοί οι οποίοι τους έχει ανατεθεί να κάνουν αυτήν την εργασία.

Κ. Πομηλορίδης: Ωστόσο φαίνεται από τις ενημερώσεις που είχαν τα κόμματα ότι π.χ. η πρόταση από το Ισραήλ δεν εξετάστηκε.

Απάντηση: Ποιος λέει ότι έχουμε πρόταση από το Ισραήλ; Επειδή ακριβώς λέγονται πολλά πράγματα. Δεν θα αρχίσω εγώ τώρα να μπαίνω στη δουλειά της ΔΕΦΑ.

Κ. Πομηλορίδης: Λέτε ότι δεν υπάρχει δηλαδή;

Απάντηση Όχι. Εγώ δεν έχω πει ένα τέτοιο πράγμα. Λέω ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί, τα οποία έχουν απαντηθεί ή δεν έχουν απαντηθεί γι’ αυτό θα επανέλθουν οι αρμόδιοι στο θέμα. Όπως έχω πει, έχουν θέσει διάφορα ερωτήματα και διάφορες απόψεις τα κόμματα. Αυτά θα απαντηθούν κατά συγκεκριμένο τρόπο και, επαναλαμβάνω, θα αξιολογηθεί η όλη συζήτηση που έχει γίνει για να δούμε πώς προχωρούμε. Αλλά δεν μπορεί, όμως, ταυτόχρονα να μηδενίζεται ή να μη λαμβάνεται υπόψη και όλη η διαδικασία η οποία έχει γίνει.

Μ. Κάμπας: Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Η απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουν απαντηθεί και τα ζητήματα των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί από μέρους της ΔΕΦΑ και επαναλαμβάνω ότι δόθηκε αρκετός χρόνος για συζήτηση, για διαπραγμάτευση για ένα θέμα για το οποίο επειγόμαστε να έχουμε αποφάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Κ. Πομηλορίδης: Υπάρχει ενδεχόμενο αυτή η κατ’ αρχήν συμφωνία για την οποία ενημερώνονται τα κόμματα να έχει τροποποιήσεις στο τέλος της ημέρας όταν φτάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση τα όσα ακούστηκαν από τα κόμματα;

Απάντηση: Είναι δύο παράλληλες διαδικασίες που βαδίζουν μαζί - του τερματικού και της έλευσης του φυσικού αερίου - και για πολλούς μήνες έγιναν διαπραγματεύσεις μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία, της διεθνούς ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης. Κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα, σε κάποιες θέσεις, σε κάποιες αποφάσεις οι αρμόδιοι, για τις οποίες αρχικά ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα επανέλθουμε τώρα οι αρμόδιοι, μετά από το διάλογο και τα ερωτήματα που έχουν τεθεί, και ανάλογα θα δούμε πώς θα πράξουμε. Επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση και ακούει και αξιολογεί.

Ν. Μαρκαντώνης: Σήμερα είχαμε συνάντηση του κ. Ιακώβου με τον κ. Οζερσάι. Από την τελευταία συνάντηση των ηγετών υπάρχουν κάποιες εξελίξεις για να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο;

Απάντηση: Έχουμε μια συνάντηση στη Γενεύη. Έχουν γίνει δύο συναντήσεις από τη Νέα Υόρκη, πριν από την εγχείρηση του κ. Έρογλου. Θα γίνει ακόμη μια συνάντηση στις 12 Ιανουαρίου, ενώ έχουν γίνει και κάποιες συναντήσεις των Συμβούλων. Για όλα αυτά που αποτελούν μέρος αυτών που έχω πει, των εξελίξεων δηλαδή γύρω από το Κυπριακό, θα ενημερώσει ο Πρόεδρος τις πολιτικές δυνάμεις και θα γίνει συζήτηση όπως πάντοτε.

Μ. Κάμπας: Όταν υπάρξει κατάληξη από το Υπουργικό Συμβούλιο για το φυσικό αέριο θα είναι για προτιμητέο προμηθευτή;

Απάντηση: Η διαδικασία προβλέπει τη μονογραφή μιας συμφωνίας. Επειδή δεν θέλουμε εμείς να γίνουμε μέρος μιας συζήτησης δημόσιας που πολλές φορές δεν λαμβάνει υπόψη κάποια δεδομένα ή στην οποία αγνοούνται κάποια δεδομένα, δεν υπάρχει τίποτα πιο υπεύθυνο από το να κατεβάσουμε τους τόνους, να αξιολογήσουμε διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν λεχθεί και να επανέλθουμε στο θέμα και να μην πιεζόμαστε για οτιδήποτε.

Κ. Πομηλορίδης: Δεν συμφωνείτε ότι υπάρχουν αλλότρια συμφέροντα για όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις;

Απάντηση: Δεν έχω τοποθετηθεί στο θέμα αυτό για να μου αποδώσετε το οτιδήποτε.