4/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς» NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς»
04/12/2010







Ακόμη και αν αποφάσιζα να απορρίψω όλες τις προσκλήσεις που έχω λάβει για να παρευρεθώ σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, να είστε βέβαιοι πως από αυτήν τη γιορτή δεν θα απουσίαζα με τίποτα. Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βιώσουμε το πραγματικό νόημα των γιορτών των Χριστουγέννων από το να βρεθούμε κοντά σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την αγάπη μας, τη στοργή μας, την κατανόηση και τη στήριξή μας για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, γι' αυτή σας την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να βιώσω μαζί σας στιγμές ανθρώπινες και συγκινητικές κοντά στους φίλους μας, κοντά σε άτομα που πάσχουν από κάποιας μορφής νοητική αναπηρία.

Είναι αλήθεια πως ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε μια προσπάθεια να γκρεμίσουμε τα τείχη της προκατάληψης σε βάρος των μειονεκτούντων συνανθρώπων μας. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και σε ζητήματα ενημέρωσης αλλά και σε ζητήματα ευαισθητοποίησης, αποδοχής και αναγνώρισης. Είναι πλέον πλήρως αποδεχτό πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή καλύτερα τα άτομα με ειδικές ικανότητες έχουν αξιοπρέπεια, αξία και δικαιώματα. Μακριά από λογικές διακρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησης, γνωρίζουμε πως οφείλουμε να τους παρέχουμε ίσες ευκαιρίες και μεταχείριση για αποτελεσματική συμμετοχή και πλήρη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Είναι, άλλωστε, υποχρέωσή μας, αν θέλουμε να πρωταγωνιστούμε ως μια κοινωνία πολιτισμένη, προοδευτική και ανεπτυγμένη, ως μια κοινωνία αποτελεσματικής στήριξης των πιο αδύνατων μελών μας, να φροντίζουμε έτσι ώστε να παρέχονται σε αυτά τα άτομα όλα τα μέσα και όλες οι συνθήκες για να συμμετέχουν ισότιμα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, να εντάσσονται ομαλά στο σχολείο, στην εργασία και γενικότερα στην κοινωνία μας.

Ως Κυβέρνηση κατανοούμε πως μια από τις μεγάλες αγωνίες που αντιμετωπίζετε εσείς, οι γονείς ατόμων με αναπηρίες, είναι η έλλειψη επαρκών χώρων φροντίδας και στήριξης των παιδιών σας όταν ενηλικιώνονται ή, ακόμη χειρότερα, όταν οι γονείς κάποια στιγμή, μοιραία, φύγουν από τη ζωή. Και συμμεριζόμαστε την αγωνία σας και σας συμπονούμε σε αυτές τις απόλυτα δικαιολογημένες αγωνίες που έχετε. Γι' αυτό, όπως γνωρίζετε, προωθούμε τη δημιουργία τέτοιων κατάλληλων κέντρων.

Όλοι αναγνωρίζουμε πως οι ανάγκες που δημιουργούνται για να διασφαλίζουμε μια αξιοπρεπή ζωή στα άτομα με αναπηρίες, όπως τους το οφείλουμε άλλωστε, είναι και πολλαπλές και συνεχείς. Η ευαισθησία με την οποία αντικρίζει αυτά τα ζητήματα αυτή η Κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, είναι και γνωστή και δεδομένη. Στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων, συνεχώς σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε νέα μέτρα και προγράμματα.

Σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η δρομολογούμενη επικύρωση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Ένα κείμενο που προβλέπει τα δικαιώματα αλλά και τα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις πτυχές της ζωής. Τα δικαιώματα στην ισότητα, στην προσβασιμότητα, στην ανεξάρτητη διαβίωση, στην εκπαίδευση, στην υγεία και αποκατάσταση, στην εργασία και απασχόληση, σε επαρκές βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία, στη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι μερικά μόνο από τα όσα διασφαλίζονται με τη Σύμβαση και που θα πρέπει να ικανοποιούνται με έμπρακτα μέτρα και δράσεις.

Βέβαια, αποτελεί μια αναντίλεκτη κυπριακή πραγματικότητα πως στις όποιες πολιτικές και μέτρα αναπτύσσει το κράτος, στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας και αρωγής για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, συνδράμουν και οι διάφορες εθελοντικές οργανώσεις με την πλούσια δράση τους. Έτσι και ο Σύνδεσμος Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς», ο οποίος στηρίζεται στον εθελοντισμό. Με τις αξιόλογες υπηρεσίες που προσφέρετε καλύπτετε κενά που έχει η κρατική πολιτική και μέριμνα έναντι των ατόμων με αναπηρίες.

Σίγουρα χρειάζονται μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης, αλλά και αυταπάρνησης, για όλους εσάς που εργάζεστε και προσφέρετε εθελοντικά για την ευημερία των ατόμων με νοητική αναπηρία. Από μια άποψη όμως είναι πολύ παρήγορο για τη σύγχρονη κοινωνία μας να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προτάσσουν την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη ως αξία ζωής. Δεν έχω παρά να σας συγχαρώ γι' αυτή σας την προσφορά και στάση ζωής και να σας διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση Χριστόφια θα συνεχίσει να σας προσφέρει την ηθική αλλά και την οικονομική στήριξη που χρειάζεστε για να μπορείτε να συνεχίσετε το αξιόλογο έργο σας.

Και τώρα ας απολαύσουμε το πρόγραμμα που ετοίμασαν για εμάς το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και η Ομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης «Πυξίδα». Μια παράσταση που, όπως πληροφορούμαι, είναι αφιερωμένη στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και περιλαμβάνει χορογραφίες τραγουδιών των δύο αυτών σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2011.