4/12/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού
04/12/2010





Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην εκδήλωση που σηματοδοτεί την επίσημη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 στην Κύπρο για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιτρέψετέ μου κατ΄ αρχάς να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα το προσωπικό του ενδιαφέρον και τη δέσμευση της Κυβέρνησής μας για αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Το 2010 έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού με το σύνθημα «Σταματήστε τη φτώχια τώρα». Με το Ευρωπαϊκό Έτος δόθηκε στις χώρες μέλη της ΕΕ η ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουν όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο η φτώχια εξακολουθεί να πλήττει την καθημερινή ζωή τόσο μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων και για τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ΄Ενωσης.

Οι στόχοι και οι κατευθυντήριες αρχές του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 επιδίωκαν:

- την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν σε κατάσταση φτώχιας να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία,
- την κοινή ευθύνη και συμμετοχή (των Δημόσιων Υπηρεσιών και της κοινωνίας των πολιτών) για μια ευρύτερη κοινωνική συνοχή, με έμφαση στη συλλογική και ατομική ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
- την προώθηση μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας, μέσω της οποίας όλοι οι πολίτες επωφελούνται, με έμφαση στην ποιότητα ζωής, στην ποιοτική απασχόληση και στις ποιοτικές υπηρεσίες, στην ισότητα των ευκαιριών και στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
- την ανανέωση της δέσμευσης και την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την εξάλειψη της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την προβολή της δέσμευσης αυτής σε όλα τα επίπεδα.

Το Εθνικό Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους περιλάμβανε δράσεις πληροφόρησης και ενημέρωσης γύρω από θέματα καταπολέμησης της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού με αποδέκτες όχι μόνο τους εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό τομέα, αλλά και το ευρύτερο κοινό και τα ίδια τα άτομα που πλήττονται από τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 υποβλήθηκαν και επιλέγηκαν 13 προτάσεις για συγχρηματοδότηση οι οποίες ανταποκρίνονταν στις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Έτους 2010, έτσι όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Στρατηγικό Έγγραφο Πλαίσιο και εξειδικεύτηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε στους φορείς υλοποίησης για την υλοποίηση των προτάσεων ανέρχεται στις €200.000.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν:

- συναντήσεις και εκδηλώσεις που συνδέονται με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού,
- σεμινάρια με σκοπό την αμοιβαία μάθηση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο,
- εκστρατείες ενημέρωσης, προβολής και επιμόρφωσης και άλλες δράσεις σε σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα,
- έρευνες και μελέτες για τη διεξοδικότερη εξέταση των βασικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους,
- κατάρτιση βουλευτών, κομματικών στελεχών, φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφων με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους για τα φαινόμενα φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού,
- συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενεργό εμπλοκή στην υλοποίηση του Έτους στην Κύπρο είχε και η Εθνική Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό και αποτελείται από 17 αρμόδιους φορείς: τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα, τις εμπλεκόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς εταίρους.

Επίσης, σημαντικός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι δέκα Εθνικοί μας Πρεσβευτές οι οποίοι με τη συμμετοχή τους και το εκδηλωμένο ενδιαφέρον τους ενίσχυσαν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της εκστρατείας κατά της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σημαντικός εταίρος στην προβολή του Ευρωπαϊκού Έτους ήταν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με τα οποία επιδιώχθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του διαλόγου σε θέματα που αφορούν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η εμπλοκή όλων των φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αλλά και η εμπλοκή των ίδιων των ατόμων που βιώνουν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έτους.

Το Ευρωπαϊκό Έτος έχει συνδράμει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στη μεγαλύτερη ώθηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στη μάχη για την καταπολέμηση της φτώχιας. Η ευρεία προσέγγιση της φτώχιας είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση του οράματός μας για μια δίκαιη και συμμετοχική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ειδικότερα για την επίτευξη του στόχου της νέας στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μείωση των φτωχών στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατά 20 εκατομμύρια.

Για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο στόχος για μια συνεκτική ανθρώπινη κοινωνία παραμένει κεντρικός στόχος στο σχεδιασμό των πολιτικών μας. Οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί θα είναι για μας βάση για συνεχή αξιολόγηση και αναβάθμιση των πολιτικών μας για καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εδώ παρουσία του αλλά και όλους εσάς για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον σας και κυρίως, για την πολύτιμη στήριξή σας που διατρανώνει τη δέσμευση όλων μας να εργαστούμε συλλογικά για την καταπολέμηση της φτώχιας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.