20/12/10

Δήλωση του Υπουργού ΄Αμυνας κ. Κώστα Παπακώστα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με το Σλοβάκο ομόλογό του

Δήλωση του Υπουργού ΄Αμυνας κ. Κώστα Παπακώστα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με το Σλοβάκο ομόλογό του
20/12/2010





Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον φίλο Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας κ. Lubomir Galko. Κατά τη συνάντηση μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, το άριστο επίπεδο των οποίων επαναβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά.

Απόδειξη των άριστων αυτών σχέσεων αποτελεί η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Σλοβακία, η τέλεση των εγκαινίων της κυπριακής πρεσβείας στην Μπρατισλάβα και η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και η συμφωνία ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Κοινός στόχος μας είναι η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα θέματα Ασφάλειας και ΄Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας και οι δύο χώρες είναι μέλη από το 2004.

Έχουμε αποφασίσει από κοινού με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας να προχωρήσουμε στη σύναψη αμυντικής συμφωνίας έτσι ώστε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία, και όχι μόνο σε θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι και η Συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύει αυτά τα θέματα και τα προωθεί.

Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες της Κυβέρνησής μας προς τον λαό και την Κυβέρνηση της Σλοβακίας για τη συμμετοχή στελεχών των Σλοβακικών Ενόπλων Δυνάμεων στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η συμμετοχή τους συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης στην πατρίδα μας και αποδεικνύει ταυτόχρονα τα φιλειρηνικά αισθήματα του σλοβακικού λαού.

Καταλήγοντας, εύχομαι, με την ευκαιρία των εορτών, Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο και ειρηνικό το νέο έτος. Ας ευχηθούμε ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε επιτέλους την επανένωση της μικρής μας πατρίδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνίας που προτίθενται να υπογράψουν οι δύο Υπουργοί, ο κ. Παπακώστας είπε: «Αυτές θα συμπεριληφθούν στις πρόνοιες της αμυντικής συμφωνίας αφού πρώτα τύχει επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες και των δύο πλευρών. Επομένως, είναι πολύ νωρίς να καθορίσουμε τώρα το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Εκείνο που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι ότι σίγουρα θα περιλαμβάνει θέματα που αφορούν την ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων, την ανταλλαγή εμπειριών σε εκπαιδευτικά θέματα και άλλα τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τα οπλικά συστήματα».