2/12/10

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
02/12/2010





Η 20ή Νοεμβρίου αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού αυτήν την ημέρα το 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τα δύο Συμπληρωματικά Προαιρετικά Πρωτόκολλα τίθεται σε νέα βάση η σχέση της διεθνούς κοινότητας με το παιδί. Η νέα αυτή βάση σαφώς περιλαμβάνει προώθηση των θεμάτων που αφορούν τα παιδιά αλλά και τοποθέτηση των θεμάτων αυτών μεταξύ των προτεραιοτήτων μας, τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή ατζέντα.

Για τις σύγχρονες κοινωνίες τα παιδιά αποτελούν την πιο μεγάλη και συνάμα την πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού η οποία, παρόλα αυτά, ούτε ασκεί ούτε έχει πρόσβαση στην πολιτική εξουσία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης Πολιτείας-παιδιού. Για τον λόγο αυτό, δραστηριοποιείται μέσω των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Στα ίδια πλαίσια, αξίζει να σημειωθεί και η καθιερωμένη πλέον Ετήσια Σύνοδος της Παιδοβουλής όπου συζητούνται, άμεσα ή έμμεσα, και θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων του παιδιού. Επίσης, η Βουλή συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και βήματα που αφορούν στα δικαιώματα του παιδιού, ενώ οι Κύπριοι Βουλευτές υποστηρίζουν τόσο τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις τέτοιων συνεδρίων, όσο και άλλες δραστηριότητες που καταπιάνονται με την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Πολύ πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων όρισε τη Βουλευτή κα Αθηνά Κυριακίδου ως Βουλευτή - σύνδεσμο μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Βουλής για την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών η οποία εγκαινιάστηκε στη Ρώμη στα πλαίσια Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου.

Τέλος, η Βουλή φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις με έργα παιδιών, όπως αυτή που έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο αίθριο και η οποία ετοιμάστηκε από μαθητές τεσσάρων δημόσιων σχολείων διαφόρων επιπέδων και από διαφορετικές περιοχές της Κύπρου, στα πλαίσια των φετινών εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Με την ευκαιρία αυτή, συγχαίρω τα παιδιά για την προσπάθειά τους καθώς και τους δασκάλους και καθηγητές τους για τη βοήθειά τους στον συντονισμό της εργασίας των παιδιών.