17/12/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά κατά την επίσημη παραλαβή των δυο νέων ελικοπτέρων της Αστυνομίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά κατά την επίσημη παραλαβή των δυο νέων ελικοπτέρων της Αστυνομίας
17/12/2010







H δημόσια ασφάλεια κάθε κράτους αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα, γι’ αυτό και η κρατική οντότητα θα πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού με κάθε μέσο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να ενισχύσει τα θεσμικά όργανα του κράτους που είναι εντεταλμένα για τη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και κρατικούς πόρους, προχώρησε στην απόκτηση δύο νέων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων για ενίσχυση του πτητικού στόλου της Αστυνομίας Κύπρου. Ουσιαστικά η Αστυνομία έχει θωρακιστεί με τα πλέον υπερσύγχρονα μέσα για σκοπούς επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του νοτιοανατολικότερου σημείου της Ευρωπαϊκής επικράτειας. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί την πύλη εισόδου στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο και οφείλει, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαφυλάξει τα νοτιοανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δύο νέα ελικόπτερα θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων, της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης και της πραγματοποίησης επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Οργανισμού FRONTEX.

Η χρήση των ελικοπτέρων αφορά πρωτίστως τις δράσεις τις οποίες έχω προαναφέρει, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα πτητικά μέσα θα εξυπηρετούν και κάποιες δευτερεύουσες ανάγκες όπως για παράδειγμα αποστολές για έρευνα και διάσωση, κατάσβεση πυρκαγιών και άλλες αποστολές που έχουν σχέση με τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και την προστασία περιουσιών.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι τα δύο νέα ελικόπτερα κοσμούν το πτητικό στόλο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και αναντίλεκτα επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για τον σκοπό για τον οποίο έχουν αποκτηθεί.

Έχουμε φροντίσει για την εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο θα κληθεί να φέρει εις πέρας τις δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές του. Η πρόκληση για τους ίδιους, την Αστυνομία και κατ΄ επέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και απαιτήσεων της κυπριακής κοινωνίας των πολιτών αλλά και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του ενιαίου χώρου ασφάλειας.


Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η αποστολή θα στεφθεί με επιτυχία και τα δυο νέα ελικόπτερα θα προσδώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα να διαφυλάξει το νοτιοανατολικότερο άκρο του Ευρωπαϊκού χώρου, καθιστώντας τον άτρωτο από τις όποιες επιβουλές και κινδύνους ελλοχεύουν για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλήγοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να καλέσω όλους ανεξαιρέτως που θα έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δύο νέων ελικοπτέρων να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις των καιρών και να βγουν κερδισμένοι μέσα από το πολύμορφο, πολύεπίπεδο και απαιτητικό περιβάλλον που αφορά την πολιτική της εθνικής ασφάλειας. Το όφελος ανήκει σ’ όλους ανεξαιρέτως. Ας ανέβουμε λοιπόν στους αιθέρες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναλώνοντας όλες μας τις δυνάμεις για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος το οποίο η Συντεταγμένη Πολιτεία μας έταξε να υπηρετούμε πιστά.