4/12/10

Προσθήκες του Προέδρου της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με την ευκαιρία λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Προσθήκες του Προέδρου της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με την ευκαιρία λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού
04/12/2010





Για εμάς η μάχη συνεχίζεται ανειρήνευτη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι «αν δεν δώσουμε τέλος σε αυτήν την υπόθεση δεν υπάρχει θέμα να τερματίσουμε την προσπάθεια. Αυτή είναι η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης».

Στον χαιρετισμό του σήμερα στην τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε «γιατί μια ΕΕ με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο υποφέρει από φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό. Τι φταίει; Μήπως είναι το σύστημα τέτοιο. Μένω ως εδώ. Απλώς για προβληματισμό».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης είπε ότι «στα στεγαστικά σχέδια για μη πρόσφυγες για τα έτη 2009-2010 έχει διατεθεί ποσό πέραν των €60 εκ. Παράλληλα, με τα πακέτα φοιτητικής μέριμνας, ύψους περίπου €12 εκ., ενισχύονται οι φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων». Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης «εξαγγέλλει, μετά από κάθε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την παραχώρηση οικοπέδων σε δεκάδες χωριά για κόσμο ο οποίος έχει ανάγκη από στέγη με χαμηλό κόστος».

Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, ο κ. Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε επιτύχει τόσα πολλά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Την ίδια ώρα που αλλού ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος για να αντιμετωπιστεί η κρίση, εμείς ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος. Επιδιώκουμε έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κρίση και σε σημαντικό βαθμό τα καταφέρνουμε. Φανταστείτε αν είχαμε και την κατανόηση, θα το λέω όσο και αν αντιδρούν όποιοι αντιδρούν, των πολιτικών κομμάτων και της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μέτρα ανώδυνα ουσιαστικά, και για τις επιχειρήσεις και για τον κόσμο, πού θα βρισκόμασταν».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους στην εκδήλωση είπε: «Πρέπει να σας ομολογήσω ότι στην τελευταία συνάντηση που είχα με εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος εκπροσωπεί και την Κύπρο στον χώρο του Ταμείου, μου είπε ότι με μικρά μέτρα η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στο σκληρό πυρήνα της ζώνης του ευρώ και πολύ σύντομα μάλιστα. Και εύχομαι και ελπίζω να υπάρξει κατανόηση και από τους εταίρους μας στην Κυβέρνηση αλλά και από τα άλλα κόμματα έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να νιώθουμε περήφανοι διότι η μικρή μας χώρα ξεπερνά σχετικά εύκολα την οικονομική κρίση, χωρίς να φορτώνει τα βάρη στον απλό άνθρωπο και χωρίς να φορτώνονται ιδιαίτερα βάρη οι επιχειρήσεις, τις οποίες προσπαθήσαμε με μισό δισεκατομμύριο ευρώ να βοηθήσουμε όταν εμφανίστηκε η κρίση. Τα λέω αυτά διότι ειλικρινά νομίζω ότι βομβαρδίζεστε από πληροφορίες εντελώς αντίθετες της πραγματικότητας».