4/12/10

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 04/12/2010NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους παρέστη σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την ευκαιρία της λήξης του Ευρωπαϊκού ΄Ετους για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.



Μετά την εκδήλωση, η κα Υπουργός ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για την αύξηση της ανεργίας, είπε: «Πάντοτε ξεκινώντας από τον Οκτώβρη και συνεχίζοντας στους επόμενους μήνες υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Ακόμη και την περίοδο που είχαμε πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας, τους μήνες του χειμώνα λόγω της εποχικότητας που παρουσιάζει διαχρονικά ο κυπριακός τουρισμός, παρουσιάζεται αυξημένη ανεργία. Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπάρχει αυξημένη ανεργία στον τόπο μας.

Ως Υπουργείο αυτό που κάνουμε είναι να στοχεύουμε τις δράσεις μας σε εκείνες τις ομάδες των ανέργων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα. Το επόμενο άμεσο διάστημα θα προκηρύξουμε ένα καινούριο σχέδιο που ουσιαστικά θα επιδοτεί την πρόσληψη ανέργων πέραν των έξι μηνών. Στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο ήδη οι σύμβουλοι απασχόλησης έχουν εντοπίσει όλους τους μακροχρόνια άνεργους, κυρίως άτομα πιο νεαρής ηλικίας, με στόχο να κατευθυνθούν σε προγράμματα κατάρτισης μέσα από τα οποία θα συνταιριάξουμε τις γνώσεις τους με κενές θέσεις απασχόλησης και ταυτόχρονα, το Υπουργείο συνεχίζει και εντατικοποιεί την εκστρατεία πάταξης της παράνομης και της αδήλωτης εργασίας, διότι δυστυχώς και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα όταν κάποιοι εργοδότες χρησιμοποιούν φθηνή εργασία σε βάρος των ανέργων, σε βάρος ανθρώπων που θα μπορούσαν να εργαστούν».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα πλαίσιο ενεργειών που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να στηρίξει την απασχόληση. Όλα αυτά τα μέτρα θα συνεχίσουν και εντός του 2011 και προσδοκούμε, όπως φαίνεται και από τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι με τη σταθεροποίηση και την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης θα έχουμε σταδιακά και αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, θα χρειαστεί όμως και το 2011 να συνεχίσουμε τη δράση της στήριξης της απασχόλησης».