17/12/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση του ΕΣΣΕ Κερύνειας για την Ημέρα του Εθελοντισμού, στη Λευκωσία 17/12/2010

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση του ΕΣΣΕ Κερύνειας για την Ημέρα του Εθελοντισμού, στη Λευκωσία
17/12/2010

Η εθελοντική προσφορά αποτελούσε, ανέκαθεν, μέρος κάθε πολιτισμού και κάθε κοινωνίας. Στον τόπο μας, η εθελοντική προσφορά, βαθιά ριζωμένη μέσα από το πέρασμα των αιώνων, όχι μόνο συνεχίζει την παράδοση, αλλά παρουσιάζει σήμερα μια εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία και μια αξιοθαύμαστη προσαρμογή στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις, με αναβαθμισμένο τρόπο εργασίας.

Από την εθελοντική αιμοδοσία μέχρι την προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος, από το περιβάλλον ως τη λειτουργία Υπηρεσιών και προγραμμάτων για ευπαθείς πολίτες, οι Εθελοντές της Κύπρου δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπισμού και συνιστούν μέτρο σύγκρισης του συνειδητού πολίτη, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός, τα οικονομικά οφέλη και ο ατομικισμός τείνουν να αποπροσανατολίσουν τη σύγχρονη κοινωνία.

Ο εθελοντισμός, εκτός από μέσο επίτευξης στόχων και σκοπών, σηματοδοτεί και μια άλλη στάση ζωής, μια διαφορετική αντίληψη για την ανθρώπινη δημιουργία και για τον ρόλο του ατόμου στην κοινωνία. Η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ορισμένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εθελοντισμού.

Η κυπριακή κοινωνία μπορεί να είναι υπερήφανη για τον εθελοντισμό στον τόπο μας, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη η δύσκολη πορεία του τόπου. Η σημερινή εκδήλωση το επιβεβαιώνει περίτρανα. Η λειτουργία του ΕΣΣΕ Κερύνειας, ενός Συμβουλίου Εθελοντισμού, το οποίο δραστηριοποιείται, λόγω της κατοχής, εκτός του φυσικού του χώρου, δείχνει και την θέληση των ανθρώπων που βίωσαν τις δυσκολίες της προσφυγιάς να προσφέρουν εθελοντικά σε άλλους ανθρώπους που πάσχουν, αλλά ταυτόχρονα, και τη θέληση για επιστροφή.

Ο εθελοντισμός, με την ευαισθησία, την ευελιξία και την επινοητικότητα που τον διακρίνει, διεδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα πρώτα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού. Αναπροσαρμόζοντας συνεχώς τις δραστηριότητές του, διερευνώντας τους προσανατολισμούς και τις πολιτικές του, επάξια έχει αναδειχθεί σε πολύτιμο εταίρο του κράτους στην προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία.

Για την καλύτερη αυτή κοινωνία, λοιπόν, ας φυτέψουμε ένα δέντρο, σύμβολο των οργανωμένων δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα.

Σημ: Την ομιλία διάβασε η Επαρχιακή Λειτουργός Ευημερίας Λευκωσίας κα Χρύσω Αδάμου.