9/12/10

Συνάντηση των Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών με τον Διευθυντή Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Σχεδιασμού του Συμβουλίου της ΕΕ

09/12/2010





Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δέχθηκαν σήμερα τον Διευθυντή Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Mika-Markus Leinonen, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του στα 27 κράτη μέλη της Ένωσης για την προετοιμασία της ετήσιας έκθεσης που αφορά στη συμβολή των κρατών μελών σε αποστολές διαχείρισης κρίσεων της Ένωσης με μη στρατιωτικά μέσα.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο Πρόεδροι ενημερώθηκαν από τον κ. Leinonen για την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα διαχείρισης κρίσεων με μη στρατιωτικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ανταλλάχθηκαν, επίσης, απόψεις για τη νομοθετική και οικονομική πτυχή του θέματος της συμμετοχής των κρατών μελών σε αποστολές διαχείρισης κρίσεων.

Οι κ.κ. Ομήρου και Νεοφύτου εξέφρασαν τη σημασία της συμμετοχής των μικρών κρατών μελών της Ένωσης σε τέτοιες αποστολές καθώς και την ετοιμότητα της Βουλής να συνεχίσει και ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο τομέα.