7/12/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος του νέου εθελοντή και το δικαίωμα της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες», στη Λεμεσό
07/12/2010







Με χαρά δέχθηκα την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, την ανοικτή συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του νέου εθελοντή και το δικαίωμα της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία».

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί απόδειξη του υψηλού επιπέδου του εθελοντισμού στην πατρίδα μας και επιβεβαιώνει την ευαισθησία και τη θέληση των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας να προσφέρουν μια ποιοτικά αναβαθμισμένη ζωή στους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Είναι ακόμα ένα δείγμα της δικαίωσης των αγώνων των εθελοντών στον τόπο μας ενάντια στην προκατάληψη, την απόρριψη και την περιθωριοποίηση. Οι εθελοντές δίνουν το μήνυμα στα άτομα με ειδικές ικανότητες ότι είναι ευπρόσδεκτα να ζουν, να χαίρονται και να ψυχαγωγούνται μαζί με τους συνανθρώπους τους.

Το εθελοντικό κίνημα στον τόπο μας έχει να επιδείξει μια μακρά ιστορική διαδρομή. Ξεκίνησε, όπως και σε άλλες χώρες, με τη μορφή της φιλανθρωπίας για να εξελιχθεί σταδιακά σ’ ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής προσφοράς. Η κυπριακή κοινωνία μπορεί να είναι περήφανη για τον Εθελοντισμό στον τόπο μας που, πέρα από την αμεσότητα της προσφοράς του, έχει αναβαθμίσει και εκσυγχρονίσει τον τρόπο εργασίας των εθελοντών σε επαγγελματικό επίπεδο. Οργανωμένο και νομικά κατοχυρωμένο, το εθελοντικό κίνημα της Κύπρου καθιστά πλέον αισθητή την παρουσία του στη σύγχρονη κοινωνία και διεκδικεί δικαιωματικά την αναγνώριση που του ανήκει για την ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας.

Ο εθελοντισμός προϋποθέτει πάνω απ’ όλα υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και δεδηλωμένη διάθεση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Όμως, στις μέρες μας αυτό δεν είναι αρκετό. Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που καλείται ν’ αντιμετωπίσει το κίνημα του εθελοντισμού απαιτεί την ανάπτυξη θεσμών που αναφέρονται στο οργανωτικό πλαίσιο, το επίπεδο κατάρτισης των στελεχών και τις διαδικασίες συμμετοχής τους στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Με πραγματική ικανοποίηση διαπιστώνουμε σήμερα πως ο εθελοντισμός στον τόπο μας παρουσιάζει μια εκπληκτική εξάπλωση αλλά και μια αξιοθαύμαστη προσαρμογή στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις, με αναβαθμισμένο τρόπο εργασίας στις πλείστες περιπτώσεις.

Η κυπριακή κοινωνία έχει ανάγκη από πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, που θα ενεργοποιήσουν όλους τους πολίτες για να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ανάπτυξη σταθερής κοινωνικής προόδου.

Είμαι βέβαιη ότι τα πορίσματα που θα εξαχθούν σήμερα από την ανοικτή συζήτηση θα συμβάλουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό όλων των αρμόδιων φορέων, καθώς και στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες.

Αρχή